Honkbal

De sterke arm van Huijers maakt bescheiden HCAW honkbalkampioen

Lars Huijer is zaterdagmiddag het middelpunt van de vreugde bij HCAW dat na 24 jaar weer kampioen is van Nederland. Beeld Henk Seppen
Lars Huijer is zaterdagmiddag het middelpunt van de vreugde bij HCAW dat na 24 jaar weer kampioen is van Nederland.Beeld Henk Seppen

HCAW uit Bussum won zaterdag voor het eerst sinds 1998 de Holland Series in het honkbal. De ongekende prestatie heeft de ploeg met name te danken aan de man op de werpheuvel: Lars Huijer.

Thomas Sijtsma

Na het uitwerpen van de laatste slagman van Neptunus vormde Lars Huijer (28) zaterdagmiddag het middelpunt van de vieringen van HCAW. Bijna 1500 uitgelaten mensen stonden op de tribune in de Rob Hoffman Vallei. De bescheiden honkbalclub uit Bussum is voor het eerst sinds 1998 landskampioen en de beste pitcher van de Nederlandse velden speelde in de Holland Series tegen Neptunus (best-of-seven) een beslissende rol. Ook in dit vierde duel waren de Rotterdammers nagenoeg kansloos. Ze bleven door de sterke arm van Huijer opnieuw puntloos. (2-0)

Over wie de MVP, de meest waardevolle speler van de Holland Series moest worden, bestond geen twijfel. Huijer nam tussen gele en blauwe rookbommen de prijs in ontvangst. In perfecte harmonie met catcher Julian Goins liet de werper de slagmannen afdruipen. Accuraat, meedogenloos en kiezelhard, met balsnelheden van soms 150 kilometer per uur.

Huijer, al jaren de beste pitcher van de nationale honkbalcompetitie, hield het negen innings vol. Een ongekende prestatie, aangezien de gemiddelde rechterarm van een werper na verloop van tijd stijf, stram en verzuurd is.

A-status via het NOC-NSF

Met zijn kind om zijn hals zocht Huijer na afloop naar woorden. “Dit is ongelofelijk. We hebben staan knallen. Het is af. Dit is geschiedenis. De fans van HCAW hebben zó lang moeten wachten.”

Huijer is volwaardig interna­tional en bovendien de enige met een profcontract, een A-status via sportkoepel NOC-NSF. De geboren Haarlemmer traint vijf à zes keer per week. Sommige teamgenoten doen het honkbal erbij, en komen vanwege hun maatschappelijke carrière maar tot één wekelijkse training.

Als tiener probeerde Huijer het in de Verenigde Staten. In de Minor League speelde hij bij de opleidingsploegen van de profclubs van de MLB. Een echte doorbraak kwam nooit binnen handbereik en daarom keerde de werper terug naar Nederland. Na zes jaar bij Hoofddorp kwam Huijer in 2021 naar dorpsclub HCAW. Ook Neptunus en Pirates hengelden naar zijn diensten. Het aanbod van deze grote verenigingen uit Rotterdam en Amsterdam, de dominante Feyenoord en Ajax van de honkbalcompetitie, sloeg hij af.

Vrienden vormen de kern van de ploeg

Bij HCAW, voor het eerst in de Holland Series sinds 2005, kon Huijer spelen met de neven Victor en Max Draijer. Vanaf hun overgang vormden de vrienden de kern van de ploeg. “We zijn niet het beste team van de competitie, maar we zijn wel echt een team. Dat kan bij bepalende punten cruciaal zijn. We doen het voor en met elkaar.”

Huijer koos de weg van de meeste weerstand. “Eerlijk is eerlijk: bij Neptunus en Pirates hebben ze op papier een betere ploeg met meer internationals, en ook betere slagmannen. Bij HCAW krijg ik in wedstrijden meer tegenstand en moet ik mezelf keer op keer bewijzen. Zo blijf ik op topniveau.”

Of hij ooit terug naar de Verenigde Staten wil, weet Huijer niet. Voorlopig vindt hij het wel best om met zijn vrienden in Bussum het leven van slagmannen uit ­Amsterdam en Rotterdam zuur te maken.

Lees ook:

Getalenteerd pitcher Remmerswaal werd te licht bevonden voor het keiharde profbestaan

Onlangs overleed Win Remmerswaal, de eerste Nederlandse honkballer die het tot de Major League bracht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden