Voetbaltoernooi

De organisatie van de Copa América is een Zuid-Amerikaanse soapserie geworden

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro licht op een persconferentie zijn besluit toe om de Copa América naar zijn land te halen.  Beeld Reuters
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro licht op een persconferentie zijn besluit toe om de Copa América naar zijn land te halen.Beeld Reuters

Net als Europa wil ook Zuid-Amerika deze zomer een continentale voetbalkampioen kunnen uitroepen, maar de Copa América is verworden tot een politiek zorgenkind dat eigenlijk niemand wil organiseren. Op één man na.

Naast het christendom is voetbal de grootste religie van Zuid-Amerika, en mede daarom is de Copa América een van de best bekeken sportevenementen ter wereld. Vanaf 2020 zou het toernooi synchroon lopen met het vierjaarlijkse ritme van het Europees voetbalkampioenschap, beginnend met het eerste gedeelde gastlandschap van Colombia en Argentinië. Dat werd vanwege corona echter een jaar uitgesteld, tot dit jaar.

Maar op 21 mei trok Colombia zich terug, na landelijke protesten tegen president Duque, en deze week kreeg de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol te horen dat ook Argentinië de organisatie niet aandurft, vanwege de vrees voor een nieuwe coronagolf. Met nog veertien dagen te gaan voor de start van het toernooi op 13 juni moest de Conmebol een nieuw gastland vinden, een op het oog schier onmogelijke opgave.

Tegen alle verwachtingen in is er twee dagen later alweer een oplossing. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro stelt zijn land beschikbaar, en wel geheel op eigen titel. Bolsonaro had zich al bereid getoond de organisatie op zich te nemen, toen stafchef Luiz Ramos nog stond uit te leggen dat er eerst over een hele verzameling coronamaatregelen moest worden onderhandeld met de Conmebol. Als resultaat zullen de stadions leeg blijven en de delegaties zo klein mogelijk. Niettemin kondigde Conmebol-voorzitter Alejandro Dominguez aan dat ‘de Braziliaanse voetbalbond de deuren opent voor het veiligste sportevenement ter wereld’.

Oppositie naar het hooggerechtshof om eindtoernooi tegen te houden

Dat enthousiasme lijkt niet gedeeld te worden door het merendeel van de inwoners van Brazilië. Zodra duidelijk werd dat Bolsonaro het toernooi wilde binnenhalen, stond de ene na de andere gouverneur in de rij om wedstrijden in zijn of haar staat te verbieden. Tekenend voor de verdeeldheid is het feit dat de grootste politieke tegenstanders van Bolsonaro als eerste hun handen van het toernooi af trokken, en het is moeilijk toeval te noemen dat de meerderheid van de stemgerechtigden in alle aangekondigde speelsteden tijdens de verkiezingen in 2018 op de president stemde.

De oppositie in het parlement is inmiddels naar het hooggerechtshof gestapt om het eindtoernooi tegen te houden. Aan het hoofd van de criticasters staat João Doria, gouverneur van de staat São Paulo, die benadrukt dat ‘wetenschappers hebben aangetoond dat een toernooi op dit moment een slecht teken zou zijn’.

Naast de Colombianen, Argentijnen en de meeste Brazilianen beginnen ook de spelers zich voorzichtig achter de oren te krabben. Spelersvakbond Fifpro: “Er zijn serieuze zorgen, niet alleen vanwege de korte termijn. Het nieuwe gastland heeft ook te maken met alarmerende aantallen besmettingen”.

Ook FC Barcelona-spits Sergio Agüero benadrukte bij aankomst in Buenos Aires dat de coronasituatie in Brazilië net zo penibel is als die in zijn thuisland Argentinië. Nog elf dagen scheiden Bolsonaro van zijn droomtoernooi, dat tot 10 juli zal duren, maar of het een succes of een debacle wordt moet nog blijken.

Lees ook:

Tienduizenden Brazilianen demonstreren tegen corona-aanpak Bolsonaro

Tienduizenden Brazilianen zijn zaterdag de straat opgegaan om te demonstreren tegen president Jair Bolsonaro en zijn chaotische aanpak van de coronapandemie. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er in Brazilië bijna 460.000 mensen omgekomen, na de Verenigde Staten het hoogste aantal coronadoden ter wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden