Hockey

De strijd om het landskampioenschap hockey wordt beslist op details

Robbert Kemperman (Kampong) brengt de stand op 0-1  tijdens de tweede finalewedstrijd bij de play offs hoofdklasse hockey mannen. Links keeper Maurits Visser (Bloemendaal) en midden Tim Swaen (Bloemendaal) . Beeld ANP
Robbert Kemperman (Kampong) brengt de stand op 0-1 tijdens de tweede finalewedstrijd bij de play offs hoofdklasse hockey mannen. Links keeper Maurits Visser (Bloemendaal) en midden Tim Swaen (Bloemendaal) .Beeld ANP

De hockeyers van Bloemendaal kroonden zich zaterdag tot landskampioen. De finale van de play-offs tegen Kampong werd beslist op details.

Thomas Sijtsma

De club die het beste met corona kon omgaan gedurende het seizoen, zou zich naar het landskampioenschap spelen. Dat was de theorie die het afgelopen jaar bij Bloemendaal werd gepredikt. Die prognose kwam in zekere zin uit. De ene finalist van de play-offs, Kampong, kreeg te maken met tien coronagevallen in de selectie waardoor spelers een rits aan wedstrijden misten. Bij Bloemendaal bleef het virus buiten de deur.

De ploegen stonden zaterdag in de stromende regen tegenover elkaar in de tweede wedstrijd van de play-offs voor het landskampioenschap. Bloemendaal had donderdag het eerste duel in Utrecht na shoot-outs gewonnen. Na de gelijke stand na zeventig minuten op zaterdag (2-2) waren de Noord-Hollanders wederom doortastender, waardoor zij hun titel in de hoofdklasse prolongeerden. In 2019 waren ze al de beste van de competitie en het afgelopen jaar bezette Bloemendaal de koppositie toen er een streep door het seizoen ging.

Twee topformaties

Hoe groot het verschil tussen de nummers één en twee van de reguliere competitie was? Minimaal, vonden ze aan beide kanten. “Er zijn twee keer shoot-outs nodig om een beslissing te forceren, het lijkt me duidelijk dat we bijna gelijkwaardig zijn”, zegt Roelant Oltmans (66), die als coach van Kampong in de reguliere competitie wel twee keer verloor van de landskampioen. “Het zijn slechts details waarin we slimmer en handiger moeten worden om Bloemendaal te kunnen verslaan.”

Oltmans, die voor Kampong Robbert Kemperman en Silas Lageman zag scoren, doelde onder andere op de rode kaart van Floris de Ridder (30), bij een stand van 1-2 in het voordeel van de bezoekers uit Utrecht. De speler van Kampong werd van het veld gestuurd, nadat hij Thierry Brinkman, uitblinker bij Bloemendaal, uit agressie met de stick in zijn maag had gepord.

Teleurstelling bij de geschorste Sander de Wijn (Kampong) en Martijn Havenga (Kampong) na de tweede finalewedstrijd. Beeld ANP
Teleurstelling bij de geschorste Sander de Wijn (Kampong) en Martijn Havenga (Kampong) na de tweede finalewedstrijd.Beeld ANP

Dom en onnodig, oordeelde Oltmans, die op sportpark ’t Kopje de ervaren international Sander de Wijn miste door een schorsing. “Bloemendaal heeft in twee wedstrijden geen kaart gekregen. Wij kregen een groene en gele kaart in het eerste duel en hier net groen en rood. Dan moet je met minder spelers meer energie leveren, dat kost weer kracht die je in de shoot-outs nodig hebt.”

Veel hockey

Het zou in de finale van de play-offs tussen de best aanvallende ploeg gaan – Bloemendaal scoorde 85 keer in de competitie – en de club waar de verdediging het hele seizoen als een huis stond, Kampong. De afzwaaiende Martijn Havenga (31) vindt dat die omschrijving zijn team tekort doet. “We krijgen al jaren te horen dat we defensief en stug zijn”, zegt de verdediger, die eerder twee keer landskampioen werd met Kampong. “Het is misschien een kwaliteit, maar er zit ook heel veel hockey in ons team. We zetten Bloemendaal hier het grootste deel van de wedstrijd onder druk.”

Brinkman, goed voor de twee treffers in de reguliere speeltijd, besefte dat het verschil met Kampong klein is. “Het is echt een heel listig team.” Samen met zijn teamgenoten hecht Brinkman, die later dit jaar met Oranje nog het EK en de Olympische Spelen meemaakt, veel waarde aan deze titel. Tussen oktober en januari lag de competitie stil. “We mochten lange tijd niets. We hebben getraind in duo’s en in viertallen, waarbij we alleen de bal mochten overslaan. Duels waren verboden. Kijk nu hoe we er doorheen zijn gekomen.”

Oltmans vond het om die reden een vreselijk seizoen als coach en legt zich niet neer bij de hegemonie van Bloemendaal. “Ik hoop dat we na de zomer weer snel bij elkaar zijn. We gaan met Kampong natuurlijk niet weer op deze manier eindigen.”

Lees ook:

Een veilig veld maakt het verschil voor transgenders: ‘Iedereen moet zich welkom voelen’

De meeste transgenders voelen zich geaccepteerd bij hun sportvereniging. Toch krijgt zes op de tien soms te maken met negatieve gedragingen. Lucas Nieuwenhuis (24) vertelt over zijn eigen ervaringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden