Duurzaam sportklimmen

De sportklimmers hangen binnenkort aan milieuvriendelijke grepen in de hal

Tim Mullens en zijn compagnon Geert Voncken (r) ontwikkelen samen  duurzame en milieuvriendelijke grepen voor sportklimmen. Op de foto zijn nog de oude traditionele grepen te zien, in het klimcentrum van Voncken in Sittard.  Beeld Laurens Eggen
Tim Mullens en zijn compagnon Geert Voncken (r) ontwikkelen samen duurzame en milieuvriendelijke grepen voor sportklimmen. Op de foto zijn nog de oude traditionele grepen te zien, in het klimcentrum van Voncken in Sittard.Beeld Laurens Eggen

Sportklimmen werd olympisch en groeit als kool. In Limburg worden de klimgrepen milieuvriendelijker gemaakt. Deel 4 van een serie over duurzaamheid en sport.

John Graat

Hoeveel klimgrepen er aan de wanden in zijn centrum IVY Climbing in Sittard zitten? Het antwoord van eigenaar Geert Voncken is indrukwekkend: zo’n 10.000. Er zijn 130 verschillende klimroutes en 70 boulderroutes mee af te leggen. Na verloop van tijd zijn die grepen aan vervanging toe. Ze zijn nu nog gemaakt van niet-afbreekbare stoffen als polyester en polyurethaan.

En dan? Voncken: “Die gaan de verbrandingsoven in. Ik liep al lang te denken: kan dat niet anders, milieuvriendelijker, zodat ze na gebruik recyclebaar zijn?”

Voncken raakte erover in gesprek met Tim Mullens. De voormalige eredivisiehandballer van onder meer Limburg Lions was in de nadagen van zijn carrière ook gaan sportklimmen in de hal van Voncken. “Ik had namelijk ontzettend last van hoogtevrees”, vertelt Mullens. “Zelf heb ik als therapeut gewerkt in een revalidatiecentrum waar ik mensen moest confronteren met hun eigen beperkingen. Maar als ik in de bergen kwam, had ik daar zelf ook last en daar wilde ik vanaf. Ik kwam er achter dat klimmen een heel mooie sport is, heel intensief. Een combinatie van atletisch vermogen, spierkracht, inzicht en lenigheid. Je klimt altijd tegen je eigen grens aan.”

Dat vinden blijkbaar meer mensen. Sportklimmen is heel snel populair geworden. Een indicatie: in tien jaar tijd is de markt voor klimgrepen vertienvoudigd. De prognose is dat die de komende jaren nog eens verdubbelt. Bij gebrek aan natuur-

lijke rotsige bergwanden zijn in Nederland de klimhallen als paddenstoelen uit de grond gekomen. Het ledenaantal van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) groeide naar 65.000. Dat het in Tokio voor het eerst een olympische sport is, in de zomer van 2021 dus, bracht alles in een stroomversnelling, zegt Voncken. “Het imago ontwikkelde zich van een extreme bezigheid van een paar gekke durfals naar een sport die geschikt is voor iedereen. Als je een ladder op kunt, kun je ook sportklimmen. Vervolgens kun je het zo extreem maken als je wilt. Het wordt nu als sport serieus genomen.”

Mullens (37) werd geraakt door de behoefte van Voncken (43) om de sport te verduurzamen. Mullens heeft een eigen bedrijfje in sport- en gezondheidsinnovaties; hij doet vooral (data)onderzoek naar de winst die een vernieuwing kan opleveren. “Ik was zelfs steeds meer met duurzaamheid bezig. We gaan nu nog niet duurzaam met onze planeet om, gezien de overbevolking en ons belachelijke consumptiegedrag. Ik werd door het idee van Geert geprikkeld. Wat kan ik zelf doen?”

Samen richtten ze Greenholds BV op. Via Sportinnovator, het platform van de overheid om innovatie in de sport te stimuleren, kwamen de financiën (30.000 euro) voor een haalbaarheidsonderzoek naar de materialen en de economische kansen. Voor de technische ontwikkeling werd aangeklopt bij de Brightlands Chemelot Campus, het vroegere DSM dat nu vooroploopt bij de ontwikkeling van nieuwe, duurzame materialen. “Wij dachten: als dit ergens moet lukken dan is het hier in Zuid-Limburg.”

Het blijkt een uitdaging te zijn om de ideale, recyclebare kunststof te vinden. De klimgreep moet aan nogal wat eisen voldoen: licht van gewicht maar wel sterk, gemakkelijk in de wand te schroeven en een ruwe oppervlaktestructuur die niet gevoelig is voor temperatuurschommelingen. “Op welke materialen we zijn uitgekomen? Dat is het geheim van de smid.”

Inmiddels is een consortium van acht partijen gevormd om het product verder te ontwikkelen. Daarin zitten onder meer Zuyd Hogeschool, een producent van kunststofproducten en Chill, een Limburgs laboratorium waar studenten onderzoek doen in opdracht van bedrijven.

Testen

Ook de NKBV is erbij betrokken om expertise in te brengen. De nationale toppers zullen ook gaan testen en feedback geven. Vanuit de huidige marktleiders voor klimgrepen is al grote interesse getoond. Mullens: “We zorgen straks voor een compleet circulair systeem. Na gebruik komen de grepen straks weer terug bij ons zodat we die weer als grondstof kunnen hergebruiken.”

Sportinnovator kende onlangs een tweede subsidie van een half miljoen euro toe voor de verdere ontwikkeling. De eerste prototypes hadden er eind dit jaar moeten zijn, door de coronacrisis wordt dat mogelijk wat later. Medio 2021 moeten de duurzame grepen op de markt komen. Het grote doel is 2024, als de Olympische Spelen van Parijs worden gehouden. “Zij willen de duurzaamste Spelen ooit. Onze grepen passen daar straks perfect bij.”

Lees ook: Schoon kunstgras kan ook zonder gif

Het bedrijf AlgaVelan reinigt kunstgrasvelden op een organische manier. Een les in hoe de natuur zelf schoon schip maakt. Deel 3 van een serie over duurzaamheid en sport.

Lees ook: Nooit meer varkensgras en weegbree op het sportveld

Andere duurzame innovaties in de sport: een machine die met camerabeelden de verschillende soorten onkruid herkent en dat dan met een soort aspergesteekmes verwijdert. En een kunstgrasmat met maïs als grondstof.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden