null Beeld

Ongeschoren BenenJoris Belgers

De gouden aureool van godenzoon Wout van Aert

Joris Belgers

Ojee, Wout van Aert vertrekt. Nu al. Met nog 35 kilometer aan Ventoux te gaan, op en af. Ik zet me schrap: met een beetje pech betekent dit nog 35 kilometer aan chauvinistisch gewauwel.

‘Die cadans… die lichaamshouding, minimale beweging van de torso, uit marmer gehouwen op zijn fiets…hij fietst zó makkelijk. Het is on-voor-stel-baar wat hij hier laat zien, José!’

Zoals bij elke serieuze wielervolger staat tijdens koers de televisie standaard op d’n Belg afgestemd. Niks ten nadele van onze NOS, maar bij de Tour hoort nu eenmaal een vakantiegevoel. Met dat prettig rustgevende, nasale staccato van Michel Wuyts, aangevuld door het bourgondische joie de vivre van allesweter José De Cauwer.

Tiens, over dit kabbelende koningskoppel is al veel gezegd gezegd en geschreven. Maar het moet gezegd: de recente beslissing om commentator Michel Wuyts (na dertig jaar!) met pensioen te sturen is de grootste miskleun sinds de NOS Mart Smeets aan de kant schoof.

Hoewel: zijn mancrush op Wout van Aert verzacht het gedwongen vertrek van Wuyts uit het commentaarhokje misschien íets.

De zoon Gods

Ik bedoel, kijk: Wout van Aert is natuurlijk een fantastisch coureur. De ene dag tweede worden in de massasprint en de dag erna een huzarenstukje afleveren op de Ventoux? Chapeau hoor. Maar Wuyts doet net alsof we getuige zijn van de terugkeer van de zoon Gods, de maagd Maria en de heilige geest inéén. Van Aert kan als hij zich ertoe zet niet alleen tien keer de Tour winnen, maar ook vrede in het Midden Oosten bewerkstelligen én een geneesmiddel voor kanker ontdekken.

Zelfs op momenten dat er helemaal niets gebeurt is elke pedaalslag van Van Aert omgeven van een gouden aureool. Als Wout even een bidonnetje haalt bij de ploegleiderswagen, schiet Wuyts een halve octaaf omhoog: ‘Daar fietst hij! De held van gisteren!’ Je zou bijna denken dat er niet nog veertien andere Belgen in koers zijn, zo vaak gaat het over Wout van Aert.

Maar soit. Iedere bewoner van de Olympos heeft zijn tekortkoming. Het zij hem vergeven. Sporza, komt tot inkeer. Doe niet zo mal. En laat Wuyts nog jaren doorwauwelen.

Fietsminnende redacteuren Koos Schwartz, Joris Belgers, Niels Markus en Seije Slager schrijven vanaf de bank een wisselcolumn over tourgerelateerde randzaken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden