Coronocrisis

De KNVB maakt zich zorgen over miljoenenverlies en terugloop jeugdleden

Beeld ANP

De coronacrisis heeft de KNVB ongeveer 12,5 miljoen aan inkomsten gekost, blijkt uit het jaarverslag van het seizoen 2019/2020, dat de voetbalbond vrijdag publiceerde. De afname van jeugdleden baart de bond zorgen.

Vanwege de crisis moesten alle competities in het betaald voetbal en amateurvoetbal worden afgebroken en diverse interlands worden geannuleerd. Het scheelde 12,5 miljoen aan inkomsten, waardoor de bond het voetbalseizoen met een negatief exploitatieresultaat van 6,9 miljoen euro afsloot. Doordat enkele reservepotjes werden aangesproken, bleef het uiteindelijke verlies beperkt tot twee miljoen euro. Om dat te dekken, teert de bond in op het eigen vermogen.

Tijdens de crisis heeft de KNVB wel zo veel mogelijk geprobeerd te besparen op de uitgaven, zo staat in een persbericht dat vrijdag is verspreid. Een deel van de omzetderving is opgevangen met steun van sponsoren en door gebruik te maken van de NOW(1)-regeling van de overheid. Dit jaarverslag heeft betrekking op de periode tot en met juni van dit jaar. Wat de financiële impact van het huidige seizoen is op de KNVB is nog onduidelijk.

Een zorgelijke ontwikkeling

Uit het jaarverslag blijkt verder dat het vrouwenvoetbal nog steeds in de lift zit. Er zijn nu 162.471 vrouwelijke KNVB-leden, een toename van bijna een procent. Het totale ledenaantal daalde echter met 1,4 procent naar 1.179.933 leden, waarmee de KNVB nog altijd veruit de grootste sportbond is. Bij de mannen is het aantal senioren (19 jaar en ouder) nagenoeg gelijk gebleven en valt de daling vooral terug te zien bij de pupillen en junioren. 

Dat juist de jeugd minder voetbalt of sport, vindt de KNVB ‘een zorgelijke maatschappelijke ontwikkeling’, staat in het persbericht. De impact van de coronamaatregelen op de ledenaantallen zijn pas later vast te stellen.

Lees ook: 

Een zware klap voor de sportverenigingen: ‘De nieuwe maatregelen kosten algauw een halve ton’

Geen barinkomsten, geen publiek, wel extra kosten. Sportverenigingen maakten zich grote zorgen over de gevolgen van de coronamaatregelen die eind september werden afgekondigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden