Sport en corona

De sportvelden blijven zeker vier weken leeg, maar tennissen kan wel

De volleybalvelden moeten leeg blijven. Beeld BSR Agency

Sporten in teamverband is de komende vier weken niet mogelijk, zo bleek bij de persconferentie dinsdag van premier Rutte en minister De Jonge. Kinderen mogen dat nog wel, alleen worden de competities stilgelegd. 

Vanaf morgen 22.00 uur is ook de amateursport in Nederland voor de tweede keer dit jaar aan banden gelegd. Alle amateursport in teamverband wordt vanaf woensdag zeker vier weken stopgezet. Het is een gevolg van de ‘gedeeltelijke lockdown’, zo maakten minister-president Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge dinsdag bekend op de persconferentie over de coronamaatregelen.

Dat houdt in dat bijvoorbeeld voetbal, hockey, volleybal en handbal niet meer mogen. Tennis kan dan weer wel, maar dubbelen niet, zoals Rutte zei. “Dan is contact onvermijdelijk.” Samen wielrennen mag ook, maar niet met meer dan vier personen en op afstand – de regel die sowieso geldt in de buitenlucht. Rutte: “Hardlopen met zijn vieren kan ook, maar altijd op anderhalve meter afstand.”

Het sluiten van de sportvelden is een stap die maandag al werd aangekondigd en een logisch gevolg van de toenemende positief geteste mensen. Inmiddels vinden op de sportvelden meer besmettingen plaats dan in de horeca, blijkt uit de cijfers van het RIVM. De competities konden al weken niet meer ‘normaal’ plaatsvinden, omdat voor veel wedstrijden al alternatieve data moesten worden gevonden aangezien binnen teams coronabesmettingen werden gemeld en verenigingen de deuren sloten. 

Oefenpotjes van kinderen mogen nog wel

Opvallend is dat de sportwedstrijden voor kinderen voorlopig wel doorgaan, zij het in oefenpotjes onderling. De competities worden stopgezet, om zo de reisbewegingen te beperken. Dat de kinderen wel mogen sporten in teamverband, is desondanks logisch. Vooral zij, in de leeftijdscategorie tot achttien jaar, sportten in de lockdown van april veel minder, tot wel 35 procent van alle kinderen. Daarom dat het kabinet enigszins maatwerk wil leveren voor deze groep, ook omdat zij relatief weinig besmet raken met het virus.

De sport kan nog meer worden ingedamd, als de regio’s in het land op de ‘routekaart’ van het kabinet naar de ‘zeer ernstige’ fase gaan - iets waar Nederland al bijna met één been in zit. De sportscholen blijven nu nog wel open, een besluit dat ook anders is dan de eerste ‘sluiting’ in maart. Toen kwam er veel kritiek van de fitnesszalen, die vonden dat er wel voldoende afstand gehouden kon worden. De topsporters kunnen voorlopig wel blijven trainen op Papendal en andere topsportlocaties. Het betaald voetbal gaat door, maar zonder publiek.

Update woensdag 14 oktober: In tegenstelling tot wat Rutte op de persconferentie zei, mag dubbelen in tennis wel. Er kan genoeg afstand worden gehouden, aldus de tennisbond.

Lees ook: 

Weer voetballen in coronatijd: even geen knuffel, maar gewoon een ‘boks’

Bij de Rotterdamse voetbalclub Alexandria’66 stonden, net als bij veel andere sportverenigingen, afgelopen weekend voor het eerst weer wedstrijden op het programma. Gaat dat eigenlijk, op anderhalve meter afstand? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden