Duurzaamheid in sport

De grote massa meekrijgen in denken over duurzaamheid in sport

Kunstgras. Op de Vakbeurs Sportaccommodaties werden mogelijkheden getoond om kunstgras te reiningen.Beeld ANP

Uit maatschappelijke verantwoordelijkheid, en geholpen door subsidieregelingen van de overheid, zoeken bedrijven naar mogelijkheden om sportaccommodaties te verduurzamen. Deel 1 van een serie: ‘In een circulaire economie is ook sport belangrijk.’

Het is vaak een persoonlijke betrokkenheid die ondernemers drijft tot het denken aan en het zoeken naar oplossingen voor het verduurzamen van de maatschappij. Sommigen van hen zien het zelfs als een morele verplichting om via innovaties mee te helpen aan een schonere wereld. Zij zijn bereid de uitdaging aan te gaan, met soms een financiële bijdrage van de overheid als aanmoediging en steuntje in de rug.

Ook bij sportclubs wordt vaker de gevraagd gesteld hoe hun accommodaties toekomstbestendig gemaakt kunnen worden. Bedrijven springen daar gretig op in, en natuurlijk niet alleen uit plichtsbesef, maar ook om eraan te verdienen. Dat duurzaamheid een hot item is, bleek ook op de Vakbeurs Sportaccommodaties in Houten.

Negen jaar terug, bij de eerste editie van de beurs, waren er zo’n veertig standhouders en werden er voornamelijk grasvelden en kunstgrasvelden getoond. Nu waren er meer dan 180 standhouders, met verduurzaming in alle vormen. Van verlichting tot onkruidbestrijding, van warmtebehoud tot kunstgrasreiniging en van zonnepanelen tot drainage van natuurgrasvelden.

Bedrijven worden ook gestimuleerd door subsidieregelingen vanuit de overheid. Begin dit jaar kende het Topteam Sport, in 2014 in het leven geroepen door het ministerie van sport, een bedrag van 3,8 miljoen euro toe aan duurzaamheidsprojecten. Met dat geld kunnen de uitgeselecteerde bedrijven verder met de ontwikkeling van hun innovaties, zonder dat ze zelf grote financiële risico’s lopen.

“Uiteindelijk willen we allemaal naar een circulaire economie en daarin is sport ook belangrijk”, zegt Paul van der Kolk van Sportinnovator, dat wordt aangestuurd door het Topteam Sport. “In mijn tijd bij de KNVB zijn we vier jaar geleden al begonnen om te kijken hoe we voetbal en sport in de breedste zin van het woord duurzaamheidsproof kunnen maken.”

Het valt Van der Kolk altijd weer op hoe groot de betrokkenheid is van mensen die zich sterk maken voor het verduurzamen van accommodaties. Volgens hem misschien wel de belangrijkste drijfveer om serieus aan de slag te gaan. “Grote bedrijven zorgen voor massa en schaalvergroting, maar dat staat vaak verder van de mensen af. Anders dan iemand uit de buurt die heel gepassioneerd kan vertellen over de droom waaraan hij werkt.”

Nog veel te winnen

Van der Kolk denkt dat iedereen wel begrijpt, linksom of rechtsom, dat het fijn is om in een schone wereld te leven. Maar er is volgens hem nog wel veel te winnen. “Als je kijkt naar de onderzoeken, heb je een kleine intellectuele bovenlaag die beseft dat dit de komende jaren de weg zal zijn en zij omarmen die als eerste. Via hen moeten we ook de massa zien mee te krijgen om in aanraking te komen met de verduurzaming.”

Bedrijven zijn creatief in het bedenken van projecten om de sportwereld te verduurzamen. Zelf vertelt Van der Kolk op de Vakbeurs Sportaccommodaties enthousiast over ‘een heel groot project’ waarmee met zonnefolie over kunstgrasvelden zonne-energie kan worden opgewekt. “Als dat lukt, hebben we als Nederland goud in handen.”

Gemeenten zitten vaak in een spagaat. Ze willen heus wel meedeinen op de golven van duurzaamheid, maar hebben daar niet altijd de financiën voor. In Leiden wordt bij de realisatie van nieuwe plannen steeds gekozen voor de meest duurzame oplossing, zegt Edwin Roest, verantwoordelijk voor het fysiek beheer van de sportvoorzieningen, met duurzaamheid als speciaal aandachtspunt. “We hebben op dit moment een vrij groen college.”

Roest bezoekt samen met Rik Wagner, domeinbeheerder sport en recreatieve voorzieningen in Leiden, de vakbeurs in Houten. Hij vertelt over de voorbereidingen van de bouw van een binnenzwembad in combinatie met een indoorschaatsbaan. Ook wordt er gewerkt aan de aanleg van twee nieuw hockeyvelden. Bij beide projecten wordt volgens Roest gekeken naar alle aspecten van duurzaamheid.

Energieneutraal

“Er wordt niet bij voorbaat gezegd: daar hebben we geen geld voor”, aldus Roest. “De investering kan hoger uitvallen, maar dan is de verwachting dat je in de exploitatie goedkoper uit bent. Duurzaamheid en energieneutraal zijn de uitgangspunten. Voor de hockeyvelden gebruiken we nu leidingwater. Daar willen we vanaf. We kijken of we het regenwater kunnen opslaan in een berging voor hergebruik. Ook hebben we gekeken of we de berging kunnen gebruiken om eventueel wateroverlast uit de wijken ernaast op te vangen. Dat bleek niet nodig.”

Zijn collega Wagner kijkt naar een machine voor een ander drainagesysteem, de DrainTalent, die later wordt uitgeroepen tot winnaar van de Innovatieprijs Sportaccommodaties. “Natuurlijk kijk je naar het kostenaspect, maar je kijkt ook naar de toegevoegde waarde voor de kwaliteitsverbetering van de velden”, zegt Wagner. “Je kijkt naar de problemen die er zijn en naar de oplossingen die de markt nu kan bieden.”

Lees ook:

Met ledverlichting kunnen clubs veel geld besparen

Investeren in nieuwe verlichting is voor veel sportclubs nog een drempel. Ze investeren liever in hun sport en kijken vooral naar de terugverdientijd.

Voetbalclubs riskeren boetes wegens vervuilende kunstgraskorrels

Eigenaren van kunstgrasvelden riskeren duizenden euro’s boete, omdat rubberkorrels van het veld de omgeving vervuilen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden