Eredivisie

De harde kern mijdt voorlopig stadions in eredivisie. ‘Het is alles of niks’

PSV-supporters tijdens de oefenwedstrijd tussen PSV en Vitesse in het Philips-stadion op 15 augustus in Eindhoven. Beeld ANP

De bal gaat weer echt rollen. Veel is onzeker voor clubs bij de start van de eredivisie, zaterdagavond. Fanatieke supporters boycotten voorlopig de wedstrijden.

Is de hunkering om weer naar het stadion te gaan voor een échte wedstrijd groot, na een half jaar coronapauze? Niet echt. Zelfs onder mensen die een seizoenskaart hebben aangeschaft, is het animo om te gaan nog niet zo heel groot. En veel van de fanatiekste supporters boycotten voorlopig de thuiswedstrijden van hun eigen club. Ze vinden er niets aan om op anderhalve meter van elkaar te blijven, om niet te mogen juichen of spreekkoren aan te heffen en geen bier te mogen drinken. 

Zo blijft bijvoorbeeld bij Ajax de F-side voorlopig helemaal leeg. Na een oproep van de voormannen besloten 3900 van de 5000 kaarthouders voor dit vak niet mee te doen met de loting voor plaatsbewijzen voor de eerste vier thuisduels. De F-siders willen solidair zijn met elkaar: ‘alles of niks’. “Deze fans beleven wedstrijden samen, als collectief. Ze willen de sfeer van voor corona, maar dat gaat niet. In overleg is nu besloten dat de F-side helemaal leeg blijft”, zegt Fabian Nagtzaam van de officiële supportersvereniging Ajax.

Ook bij Feyenoord blijft een deel van de harde kern op de noordzijde thuis. Bij PSV zullen de vaste klanten op de fanatieke oosttribune elders in Eindhoven de wedstrijden op televisie bekijken. “Op deze manier hebben de jongens er geen zin in”, zegt Erwin de Kruijff, uitbater van De Aftrap, de pleisterplaats van de fanatieke aanhang van PSV.

‘De beleving is even minder’

“Het animo is sowieso nog niet zo groot”, zegt Mathijs Keuning van het Supporterscollectief Nederland. “In de oefencampagne werden de weinige kaartjes vaak ook al niet verkocht. De beleving, het samen naar het voetbal gaan, dat is nu even minder.”

Toch werden er overal opvallend veel seizoenskaarten verkocht. Lang niet allemaal kunnen ze door de ingeperkte capaciteit alle thuiswedstrijden bijwonen. Dus hebben de clubs regelingen getroffen. Zo konden de 41.000 kaarthouders bij Ajax kiezen voor twee van de vier eerste thuisduels; wie voor een wedstrijd is ingeloot valt af voor een volgende. Voorlopig mag Ajax maar 15.000 mensen toelaten. “Loten is het meest eerlijke systeem”, zegt Nagtzaam.

Bij Feyenoord konden de 29.000 kaarthouders een van de eerste drie wedstrijden claimen; de maximale capaciteit is 13.000. Bij FC Utrecht zijn de vaste klanten in tweeën gedeeld: Groep Rood en Groep Wit. Bij elke kleur horen automatisch twee (andere) thuiswedstrijden. Voor de kraker met Ajax wordt apart geloot; wie dan pech heeft krijgt automatisch een kaartje voor Utrecht-Feyenoord. Onder de fanatieke Utrecht-fans leidde deze aanpak tot boosheid. “Clubs doen het natuurlijk niet snel goed”, zegt Keuning. “Maar mijn beeld is dat de clubs het in overleg met de achterban zo eerlijk mogelijk hebben proberen te doen.”

Recht op compensatie

Bij de aanschaf van een kaart konden de fans kiezen: ofwel een ‘premium’ annex ‘full support’-kaart zonder enig recht op restitutie (als extra steun voor de club), ofwel een kaart die wel recht geeft op compensatie voor elke thuiswedstrijd die niet kan worden bezocht. Bij Feyenoord bijvoorbeeld kozen 7.000 van de 29.000 supporters voor ‘full support’.

Clubs hebben het geld heel hard nodig. Financieel tasten ze nog in het duister. De begrotingen zijn variërend van 15 tot 33 procent geslonken, met nog heel veel open eindjes. De transfermarkt is tot 6 oktober open, wat nog veel gevolgen kan hebben. De grootste onzekerheid: hoe lang gaan de beperkingen met publiek duren? De clubs missen voorlopig ook veel inkomsten uit merchandising en horeca. Ze rekenen in hun begroting erop dat de stadions na de winterstop weer vol zitten. Jan de Jong, voorzitter van de belangenvereniging voor eredivisieclubs (ECV), denkt dat er vanaf oktober experimenten met meer publiek mogelijk zijn. “Laten we het hopen”, zegt Keuning.

Minister De Jonge (volksgezondheid) liet gisteren weten weinig in dat plan te zien. Hij vindt het onverstandig, aangezien het aantal coronabesmettingen in een aantal steden nog altijd oploopt. “We hebben goede afspraken met de KNVB”, aldus De Jonge gisteren tegen de NOS. “Dit is niet de situatie om af te wijken van die lijn.” In een later stadium ziet hij wellicht wel mogelijkheden om meer mensen toe te laten tot stadions. “Maar dat moet wel verantwoord zijn.”

Lees ook: 

Weinig animo voor oefenvoetbal: ‘Supporters verlangen wel naar het voetbal, maar niet onder deze omstandigheden’

Voetbalsupporters lopen na een lange coronapauze niet warm voor oefenduels. De verkoop van het beperkte aantal kaarten verloopt stroef. Oorzaak? Het ‘gedoe’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden