Schaatsen

De Nederlanders domineren bij de WK afstanden, met Jutta Leerdam als dé toonzetter

Jutta Leerdam kan haar geluk niet op na haar zege op de 1000 meter. Beeld Pro Shots / Erik Pasman
Jutta Leerdam kan haar geluk niet op na haar zege op de 1000 meter.Beeld Pro Shots / Erik Pasman

Bij de WK afstanden kregen de toeschouwers waar voor hun geld. Voorspelbaar was het niet, spannend wel - precies de ingrediënten waar de schaatssport naar smachtte, na een fletse aanloop tot de seizoensafsluiting.

Marco Knippen

Met zeventien stuks eremetaal, waaronder zeven keer goud, won Nederland het medailleklassement. Net als in de voorgaande dertien afleveringen van de WK afstanden. Toch waren er verrassende ontknopingen, óók vanuit Nederlands oogpunt bezien.

Patrick Roest trapte op de openingsdag van de mondiale titelstrijd af met een machtsgreep op de 5000 meter, het honderdste Oranje-goud in de WK-historie. Drie etmalen later sloot Irene Schouten op het dezelfde onderdeel met de zevende Nederlandse triomftocht af en bracht zo de teller op 106. Ze omlijstte haar winst met een baan- en Nederlands record (6.41,25).

Het waren ingecalculeerde zeges. De wereldtitel van Femke Kok op de 500 meter, als eerste Nederlandse ooit, was dat daarentegen níet. Het hele seizoen figureerde ze, tot vrijdag.

Een droom kwam uit in uitgerekend het Thialf-stadion, haar tweede thuis. Fries geluk dat Antoinette Rijpma-de Jong twee dagen later ook overviel, nadat zij met winst op de 1500 meter eveneens een langgekoesterde wens in vervulling had zien gaan.

Elke keer raak

Dé vrouw van het toernooi was daarentegen Jutta Leerdam, zoals zij in de gehele jaargang de meeste ogen op zich gericht had gehad. Met groot overwicht domineerde zij zaterdag de 1000 meter, het nummer waarop de Westlandse dit seizoen ongenaakbaar was. Wereldbekerwedstrijden, het EK sprint, de NK’s, een kwalificatiemoment: elke keer was het raak geweest.

De winnende tijd van Leerdam bedroeg 1.13,03, slechts twee tiende tel boven haar eigen baanrecord van eind december. Maar nóg indrukwekkender dan die score was het voor mondiale begrippen uitzonderlijke verschil van 1,23 seconde op nummer twee Rijpma-De Jong, een marge die de winnares de conclusie ontlokte dat van een gevecht geen sprake was geweest. “Ik had maar één tegenstandster: mezelf.”

Lees ook:

De druk lag bij Jutta Leerdam, maar ze bezwijkt niet en verovert haar tweede wereldtitel op de 1000 meter

De druk lag bij haar en niemand anders, meende Jutta Leerdam. Onder dat verwachtingspatroon bezweek ze zaterdag niet. Op de 1000 meter veroverde de schaatsster de wereldtitel, net als in 2020.

WK-zilver op 3000 meter getuigt van wederopstanding Irene Schouten

In het na-olympische jaar was Irene Schouten, de schaatskoningin van de Winterspelen in Peking, zichzelf niet. Randzaken en de druk van buitenaf werden haar te veel. Dankzij een pas op de plaats klauterde ze uit het wak voor de seizoensafsluiter, de WK afstanden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden