Geschiedenis

De sportieve band tussen Ajax en Liverpool gaat terug tot de oorlog

Wethouder P.J. Koets ontvangt in 1969 op het stadhuis de Engelse en Amsterdamse deelnemers aan de scholierenuitwisseling tussen Amsterdam en Liverpool. Beeld Nationaal Archief
Wethouder P.J. Koets ontvangt in 1969 op het stadhuis de Engelse en Amsterdamse deelnemers aan de scholierenuitwisseling tussen Amsterdam en Liverpool.Beeld Nationaal Archief

Ajax-Liverpool staat weer op de kalender. Precies 75 jaar eerder knoopten Amsterdam en Liverpool een sportieve stedenband aan. Alles mocht, behalve fietsen.

Jurryt Van De Vooren

Natuurlijk is er die legendarische mistwedstrijd op 7 december 1966, waarin Ajax de tegenstander uit Liverpool van het veld veegde met 5-1. Het is nog steeds de enige keer dat de club uit de Engelse havenstad werd verslagen door een Nederlandse ploeg in een Europees toernooi.

Maar de sportieve banden tussen Amsterdam en Liverpool gaan verder terug: naar de Tweede Wereldoorlog. Destijds adopteerden ongeveer veertig Engelse steden een Nederlandse stad. Het idee was om elkaar beter te leren kennen via sportieve en culturele jongerenuitwisselingen, als basis voor het naoorlogse herstel. Liverpool koos voor Amsterdam, wat de betreffende stad op dat moment zelf niet wist, omdat het nog bezet was. Het officiële verzoek aan Amsterdam werd daarom pas verstuurd in mei 1945. ‘Zoo zou, volgens de plannen, Liverpool met Amsterdam in verbinding treden’, aldus De Nieuwe Dag op 11 juni 1945. ‘In verschillende gevallen, voornamelijk in bevrijd gebied, is daaromtrent reeds overeenstemming bereikt.’

De Amsterdamse sportjournalist Albert Milhado was de grondlegger van dit idee. Tijdens de oorlog speelde hij in Londen een centrale rol onder de Nederlandse ballingen, onder wie ook koningin Wilhelmina en de Nederlandse regering. De oorlog zelf eiste de meeste aandacht op, maar er werd ook nagedacht over de toekomst van ons land ná de bevrijding. Volgens Milhado was daarvoor een samenwerkingsverband tussen Nederland en Groot-Brittannië essentieel. ‘Engelschen en Nederlanders zullen elkaar in de toekomst veel beter dienen te begrijpen’, schreef hij op 23 september 1944 in Vrij Nederland, het tijdschrift van de Nederlandse kolonie, niet te verwarren met het huidige opinieblad.

Uitwisseling tussen scholieren

Daarbij moest de sport een belangrijke rol vervullen, om zo veel mogelijk jongeren te bereiken. En daarvoor waren die internationale uitwisselingen nodig, waarbij Milhado erin slaagde om tientallen Engelse en Nederlandse steden te koppelen. In het ene geval bloedde dat redelijk snel dood, zoals bij Maastricht en Woolwich na slechts één wedstrijd tussen MVV en de Engelsen. Andere samenwerkingsverbanden, zoals Leiden/Oxford en Arnhem/Croydon, bestaan in 2020 nog steeds.

Het samenwerkingsverband tussen Amsterdam en Liverpool heeft ongeveer een kwarteeuw bestaan. Bij deze jaarlijkse uitwisselingen waren per keer tientallen scholieren betrokken, die altijd logeerden bij hun leeftijdgenoten thuis om elkaar beter te leren kennen. Het werd allemaal georganiseerd door het Comité Amsterdam-Liverpool. In maart 1951 bijvoorbeeld arriveerde zo’n groep scholieren uit Liverpool, die officieel op het stadhuis werd ontvangen. In hun programma stonden niet alleen sportwedstrijden, maar waren er ook bezoeken aan fabrieken, scholen, culturele instellingen en het Engelse kerkhof in Arnhem voor een kranslegging.

Op die manier leerden de jongeren hoe het leven van hun leeftijdgenoten er in een ander land uitzag. Maar één ding moest hoe dan ook voorkomen worden: dat de Engelse bezoekers een stuk door Amsterdam gingen fietsen, want dat was veel te gevaarlijk, zo waarschuwden de organisatoren.

Lees ook:

Pepijn Lijnders: ‘We zijn met Liverpool een mystiek verhaal aan het neerzetten’

Pepijn Lijnders speelde als directe assistent van Liverpool-trainer Jürgen Klopp een essentiële rol op weg naar de Engelse landstitel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden