Rob Rensenbrink (1947-2020)

De onnavolgbare Rensenbrink was een van de beste Nederlandse voetballers ooit

Rob Rensenbrink als international in 1974 tegen Zwitserland. Beeld ANP
Rob Rensenbrink als international in 1974 tegen Zwitserland.Beeld ANP

Een van de beste Nederlandse voetballers ooit, Rob Rensenbrink, is op 72-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een spierziekte.

John Graat

Hij zal tot in de eeuwigheid toch vooral de man van de bal tegen de paal blijven. Met zijn teen strekte Rob Rensenbrink zich uit naar de bal, in het strafschopgebied van Argentinië, in de slotseconden van de WK-finale van 1978 in Buenos Aires. Zonder Cruijff en Van Hanegem had het verrassende Oranje zomaar wereldkampioen kunnen worden. Maar de bal raakte de paal, de wereldtitel zou nog vele decennia een brug te ver blijven voor het Nederlandse voetbal.

“Zo’n stukkie scheelde het”, zei Rensenbrink in 2015 in het AD, in een van zijn laatste interviews. Toen hij dat zei liet hij een kleine ruimte tussen duim en wijsvinger. Maar, zei hij ook: “Die bal kon er niet in. Ik was uitgeweken naar de zijkant. Kon ‘m nog net onder de doelman door tikken. Ik had mezelf iets kunnen verwijten als het een open kans was geweest. Was het niet, maar de bal maar stuiterde wel vol terug. Als er nou iemand meegelopen was...”

Rob Rensenbrink groeide op in Oostzaan, waar hij in de laatste fase van zijn leven ook weer was teruggekeerd. Hij had als jongen maar één droom: profvoetballer worden. Hij kon naar Ajax, maar koos voor het Amsterdamse DWS, destijds nog een grote club. Echt groot werd hij vanaf 1969 in België, bij Club Brugge en later Anderlecht. In 1973 werd hij topscorer van België, in 1976 won hij de Belgische Gouden Schoen.

Onnavolgbare dribbels

Rensenbrink gleed op snelheid eenvoudig langs verdedigers heen, soms met onnavolgbare dribbels waarbij de bal aan zijn voet leek te kleven. Met Anderlecht behaalde hij zijn grootste successen: de Europa Cup 2 en de UEFA Super Cup. Behalve in 1978 stond hij met het Nederlandse elftal ook in 1974 in de verloren WK-finale in en tegen Duitsland. In totaal speelde hij 46 interlands. Daarin scoorde hij veertien keer. In 2008 werd hij bij het eeuwfeest van Anderlecht gekozen tot beste speler van de club ooit.

Palmares Rob Rensenbrink

Europa Cup II 1976, 1978
Europese Supercup 1976, 1978
Kampioen van België 1972, 1974
Beker van België 1972, 1973, 1975, 1976
Finalist WK voor landenteams 1974, 1978

Clubs

DWS (1965–1969), Club Brugge (1969-1971), RSC Anderlecht (1971-1980), Portland Timbers (1980), Toulouse (1981)

Een jaar geleden omschreef Hugo Camps hem in Het Laatste Nieuws als de linksbuiten van de oude school. ‘Hij pingelde en dribbelde en bediende de centrumspitsen op maat. Rensenbrink is de beste Nederlander die ooit op Belgische bodem heeft geschitterd’, schreef Camps over de man die ‘het Slangenmens’ als bijnaam kreeg.

In Nederland werd hij vaak in één adem genoemd met Johan Cruijff, Willem van Hanegem en Johan Neeskens, spelers van de gouden jaren zeventig-generatie. Na zijn carrière stelde Rensenbrink zelf vast dat hij misschien dingen anders had moeten doen. Niet zeven jaar bij Anderlecht blijven hangen bijvoorbeeld. Hij had graag in Spanje of Italië gespeeld en was dicht bij een overgang naar Internazionale in Milaan geweest. Maar net op dat moment sloot Italië de grenzen voor buitenlandse speler. Ook een zaakwaarnemer had hij nooit gehad, misschien een fout. Rensenbrink had geen zin om 10 procent van zijn salaris af te staan.

Spierziekte

Jan Mulder speelde in België jarenlang samen met Rensenbrink en bleef bevriend met hem. “Rob was een bescheiden, introvert en rustig mens die zich nooit liet voorstaan op zijn grootse prestaties in het stadion. Het was een grote, grote speler. Zijn lange dribbels, die konden toen nog, waren een genot voor het oog. Een sierlijke speler. Daarbij was hij ook efficiënt, een flankspeler die doelpunten kon maken.”

In 2015 maakte Rensenbrink bekend dat hij aan een spierziekte lijdt. Een week eerder was Dick Nanninga overleden, de boomlange spits die met zijn rake gelijkmaker in de WK-finale van 1978 heel Buenos Aires even heel stil kreeg. Bij Rensenbrink was Progressieve Spinale Musculaire Atrofie, kortweg PSMA, vastgesteld. Op vakantie in Portugal in 2012 had hij er voor het eerst iets van gemerkt toen zijn bovenarmen plotseling begonnen te trillen. Pas een half jaar later ging hij naar een dokter die hem doorstuurde naar het AMC. Hij kreeg te horen dat hij leed aan ALS, waarna Rensenbrink onmiddellijk moest denken aan Fernando Ricksen, die andere ex-voetballer die streed tegen de spierziekte.

Ricksen overleed in september 2019, Rensenbrink overleed zaterdag. De laatste jaren was de man die ooit met behendige bewegingen verdedigers liet spartelen langzaam de controle over zijn spieren kwijtgeraakt. Met de dood wilde hij zich niet dagelijks bezighouden, zei hij in 2015 in AD. “Maar je beseft wel dat het dichtbij komt.”

Reacties op het overlijden van Rob Rensenbrink

Op de clubsite noemt RSC Anderlecht het overlijden van Rensenbrink een zware slag. “Rob Rensenbrink is een absoluut clubicoon. De ‘slangenmens’ is de mooiste linksvoor uit de geschiedenis van RSCA en hij was een van de architecten van de eerste belangrijke Europese successen van de club. Zijn onnavolgbare techniek, zijn sierlijkheid en zijn neus voor doelpunten hebben de supporters van Anderlecht en alle voetballiefhebbers ter wereld jarenlang in vervoering gebracht. We zijn erg trots dat hij onze kleuren negen mooie seizoenen gedragen heeft.”

Op Twitter kwamen zaterdagavond al snel geschokte reacties. “Rob Rensenbrink overleden. Fantastische voetballer en een bijzonder mens”, meldde presentator Jack van Gelder. “Rob Rensenbrink was een magistrale linksbuiten en een sympathieke man”, aldus Tom Egbers, sportpresentator bij de NOS.

“Rob Rensenbrink voor altijd een held”, meldde voetbaltrainer Mark Wotte. De Belgische sportpresentator Karl Vannieuwkerke noemde de voormalige linksbuiten een charismatische voetballer, die vooral veel goals maakte. Hij telde er 24 in twee seizoenen bij Club Brugge en 143 in negen seizoenen bij Anderlecht.

Sportjournalist Frits Barend treurde om het overlijden van een “geniale voetballer, net als Cruijff geboren in 1947. Hij was een magistrale linksbuiten, de ster van Anderlecht, en had in 1978 Nederland bijna wereldkampioen gemaakt. Bescheiden, prachtig, innemend mens.”Ook de Nederlandse voetbalbond KNVB reageerde bedroefd op het overlijden van oud-international Rob Rensenbrink. De bond stond op de website uitgebreid stil bij de voormalige linksbuiten, die tussen 1968 en 1979 in totaal 46 keer het shirt van Oranje droeg en veertien doelpunten maakte.

De KNVB memoreert vooral de finale van het WK voetbal van 1978 in en tegen Argentinië, toen Rensenbrink bij een stand van 1-1 vlak voor het einde van de reguliere speeltijd tegen de paal schoot. “Nooit was een wereldtitel dichterbij”, aldus de bond over de dure misser. ANP

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden