Turnen

De geplaagde turnbond KNGU heeft een nieuwe technisch directeur: Jeroen van Leeuwen

Jeroen van Leeuwen,  per 1 mei de nieuwe technisch directeur KNGU. 

 Beeld
Jeroen van Leeuwen, per 1 mei de nieuwe technisch directeur KNGU.

Jeroen van Leeuwen is de nieuwe technisch directeur van de turnbond. Voorlopig zwijgt hij nog even.

Esther Scholten

De geplaagde turnbond KNGU heeft een nieuwe technisch directeur: Jeroen van Leeuwen. Het persbericht gaat dinsdag vergezeld van de mededeling dat hij niet beschikbaar is voor vragen van de media. “Jeroen gaat zich eerst inwerken.” Pas in juni is er ruimte voor een persgesprek, staat in de mail.

Een nieuwe leiding, een nieuwe toekomst. De KNGU lijkt met deze benoeming een bewuste keuze te maken: iemand van buiten het turnen, met wellicht een frisse blik, krijgt de leiding over de nationale selecties. Van Leeuwen (1982) komt uit het voetbal. Hij volgt de begin van dit jaar gestopte Mark Meijer op.

De KNGU heeft een eigen interview meegestuurd, van welgeteld 2,36 minuten. Is dat om lastige vragen van journalisten te ontlopen? Nee, klinkt het. Van Leeuwen is nog in dienst van het tegen degradatie strijdende PEC Zwolle en wil eerst met medewerkers, sporters en coaches praten. Hij begint op 1 mei.

In het meegestuurde interview wordt met geen woord gerept over datgene wat er sinds de zomer van 2020 allemaal is gebeurd – de tientallen oud-turnsters die een voor Nederlandse begrippen ongekende beerput openden. De bond bood uiteindelijk excuses aan voor hoe er met hen jarenlang is omgegaan.

Loodzware taak

Ongetwijfeld zal het een van de belangrijkste onderwerpen zijn geweest tijdens de sollicitatiegesprekken: hoe Van Leeuwen denkt het Nederlandse topturnen uit deze crisis te loodsen. Hem wacht een loodzware taak. De prestaties op de Olympische Spelen in Tokio, afgelopen zomer, waren teleurstellend. Vooral de vrouwenselectie ging gebukt onder de nasleep van alle beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag van trainers.

Algemeen directeur Marieke van der Plas, die zelf binnenkort afzwaait, prijst Van Leeuwen als verbindend en koersvast. “Jeroen heeft brede en veelzijdige managementervaring in de breedte- en topsport.” Bij PEC Zwolle is hij directielid en operationeel manager. Zijn vrouw is Rikst Valentijn, een oud-turnster.

Van Leeuwen omschrijft in het interview van de KNGU de gesprekken met diezelfde KNGU als prettig. Turnen vindt hij interessant, omdat gymnastiek volgens hem de basis is voor elke sport. En nee, voetbal en turnen zijn in bijna niets te vergelijken. Ook zegt hij: “Er ligt nu een visie bij de KNGU met het oog op de toekomst die me aanspreekt: de positieve sportcultuur, de hele koers richting 2024 en 2028. Ik heb heel veel zin om daar een rol in te spelen.” Welke precies? Dat antwoord laat dus nog even op zich wachten.

Lees ook:

Wat heeft het grootste misbruikschandaal in de Nederlandse sport tot dusver opgeleverd?

De turnbond is stuurloos en turntrainers worden vrijgesproken of krijgen een voorwaardelijke straf. Wat heeft het grootste misbruikschandaal in de Nederlandse sport tot dusver opgeleverd?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden