Pesticiden

De sportvelden moeten gifvrij, maar veel gemeenten weten er niks van

Sportvelden met natuurgras van Voetbalvereniging Bladella in Bladel.Beeld ANP

Grassportvelden mogen sinds april niet meer met bestrijdingsmiddelen worden onderhouden. De nieuwe wet is bij uitvoerders nog onvoldoende bekend.

Nederlandse gemeenten zijn slecht op de hoogte van de laatste wetgeving omtrent het chemievrije beheer van grassportvelden. Van hen weet 31 procent niet goed wat de op 1 april ingevoerde wet inhoudt. De wet verbiedt – op enkele uitzonderingen na – het gebruik van kunstmatige middelen bij het beheer van rugby-, voetbal- en korfbalvelden. De cijfers komen van het Mulier Instituut, een onderzoeksinstelling op het gebied van sport.

Milieuonvriendelijke pesticiden zijn jarenlang gebruikt om op sportparken onkruid, ziektes en plagen op en in gras tegen te gaan. Na druk van de Tweede Kamer is in 2015 de Green Deal Sportvelden ondertekend, met onder meer als doel om het gebruik van niet-noodzakelijke gewasbeschermingsmiddelen vanaf 2020 te ontmoedigen.

Sinds april geldt een wet waardoor alleen onder strikte voorwaarden middelen mogen worden gebruikt tegen plagen en negen soorten onkruid, waaronder weegbree, paardenbloem en klaver. Vanaf 2023 geldt een totaalverbod, om zo te zorgen voor gifvrije sportvelden en minder vervuiling van het milieu, met name van oppervlaktewater.

Online colleges voor sportveldbeheerders 

“De zorg is er”, zegt Geert Cuperus, voorzitter van de werkgroep milieuvriendelijk beheer sportvelden. De werkgroep, waarin onder meer sportkoepel NOC-NSF, het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport en de KNVB zijn vertegenwoordigd, heeft als doel om de nieuwe wetgeving uit te voeren en te coördineren. Zo worden via online colleges sportveldbeheerders geholpen bij het chemievrije beheer. “Veiligheid voor mens en milieu staan voorop”, zegt de voorzitter.

Vanuit zijn functie is Cuperus nauw betrokken bij het onderzoek van het Mulier Instituut. Hij is juist positief verrast dat een ruime meerderheid van de gemeenten al op de hoogte is van de nieuwe wet. “Daar begint het. Dat is heel belangrijk. Gemeenten krijgen veel over zich heen, dus ik kan me voorstellen dat niet iedere gemeente hier direct scherp is.”

Dat bijna een derde van de 355 gemeenten niet volledig op de hoogte is, is voor Cuperus niet per definitie een slechte zaak. “Er zijn ook beheerders die zeggen: ‘onze gemeente wil al tien, twintig jaar dat er geen slecht afbreekbare stoffen worden gebruikt.’ Die weten dan misschien niet wat er in de laatste wet staat, maar leven die feitelijk al na.”

Velden van sportverenigingen en commerciële partijen

Hetzelfde onderzoek toont aan dat het gebruik van pesticiden – mogelijk mede door de wet – lijkt terug te lopen. Iets meer dan de helft van de gemeenten (56 procent) geeft aan dit jaar al geen gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken bij sportvelden in eigen beheer, tegenover 41 procent in 2019. Daardoor loopt een meerderheid van de gemeenten voor op het vanaf 2023 geldende totaalverbod. Het onderzoek biedt geen duidelijkheid over de mate waarin de huidige regels worden nageleefd. Cuperus: “Maar ik denk niet dat er een gemeente is waar het belabberd gaat.”

Tegenover de toegenomen cijfers voor de sportvelden in eigen beheer, staat veel onwetendheid over velden die door bijvoorbeeld sportverenigingen en commerciële partijen worden onderhouden. 62 procent van de gemeenten weet niet in hoeverre die sportvelden (30 procent van het totaal) vrij zijn van het gebruik van pesticiden. In volgend onderzoek worden particuliere beheerders van grassportvelden meegenomen.

Lees ook: Nooit meer varkensgras en weegbree op het sportveld

André Trip van sportveldonderhoudbedrijf Grootgroener ontwikkelde een machine die onkruid in kunstgrasvelden herkent en dat ook milieuvriendelijk kan bestrijden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden