Schaatsen

De laatste Elfstedentocht-winnaar Henk Angenent pleit voor schaatswedstrijden op natuurijs: ‘Daar is deze sport voor uitgevonden’

Een natuurijsmarathon in 2018. Beeld ANP
Een natuurijsmarathon in 2018.Beeld ANP

Met de schaatsgekte is de lobby voor marathonwedstrijden op natuurijs losgebarsten. Rijders en bond willen heel graag, de overheid zet de deur op een kier.

Voor Henk Henk Angenent is er geen discussie. Linksom of rechtsom, de natuurijswedstrijden moeten er komen. De paardenfokker uit Woubrugge weet als geen ander wat er nu leeft bij de mannen en vrouwen van de lange adem, die verzot zijn op barre tochten over het bobbelige ijs van meren en vaarten. “Dat is waar het marathonschaatsen om draait, waar de sport voor uitgevonden is. Al het andere is surrogaat.”

De laatste winnaar van de Elfstedentocht (in 1997) volgt nauwlettend de voorspellingen van meteorologen. Zonder uitzondering verwachten die een dikke ijslaag op meren, grachten en vaarten. Angenent hoopt dat het kabinet overstag gaat en de mogelijkheid tot natuurijswedstrijden biedt. “Daar worden de helden van de Elfstedentocht gecreëerd. Ik denk dan aan een NK en klassiekers. Als je los kan, moet je elke dag gaan rijden. Dit is een unieke kans na acht jaar zonder echte winter.”

Een smeekbrief aan de schaatsbond

Angenent (53) sluit zich aan bij de oproep van de merkenploegen van het marathonschaatsen die gisterochtend in een brief aan schaatsbond KNSB smeekten alles in het werk te stellen natuurijswedstrijden te organiseren. Hun seizoen kwam al niet van de grond, omdat sportkoepel NOC-NSF en het ministerie van VWS op 14 januari bepaalden dat marathonschaatsen niet onder topsport valt. Een verzoek tot heroverweging werd vorige week afgewezen.

Sindsdien groeit de lobby als een rollende sneeuwbal. Voor de smeekbede deden oud-schaatsers Erben Wennemars en Markt Tuitert een oproep in talkshow Op1 en Patrick Wouters, directeur van sportmarketingbedrijf House of Sports en bedenker van de succesvolle schaatsbubbel in Thialf, kreeg op Twitter veel bijval met de opmerking dat hij mogelijkheden zag voor besmettingsvrije wedstrijden.

Thialf-regime

Gisteravond zette premier Mark Rutte de deur op een kier. Hij bevestigde dat minister Grapperhaus, de KNSB en de veiligheidsregio’s overleggen of het toch mogelijk is voor een beperkte groep topmarathonschaatsers een of meer wedstrijden te organiseren. “We kunnen wellicht leren van het Thialf-regime”, zei Rutte.

Dat denkt ook Tom Elbersen, woordvoerder van sportminister Tamara van Ark (VVD). Als er een plan op tafel komt waarin aan alle coronavoorwaarden wordt voldaan, zal het ministerie zich niet onwelwillend opstellen. “We sluiten een wedstrijd niet bij voorbaat uit. Het is goed om te zien dat we in Nederland met iets anders bezig zijn dan corona, maar de gezondheid staat voorop.”

Geen denken aan een Elfstedentocht zonder toerschaatsers

De vraag is waar de grens wordt getrokken. De voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, Wiebe Wieling, acht een Elfstedentocht in de huidige fase van de pandemie ondenkbaar. Hij denkt er niet aan een editie te organiseren zonder publiek en duizenden toerschaatsers.

Angenent respecteert die beslissing. Al wil hij niets liever dan een opvolger als winnaar van de Elfstedentocht. “Je kan de wedstrijd gewoon niet loskoppelen van de toerversie. En hoe wil je het publiek bij het ijs vandaan houden? Laten we ons eerst concentreren op de bubbel voor marathonschaatsers. Die jongens en meiden trainen hier al jaren voor.”

Politieke bemoeienis

Ook in december 1938 bemoeiden Haagse politici zich met de Elfstedentocht, die was vastgesteld voor 24 december. Er was opwinding, omdat het ministerie van sociale zaken geen toestemming gaf om baanvegers in te huren met gelden vanuit de werkverschaffing. Zelfs een gift van koningin Wilhelmina volstond niet, waardoor er geen Elfstedentocht mogelijk was.

Senator Rommert Pollema van de CHU wilde daarna van de ministers van binnenlandse zaken en sociale zaken weten of zij ‘onverwijld’ maatregelen wilden treffen om de traditie van de baanveger te herstellen. Bijna drie weken later volgde het ontkennende antwoord, omdat er vanwege de bezuinigingspolitiek geen middelen zouden zijn. Dat maakte toch al niets meer uit, want toen was de dooi allang ingevallen. De Elfstedentocht van 1938 is daarmee wel de enige in de geschiedenis die vanwege overheidsbezuinigingen werd afgelast.

Update: reactie Mark Rutte en kader Elfstedentocht 1938 toegevoegd

Lees ook:

Schaatsers kijken al jaren uit naar winters weer: ‘Nou komt er vorst, mag je niks’

Met zijn allen schaatsen op natuurijs botst met de coronamaatregelen. ‘Hoe je het ook wendt of keert, de mensen komen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden