VoetbalEerste divisie

De Graafschap veroordeeld tot inhaalrace

Duel tussen Faris Hammouti van Almere City (links) en Ted van de Pavert van De Graafschap. Beeld BSR Agency
Duel tussen Faris Hammouti van Almere City (links) en Ted van de Pavert van De Graafschap.Beeld BSR Agency

De Superboeren doen dit seizoen een nieuwe poging om te promoveren naar de eredivisie, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk met een concurrent als Almere City.

Jan-Cees Butter

Ontdane trainers. Ook in het nieuwe jaar zullen ze er weer zijn. Neem Mike Snoei, coach van eerstedivisionist De Graafschap. Hij moest zaterdagavond toezien hoe zijn ploeg in de laatste minuut onderuit ging bij Almere City (1-0).

Een pijnlijke nederlaag, constateerde Snoei na afloop. En dat had niet alleen te maken met de blik op de ranglijst van de Keuken Kampioen-divisie, waar de nummers één en twee na afloop van het seizoen promoveren naar de eredivisie; nummer twee Almere City heeft nu een voorsprong van acht punten op De Graafschap, terwijl koploper Cambuur elf punten voorstaat.

Ook het spelbeeld gaf voeding aan de treurnis bij De Graafschap. Snoei zag zijn elftal in de tweede helft domineren en opgelegde kansen missen, totdat Verheydt, de beresterke spits van Almere City, vlak voor tijd pardoes raak kopte uit een corner. “Hij (Verheydt, red.) kwam na afloop naar me toe”, vertelde Snoei tegen middernacht in het Yanmar-stadion te Almere. “Om zijn excuses aan te bieden voor een gestolen overwinning. Maar ja, wat hebben wij daar aan? Wij staan met lege handen.”

Oude wond

Aan medelijden heeft Snoei niets. Het haalt juist een oude wond open bij de Rotterdammer. In het voorjaar stond Snoei eveneens met lege handen toen voetbalbond KNVB besloot om - nadat de competities waren stilgelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus - geen promotie- en degradatieregeling toe te passen in het betaalde voetbal. Dat was bitter voor de Superboeren. De Graafschap stond, evenals Cambuur, op de drempel van de eredivisie. Een rechtsgang bood geen soelaas.

En dus wordt dit seizoen een nieuwe poging gedaan. Terwijl Cambuur de hegemonie van vorig jaar probleemloos lijkt te verlengen, ligt dat bij De Graafschap een stuk lastiger. Dat komt deels door het vertrek van spelmaker Van den Boomen, die de eerste trein naar Toulouse nam toen promotie uitbleef. “De eerste seizoenshelft hebben we niet best gespeeld”, sombert aanvoerder Ralf Seuntjes. “Maar toch staan we er nog bij. Dat is positief.”

De lokale media zijn gematigd enthousiast. Het spel van De Graafschap wordt door hen ook wel bespottend ‘boerenkoolvoetbal’ genoemd, wat tot uiting komt in de matige eerste helft tegen Almere City. “Het was vechtvoetbal”, constateerde ook Snoei. “Ik vond het maar niks. Gelukkig ging het in de tweede helft een stuk beter.”

Vrijuit blijven spelen

Niettemin is De Graafschap veroordeeld tot een inhaalrace in de tweede seizoenshelft. “Dat geeft ook druk, want je mag vanaf nu niets meer laten liggen”, stelt Snoei. “Die druk moeten we bij ons vandaan zien te houden. Want we moeten juist vrijuit blijven spelen.”

Ole Tobiasen, de trainer van Almere City, kan zich vinden in die woorden. Zijn club schreef in 2016 een vijfjarenplan om te promoveren naar de eredivisie. Die ambitie moet dit seizoen geen obsessie worden, meent hij. “Daarom ben ik heel benieuwd hoe we hiermee omgaan”, zei Tobiasen na het binnenhalen van de tweede periodetitel. “We komen straks misschien in een hele nieuwe situatie voor de club. Daarom zeg ik ook tegen de jongens: blijf gewoon je ding doen.”

‘Kijken naar wat er nog wél kan’

Almere City-De Graafschap was aanvankelijk bedoeld als eerste testwedstrijd met publiek sinds de uitbraak van het coronavirus. Zo’n vijftienhonderd bezoekers zouden vooraf een coronatest krijgen en worden verdeeld over vier verschillende bubbels in het stadion, waar geëxperimenteerd zou worden met wel/niet juichen en toeschouwers met/zonder mondkapje. De testresultaten zouden door de overheid meegenomen worden voor het organiseren van grotere evenementen. Almere City was er klaar voor, tot het kabinet de maatregelen in december aanscherpte. “We hopen nu eind januari te horen wanneer we alsnog een test met publiek mogen doen”, zei een woordvoerder. “Als club denken we in kansen en kijken we graag naar wat er nog wél kan.”

Lees ook:

Almere City wordt eindelijk voor ‘vol’ aangezien

Almere City denkt dat het dit seizoen echt kan lukken: promotie naar de eredivisie. De ploeg ligt op koers en won ook van Roda JC.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden