Shorttrack

De shorttracktalenten van bondscoach Jeroen Otter dagen de gevestigde orde uit

Melle van ’t Wout (midden) en zijn broer Jens volgen in de slipstream van de Hongaarse Shaoang Liu op de International Invitation Cup in Thialf. Beeld ANP
Melle van ’t Wout (midden) en zijn broer Jens volgen in de slipstream van de Hongaarse Shaoang Liu op de International Invitation Cup in Thialf.Beeld ANP

De start van het olympische shorttrackseizoen onderstreept dat de aanstormende jeugd de gevestigde orde uitdaagt. ‘Misschien is het soms frustrerend tijdens wedstrijden, maar in de trainingen is het niveau nu hoger.’

Esther Scholten

Het jaar is amper de drempel van oktober over of de eerste shorttrackwedstrijd in Thialf staat al op het programma. Er is geen tijd te verliezen dit olympische seizoen. Normaal ligt de eerste piek in januari tijdens de EK, nu worden de startbewijzen voor de Spelen in Peking eind november uitgedeeld. Een voor Nederlandse begrippen ongekende concurrentiestrijd wacht.

Voor het eerst ligt de focus niet alleen op de competitie met de buitenlanders, in de dans om de olympische tickets, maar wordt die ook binnen het eigen nationale team gevoeld. Vooral bij de mannen zijn er meer goede rijders dan ooit en daagt de aanstormende jeugd de gevestigde orde nadrukkelijk uit.

Volgens bondscoach Jeroen Otter is het nog te vroeg om van een wisseling van de wacht te spreken. “Maar als je naar de uitslagen van dit weekend kijkt, kun je duidelijk stellen dat de wilde honden, zoals ik de jonge jongens noem, eraan komen.”

Bij de vrouwen won Suzanne Schulting als vanouds alle drie de afstanden

Zo versloeg Friso Emons bij de International Invitation Cup Sjinkie Knegt in de finale op de 1500 meter, waren het de jonge twintigers Kay Huisman en Sven Roes die Nederland in de eindstrijd op de 1000 meter vertegenwoordigden en won leeftijdgenoot Melle van ’t Wout zilver op de 500 meter. Bij de vrouwen was het als vanouds Suzanne Schulting die alle drie de afstanden won.

Het is nu volgens Otter aan de oude garde om te reageren, door agressiever te gaan rijden of nog gretiger te worden. “De afgelopen weken hebben we duidelijk gezien dat de jonge jongens in de training echt constant sneller zijn. Een paar honderdsten van een seconde hier en daar. Als je dat keer op keer doet, wen je aan een hogere snelheid. Dat hebben we vandaag met Melle gezien.”

De broers Van ’t Wout, Melle en Jens, staan symbool voor de paleisrevolutie op het ijs – zowel voor het uitdagende karakter ervan als het onzekere. Want de 19-jarige Jens, die vorig seizoen al doorbrak, weet na deze drie wedstrijddagen dat aan de top komen een ander verhaal is dan er blijven. “Het is nu anders rijden, omdat concurrenten meer op me letten. Vorig jaar kon ik heel makkelijk inhalen. Nu zijn ze gewaarschuwd als ik vlak achter ze zit en houden ze het strak.”

Voor Melle is zijn tweede plek in Heerenveen ‘super belangrijk’. “Ik wist dat het erin zit, maar nu staat het ook op papier.” In de nationale trainingsselectie leren de broers veel van de routiniers. Door te kijken hoe die een bocht ingaan, of ze krijgen tips over het beste moment om een aanval te plaatsen. Thuis analyseren ze ook regelmatig oude beelden van bijvoorbeeld Knegt.

Van concurrentie ga ik ook harder rijden

Het is typerend voor de nieuwe dynamiek aan de nationale top. Knegt, die dit weekend teleurstelde, heeft naar eigen zeggen ook wat aan de komst van de jonge teamgenoten. “Meer concurrentie is goed. Misschien is het soms frustrerend tijdens wedstrijden, maar in de trainingen is het niveau nu hoger. Daar ga ik ook harder van rijden.”

Volgens de oude meester (32) schaatst de nieuwe generatie anders dan hij. Andere lijnen met name. Dat stemt tot nadenken. “Daar leer ik van en dat heb ik ook nodig. Ik ben niet de jongste meer in de sport.”

Mede op basis van de Invitation Cup worden de rijders aangewezen voor de World Cups. Die races zijn cruciaal met het oog op Peking 2022. Vooral de relay is daarbij belangrijk. Alleen als Nederland zich met een team plaatst, kan het maximumaantal van vijf olympiagangers veilig gesteld worden.

Knegt denkt dat de brede selectie zich daar nog weleens kan wreken. Als je steeds in wisselende samenstelling rijdt, zou er geen geoliede machine ontstaan. Otter stelt juist dat Nederland daardoor minder voorspelbaar wordt voor de concurrenten. Dat zou in het tactische spel een voordeel zijn.

Bovendien is meer spanning in het kwalificatieproces ook in mentaal opzicht goed, stelt de bondscoach. “Als iemand niet in vorm is, kunnen we hem vervangen. Dat is onze luxe positie van dit moment. Natuurlijk brengt dat spanning met zich mee. Maar heb je enig idee hoe spannend het is om op de Spelen te staan met driehonderd camera’s op je gericht? Hoe beter de atleet met spanning leert omgaan, hoe beter het uiteindelijke resultaat in China.”

Lees ook:

Shorttracker Jens van ’t Wout: Op het ijs verander ik in een hillbilly

Shorttracker Jens van ’t Wout doet op het ijs wat in hem opkomt. Dat gaat niet altijd goed, getuige de jaap op zijn gezicht. Dit weekend werd hij tweede bij de NK allround.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden