BankzitterStijn Fens

De Oranjespelers zijn voor mij als vage kennissen

null Beeld

Vlak voor dit EK had ik een app-conversatie met mijn collega-columnist Henk Hoijtink. Onderwerp van ge-app was onze favoriete speler van de huidige Oranjeselectie. Daar werd naar gevraagd in het kader van ons ‘voetbalpaspoort’ waarin wij als EK-columnisten aan u werden voorgesteld.

Ik had eigenlijk geen idee welke speler ik moest noemen en appte naar Henk de naam Martin van Roon. In de zin van ‘dan in godsnaam Martin van Roon maar’. Henk appte terug: ‘Twee bewuste fouten in de naam neem ik aan?’ Hij dacht ik die met opzet fout schreef. ‘Jij kan goed lezen’, jokte ik. In werkelijkheid dacht ik echt dat Marten de Roon sinds zijn geboorte luisterde naar de naam Martin van Roon. Verder kunt u bij mij terecht voor Donjan Malen, Patrick Aanholt en Steven Bergwijn. Die laatste speelt toch bij Feyenoord?

Ik ken de huidige generatie internationals eigenlijk niet zo goed.

Hoe anders was dat in 1974, het eerste grote voetbaltoernooi dat ik bewust meemaakte. Nog voor het WK-voetbal in Duitsland begon, hing bij ons thuis op de overloop een poster van de voltallige selectie met beroemde spelers als Cruijff, Keizer en Israël, maar ook Theo de Jong, Kees van Ierssel, Pleun Strik en Harry Vos. Ik zie ze allemaal nog steeds voor me. Ik zie Suurbier staan naast Krol, samen vormden ze toentertijd het olijke duo Snabbel en Babbel. Alleen wie Snabbel was en wie Babbel, weet ik niet meer. Ik weet wel dat Wim van Hanegem getrouwd was met Truus. Ik weet zelfs nog hoe de moeder van Johan Neeskens eruitzag. Die voetballers voelden voor mij als goede bekenden van de familie. Ze kwamen bij ons in de huiskamer een balletje trappen.

Ik had de vader van Frenkie kunnen zijn

Tegenwoordig zijn de Oranjespelers vage kennissen. Ik weet niet of ze getrouwd zijn, laat staan wie hun moeder is. Het zijn brave jongens hoor, maar op een poster zou ik ze niet allemaal meteen herkennen. Misschien heeft het te maken met het leeftijdsverschil tussen mij en Oranjespelers als – pak ’m beet – Frenkie de Jong. Ik had zijn vader kunnen zijn. Dat schept afstand.

Aan de andere kant maakt het mij niet eens zoveel uit wie er in het Nederlands Elftal spelen. Als ze maar winnen. Dan zijn het mijn helden. Dus voor mijn part stel je Marten de Roon op of Donyell Malen, of Jan Smit, of alle 3 J’s, of oud-premier Jan Peter Balkenende of desnoods Sywert van Lienden.

Nou ja, die misschien toch liever niet.

Tom van Hulsen, Henk Hoijtink, Stijn Fens, Robin Goudsmit en Iris Ludeker schrijven tijdens dit toernooi afwisselend een EK-column.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden