ColumnJohn Graat
De koning moet thuisblijven, vindt havo 4
Een surrealistisch land. Andere woorden schieten Pieter Hoogeland niet te binnen als hij om zich heen kijkt. Hij zit aan een tafeltje in Villaggio, een extreem luxueuze mall in Doha die de verbeelding tart. Het is een overdekt, nagebouwd Venetië met dik 200 winkels. Onder de blauwe ‘lucht’ en de Italiaanse nepgevels worden bezoekers in gondels over de kanalen gevaren. “Geld speelt geen rol hier. Alles is fantastisch. Alleen zit er wel een zwart randje aan”, zegt Hoogeland.
Hij zit te eten met Dennis Krommenhoek en Henk Schuitemaker. Ze zijn hier voor Oranje, als supporters, maar dan wel van het gewetensvolle type. Henk is leraar aardrijkskunde, aan het OSG West-Friesland in Hoorn. “Ik heb vanuit Qatar online les gegeven. Dat mocht van de directie. Zittend achter mijn laptop gaf ik les over klimaatverandering, dit keer over de klimaatzone waar Qatar in ligt. En havo-4 heb ik de discussie over het WK laten voeren”, vertelt hij. “Ik vond het een actueel thema voor een uurtje burgerschapsonderwijs.”
Schuitemaker liet zijn havo-leerlingen eerst videofragmenten zien. Eerst een stukje uit de docureeks van tv-maker Danny Ghosen over Nepalese slachtoffers van het WK, gevolgd door satire van Arjen Lubach. Toen was er een video met de Franse doelman Hugo Lloris die uitlegde dat hij de OneLove-band niet wilde dragen: hij vindt dat mensen zich altijd aan de cultuur van een land moeten aanpassen. Ook de Qatarese WK-ambassadeur die homoseksualiteit een geestelijke ziekte noemde kwam voorbij. Schuitemaker: “Daarna kreeg de klas opdrachten”.
Oranje mag naar het WK, de koning beter niet
Drie vragen moesten de leerlingen beantwoorden. 1. Had Oranje naar het WK moeten gaan? 2. Moet de koning er nog heen? 3. Mag een supporter naar zo’n WK? “De conclusies van de klas waren dat Oranje op het WK geen probleem is, dat de koning beter thuis kan blijven en dat ik er wel heen mocht, op één voorwaarde; ik moest een donatie doen aan Amnesty International. Ik vond dat helemaal niet zo’n gek idee.” En? “Ik ga wel iets overmaken maar dat kan ook iets voor een project voor kinderen in Nepal zijn.”
Dat is niet om zijn schuldgevoel af te kopen. Een schuldgevoel over de trip heeft hij niet, Dennis en Pieter evenmin. Ze waren in 2010 ook in Zuid-Afrika, waar volgens hen een vorm van apartheid in de praktijk nog altijd bestaat. En ze zagen de ongelijkheid in Brazilië in 2014. “Overal in de wereld is uitbuiting. Maar als het ergens niet hoeft is het hier”, zegt Hoogeland, met het toppunt van decadentie om zich heen. “Als je zo in de miljoenen zwemt als dit land, kun je die mensen uit Nepal en Bangladesh toch ook fatsoenlijk betalen en behandelen?”
Lees ook:
Boze KNVB: ‘Fifa onder druk van conservatieve krachten Qatar’
KNVB-officials dragen tijdens de wedstrijd tegen Qatar dinsdag een OneLove-speldje. De bond uitte boosheid over de Fifa maar blijft ‘vechten’ voor verbetering.