null Beeld

Ongeschoren benenKoos Schwartz

De jaartallen waarin de jongste Tourwinnaars hun goud wonnen vertonen een opvallend patroon

Koos Schwartz

De jongste Tourwinnaar? Nee, dat kan Tadej Pogacar niet meer worden, al was het maar omdat hij de Tour vorig jaar ook won en toen ook al niet de jongste was. De jongste is en blijft Henri Cornet die negentien jaar en 352 dagen oud was toen hij de Tour van 1904 beëindigde. Gehuldigd werd Cornet die dag niet, want hij werd vijfde in het eindklassement. Maar omdat bleek dat de vier eersten de boel onderweg hadden bedot, werd Cornet later alsnog tot winnaar uitgeroepen. Hij was toen twintig.

Een ander record heeft Pogacar wel. Hij is de eerste die op zijn 22ste al twee Tours in zijn tas heeft. 22! Eddy Merckx had op die leeftijd nog geen Tour gereden. Bernard Hinault ook niet en Jacques Anquetil ook niet. Alleen die andere vijfvoudige winnaar, Miguel Indurain, wel. Die debuteerde als 21-jarige, maar zou pas op zijn 27ste zijn eerste Ronde winnen. De eerste twee keer viel Indurain uit, daarna eindigde hij als 97ste, 47ste, zeventiende en tiende. Indurain ‘werd gebracht’, zoals dat toen heette.

Nog meer bijzonders? Jawel. Pogacar zit ook in het rijtje renners dat meteen na zijn eerste ook zijn tweede Tour won. Ook daarvan zijn er niet veel. Merckx deed het, Hinault en Laurent Fignon. De laatste in 1983 en 1984.

En dan is er nog iets aparts. Drie van de zes jongste winnaars reden in de oertijd van de Tour: Henri Cornet in 1904, Francois Faber in 1909 en Octavio Lapize in 1910, toen etappes soms ’s nachts begonnen en ritten soms meer dan vierhonderd kilometer telden. De andere drie zijn juist de meest recente winnaars: Egan Bernal in 2019, Pogacar in 2020 en in 2021: Pogacar.

Verschillende Trouw-redacteuren schrijven deze weken een column ter gelegenheid van de Tour de France.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden