Sportexperimenten

De sportwereld zoekt via Den Haag naar wat er allemaal wél kan

Directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB praat vrijdag samen met de directeuren van de ECV en CED met minister Van Rijn over het toekomstplan voor de sector.Beeld ANP

Koepel NOC-NSF en voetbalbond KNVB willen de zomer benutten voor experimenten en pilots zodat na 1 september toch weer – beperkt – publiek welkom is. 

De sportwereld loopt de laatste tijd de deur plat bij politiek Den Haag. Zo staan vrijdag de directeuren van de KNVB en de organisaties van de eredivisie (ECV) en eerste divisie (CED) weer op de stoep bij Martin van Rijn, nu nog minister van VWS. Ze kloppen aan met een reddingsplan voor het betaalde voetbal, dat de afgelopen weken door clubs en bond is opgesteld in – naar verluidt – eendrachtige samenwerking. 

In het plan gaat het bijvoorbeeld over het oprichten van een solidariteitsfonds waarin de profclubs naar draagkracht geld stoppen om elkaar te kunnen helpen als de nood acuut is. Maar het gaat ook over het inleveren van salaris door de voetballers, en wat er door de KNVB zelf en vanuit andere potjes wordt ingelegd om de bedrijfstak overeind te houden. Uiteraard wil de voetbalwereld niet met lege handen terugkeren uit Den Haag. De clubs doen al een beroep op de reguliere noodregelingen die voor alle bedrijven gelden, maar hopen op een garantie voor extra incidentele steun als er een acuut betalingsprobleem ontstaat. 

Het gaat vrijdag ook over zaken waarbij de politiek de portemonnee niet hoeft te trekken. Net als sportkoepel NOC-NSF al heeft bepleit voor alle topsporters, willen ook de KNVB en de clubs eerder dan 1 september weer full contact kunnen gaan trainen, zonder (anderhalvemeter)beperkingen. NOC-NSF-directeur Gerard Dielessen zei donderdag ‘op basis van Haagse contacten’ dat hij goede hoop heeft dat hiervoor het licht op groen gaat in juli. “Medisch is het ook niet verantwoord om zonder goed te trainen in september weer ineens een interland te spelen”, zei Dielessen.

Klootschieten in Twente

NOC-NSF werkt nu ook aan een plan om in bepaalde sporten al eerder dan 1 september wedstrijden toe te staan, coronaproof. Daarbij moet volgens Dielessen gedacht worden aan honk- en softbal, cricket en handboogschieten, maar ook het klootschieten in Twente. Dat zijn sporten met een ruim speelveld waar fysiek contact er niet of hooguit zeer vluchtig en incidenteel is. Dielessen: “In die sporten kunnen we gaan testen. Minister Van Rijn zei: doe mij een lol en geef mij een overzicht van sporten waar dat eerder dan 1 september zou kunnen.”

En hoe moet het ná 1 september? Het betaald voetbal wil medio september de eredivisie hervatten. De KNVB en clubs hebben in hun plan de hoop opgenomen dat dit – beperkt – toch met publiek kan, met alle veiligheidsmaatregelen van dien, zoals mondkapjesverplichting en het temperaturen van toeschouwers bij de ingang. De KNVB en NOC-NSF gaan samen met de evenementenbranche onderzoeken wat er met publiek op een veilige manier toch kan.

Dielessen: “Minister De Jonge (Hugo de Jonge van volksgezondheid, red.) heeft ons gevraagd om de periode tot 1 september te benutten voor experimenten en pilots. Het zal lastig zijn om na 1 september grote publieksevenementen houden en een vol stadion met 50.000 mensen zie ik er komende jaar echt nog niet van komen. Maar wat kan er wél?” Ook designers uit de creatieve industrie zullen volgens Dielessen bij de experimenten betrokken worden. 

Lees ook: 

Onderzoek: Voetballen is coronaproof

Het betaald voetbal kan veilig worden hervat op 1 september. Dat concludeert de KNVB op basis van een data-analyse van 482 eredivisiewedstrijden in de afgelopen twee seizoenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden