Sport WK Judo

De judoploeg moet meer medailles winnen, maar Tokio komt te vroeg

De Nederlandse ploeg voor de WK judo in Tokio. Beeld ANP

Twee of drie medailles. Dat doel heeft Maarten Arens, bondscoach van de Nederlandse judoka’s, voor ogen voorafgaand aan de wereldkampioenschappen in Japan. De WK, die zondag 25 augustus beginnen en tot 1 september duren, zijn bijna een jaar voor de Olympische Spelen en dan ook nog eens in Tokio, waar volgend jaar de Spelen zijn.

“Bijzonder om terug te keren naar de plek waar Anton Geesink 55 jaar geleden de eerste Nederlandse Olympische gouden medaille pakte”, zegt Arens. “Het is altijd bijzonder om daar te zijn. Japan is toch het land waar judo vandaan komt.”

In Tokio moet Nederland de basis leggen voor misschien wel een herhaling van de prestatie van Geesink. Uiteindelijk zijn de WK een voorbereiding op de Spelen, maar als oefentoernooi ziet Arens het zeker niet. “De judoka’s kunnen hier veel punten halen voor de wereldranglijst en die ranking is belangrijk als het gaat om plaatsing voor de Spelen. Het is dus een test voor volgend jaar.”

“Daarnaast is het ook goed om vast te judoën in de omstandigheden waar we volgend jaar mee te maken hebben”, legt Arens uit. “De hitte kan bijvoorbeeld een probleem zijn in Japan. We komen er aan de andere kant best vaak voor oefentoernooien, dus we weten hoe we ermee om moeten gaan.”

Goede graadmeter voor de Spelen

Aan de wereldkampioenschappen doen veel meer judoka’s mee dan volgend jaar tijdens de Spelen. Beide toernooien zijn qua opzet dus niet met elkaar te vergelijken, vindt Arens. “Maar we kunnen wel zien hoe onze judoka’s zich houden tegenover de wereldtop. Dit is een goede graadmeter hoe we ervoor staan.”

Van een aantal Nederlandse judoka’s weet Arens dat ze de strijd met de wereldtoppers aan kunnen. Neem bijvoorbeeld Guusje Steenhuis (klasse tot 78 kilo), die onlangs nog zilver veroverde tijdens de EK in het Wit-Russische Minsk. Of Frank de Wit (tot 81 kilo) en Michael Korrel (tot 100 kilo), die allebei de derde plaats op de wereldranglijst bezetten.

Toch is het tien jaar geleden dat Nederland voor het laatst een gouden medaille pakte op de WK. Marhinde Verkerk was in 2009 de laatste. De 33-jarige judoka behoort ook nu weer tot de Nederlandse selectie. Op termijn moeten de judoprestaties van Nederland weer gaan verbeteren, vindt bondscoach Arens en mogelijk dat dan weer een gouden WK-medaille volgt. Het opzetten van een centraal trainingsprogramma op sportcentrum Papendal speelt daar een belangrijke rol in.

Meer medailles

Na de vorige Olympische Spelen wilde de judobond dat alle judoka’s op Papendal gingen trainen. Het leverde flink wat discussie op, want lang niet alle sporters konden zich in het besluit van de judobond vinden. Juul Franssen – ook in de Nederlandse selectie voor de WK - spande zelfs een rechtszaak aan, waarna de judoka en de bond een oplossing vonden.

Maar inmiddels zijn alle plooien gladgestreken en moet de centralisatie op termijn zijn vruchten af gaan werpen. Tijdens de WK, en ook volgend jaar tijdens de Spelen, zal dat nog niet gebeuren. Daarvoor is het nog te vroeg, stelt Arens. “Maar over vier tot zes jaar moet het centrale trainingsprogramma zich gaan bewijzen. We moeten dan structureel meer dan drie medailles gaan halen op WK’s en Olympische Spelen.”

Nu is dat echt nog een brug te ver, weet Arens, die de jonge Simeon Catharina (21) toevoegde aan de judoploeg, vanwege zijn goede recente prestaties. “Op de vorige Spelen hebben we maar één medaille gehaald, dus laten we maar realistisch blijven. Ik zie echter dat de potentie zeker aanwezig is.”

Lees ook:

Bij het WK in 2017 beleefde het Nederlandse judo een dieptepunt: nul medailles. Bondscoach Maarten Arens zag desondanks perspectief en hoopte op de talentenfabriek Papendal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden