WK Turnen

De regels in het turnen zijn bijna niet uit te leggen

Epke Zonderland valt in de kwalificatie in Stuttgart van de rekstok. Hem wacht nu een omweg naar de Spelen. Beeld BSR Agency
Epke Zonderland valt in de kwalificatie in Stuttgart van de rekstok. Hem wacht nu een omweg naar de Spelen.Beeld BSR Agency

Bart Deurloo, 41ste bij de meerkampers, mag wél naar de Olympische Spelen maar Epke Zonderland vooralsnog niet. Voor hem rest een alternatieve route naar Tokio.

Fred Buddenberg

De olympische kwalificatie-eisen in de turnsport leiden vrijwel altijd tot onduidelijkheid, onenigheid en zelfs tot een bezoek aan de rechter. Het is ook vreemd dat de internationale gymnastiekfederatie FIG het kwalificatiesysteem om de vier jaar op de schop gooit. Voor de Spelen van volgend jaar in Tokio gelden volledig andere eisen dan voor de Spelen van 2016 in Rio.

Op de WK van 2015 in Glasgow plaatsten de beste acht landen zich voor de Spelen van een jaar later in Rio. Daar waren de Nederlandse mannen niet bij, maar voor de nummers negen tot en met zestien volgde er een herkansing. Via een test­event in Rio kon ­alsnog een teamticket worden binnengehaald. Die kans greep de ploeg van bondscoach Bram van Bokhoven met beide handen aan.

Bonus

Op de WK turnen in Stuttgart deze week was de situatie anders. De ­beste twaalf landen wisten zich verzekerd van deelname aan de Spelen van Tokio. Voor zowel de Nederlandse vrouwen- als mannenploeg gold dat als de hoogste prioriteit. Het gehele voorbereidingstraject was erop gericht het teamticket voor de Spelen in de wacht te slepen. Bijkomende pluspunten, zoals het bereiken van de landenfinale, de meerkamp­finale of de toestelfinales, werden als een bonus gezien.

De afloop is bekend. Waar de vrouwen met glans slaagden, daar faalden de mannen hopeloos in hun teammissie. Opmerkelijk genoeg viel er na het desastreuze optreden van maandagavond voor één turner nog iets te vieren. Nadat de officials hun rekenwerk hadden voltooid bleek dat Bart Deurloo recht had op een olympisch startbewijs. En dat terwijl de Rotterdammer in het klassement van de meerkampers slechts als 41ste was geëindigd.

Hoe kan dat? De FIG had bedacht dat er voor meerkampers uit landen die geen teamticket hadden bemachtigd een extra kans moest zijn. Uit het klassement werden alle ­turners geschrapt die zich met hun land voor de Spelen hadden geplaatst. De beste twaalf turners op die zogenaamd geschoonde lijst ­verdienden een ticket op naam voor Tokio. Met zijn puntentotaal van 80,531 eindigde Deurloo op die lijst als elfde.

Yuri van Gelder

Het valt bijna niet uit te leggen dat iemand die als 41ste eindigt naar de Spelen mag. Na de WK van 2007, eveneens in Stuttgart, raakte Nederland in rep en roer doordat Yuri van Gelder niet in aanmerking kwam voor de Spelen van Peking. Hij was aan de ringen als tweede geëindigd achter de Chinees Chen Yibing, maar destijds gold de regel dat alleen de wereldkampioen recht had op een startbewijs van de Spelen.

Opvallend is ook dat NOC-NSF geen aanvullende eisen heeft gesteld. In veel gevallen scherpt de nationale sportkoepel de internationale eisen aan, maar nu gaat die ermee akkoord dat een sporter die als 41ste is geëindigd groen licht krijgt om naar de Spelen te gaan. Hoe zal dat aanvoelen bij andere sporters, zeker bij hen van wie een plaats bij de top­acht op een WK wordt geëist om de olympische koffers te mogen pakken?

Drievoudig en regerend wereldkampioen Epke Zonderland beleefde in Stuttgart een dramatisch WK.

Na een moeizame voorbereiding – hij kwakkelde met ontstoken bij­holtes – viel de Fries van de rekstok en zag hij zijn kansen op het verdedigen van zijn wereldtitel in een wolk van magnesium opgaan. Ook is hij nog niet zeker van de Spelen in Tokio, al heeft hij het veroveren van een startbewijs nog wel in eigen hand.

Rechtszaak

Want de FIG bedacht nog een nieuwigheidje. Voor toestelspecialisten als Zonderland organiseerde de federatie een wereldbekercyclus. De winnaar van die reeks van acht wedstrijden heeft recht op deelname aan de Spelen. De grote concurrent van Zonderland is de Japanner Hidetaka Miyachi. Na vier wedstrijden staat Zonderland er het beste voor met zeges in Cottbus en in Bakoe. Miyachi triomfeerde in Melbourne. Over zes weken is de volgende afspraak, wederom in Cottbus. “Dan moet ik er weer staan”, zei Zonderland. “Ik moet fitter worden.”

De mislukte avond in Stuttgart deed denken aan de WK van 2011 in Tokio, waar Zonderland door een eveneens mislukte rekoefening rechtstreekse plaatsing voor de Spelen van Londen misliep. Via een omweg als meerkamper en na een gewonnen rechtszaak met Jeffrey Wammes, die aan dezelfde kwalificatie-eisen had voldaan, ging Zonderland alsnog naar Londen. Op 7 augustus 2012 veroverde hij daar in de North Greenwich Arena olympisch goud.

Vrouwen VS grijpen wereldtitel, Nederland achtste

De Amerikaanse turnsters ­hebben in Stuttgart hun ­wereldtitel geprolongeerd. Met vedette Simone Biles in de gelederen kwam het team dinsdag tot een score van 172,330. Achter Team USA eindigde Rusland als tweede met 166,529 punten en Italië (164,796) werd verrassend derde.

Voor de Nederlandse turnsters was deelname aan de finale ­eigenlijk een bonus. Met de verrassende zesde plaats in de kwalificatie had de ploeg zich al geplaatst voor de Olympische Spelen, het hoofddoel in Stuttgart. Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir en Tisha Volleman haalden in de finale een puntentotaal van 159,427 en werden daarmee achtste en laatste.

Voor Biles betekende het al de vijftiende wereldtitel in haar loopbaan. De komende dagen kan ze in de individuele finales dat aantal verder uitbreiden.

Lees ook:
In al die jaren had Epke Zonderland nooit een mentale dip

Hij is als enige van zijn generatie nog actief, maar daags voor zijn dertiende WK voelde Epke Zonderland dat het einde van zijn loopbaan ook voor hem nabij is.

Teamgeest helpt de turnsters aan een ticket voor Tokio

De Nederlandse turnsters hebben het collectieve startbewijs voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio bemachtigd. Op de WK in Stuttgart ging niet alles goed, maar heiligde het doel alle middelen. ‘Ze stonden er voor elkaar.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden