WielrennenArctic Race

De eerste wielerkoers met elektrische volgauto’s wordt gereden in Noorwegen

De Arctic Race in Noorwegen staat bekend om de pittoreske beelden. De auto die voor de koers uit rijdt is vanaf dit jaar elektrisch. Beeld ARN/Pauline Ballet
De Arctic Race in Noorwegen staat bekend om de pittoreske beelden. De auto die voor de koers uit rijdt is vanaf dit jaar elektrisch.Beeld ARN/Pauline Ballet

Voor het eerst worden elektrische auto’s ingezet tijdens een wielerkoers. Het is een eerste stap richting een klimaatneutrale wielerkoers.

Kick Hommes

Op de Lofoten, de pittoreske eilandengroep tweehonderd kilometer boven de poolcirkel in het hoge noorden van Noorwegen, vergezellen 46 elektrische auto’s vanaf vrijdag tijdens de Arctic Race of Norway vier dagen lang 160 wielrenners. De koers die zich presenteert als de noordelijkst gereden wedstrijd van het jaar introduceert daarmee een noviteit in het wielrennen: voor het eerst gaat (een deel van) het volgpeloton elektrisch.

Het verduurzamen van het wagenpark tijdens een wielerwedstrijd is volgens de organisatie van de Arctic Race of Norway belangrijk om het wielrennen milieuvriendelijker te maken. Precieze cijfers zijn er niet, maar bijvoorbeeld de Tour de France is een van de milieuvervuilendste sportevenementen ter wereld. Met name de auto’s die de wielrenners omringen, zorgen voor veel CO2-uitstoot.

Namens de ASO, die naast de Tour ook de komende dagen in Noorwegen organiseert, vertelde Karine Bozzacchi eerder in Trouw dat er ‘wordt gewerkt’ aan klimaatmaatregelen in het wielrennen. Elektrische auto’s inzetten is tot op heden moeilijk, omdat de grote afstanden soms de berijdbare afstanden op elektriciteit overstijgen.

Een aanhangwagen met oplaadpunten. Beeld ARN/Kathinka Wang
Een aanhangwagen met oplaadpunten.Beeld ARN/Kathinka Wang

Noorwegen loopt voorop in elektrisch rijden

Het is niet gek dat er juist in Noorwegen voor het eerst wel mee wordt geëxperimenteerd. Het land loopt voorop als het gaat om elektrisch rijden. In maart overstegen de verkoopcijfers van de elektrische wagens zelfs voor het eerst die van de benzine- en dieselauto’s. Bijna 60 procent van de auto’s die die maand werden verkocht waren elektrisch.

Bovendien is juist het feit dat de koers zo noordelijk wordt gehouden de reden ervan dat nu wordt ingezet op elektrische auto’s, zegt Roger Solheim van de organisatie van de Noorse koers (aan de telefoon vanuit een benzinewagen). De organisatie verzorgt voor de teams de auto’s, omdat het zo’n eind reizen is. Lilian Calmejane van de Franse ploeg Total Direct Energie reisde bijvoorbeeld dinsdag van 04.30 uur tot 20.30 uur om de Lofoten te bereiken. En hij ging deels met het vliegtuig, niet eens alleen over de weg.

Als de organisatie de auto’s levert, is de keuze voor elektrisch rijden eenvoudiger. Meestal rijden de teams met hun eigen (benzine-) auto’s namelijk zelf richting de koersen. Nu zijn de auto’s in één keer besteld bij een autoleverancier.

De omgeving, zo hoog in Noorwegen, speelt eveneens een rol om elektrische wagens te promoten. Solheim: “Milieuproblemen ontstaan misschien niet hier in het noorden, maar we merken hier wel als eerste de gevolgen. Dit is kwetsbaar gebied, met kwetsbare natuur. Daarom willen wij juist in deze regio laten zien wat er met elektrische auto’s kan worden bereikt.”

Het peloton richting Noordkaap in een eerdere editie van de Arctic Race. Dit jaar vind de race helemaal op Lofoten plaats.  Beeld AFP
Het peloton richting Noordkaap in een eerdere editie van de Arctic Race. Dit jaar vind de race helemaal op Lofoten plaats.Beeld AFP

Mobiele laadpunten op de Lofoten

De gloednieuwe elektrische auto’s in Noorwegen hebben een bereik van tussen de tweehonderd en vierhonderd kilometer. Het enige probleem is dat de oplaadpunten in het hoge noorden schaars zijn. Dus ook op de Lofoten, waar de rittenkoers dit jaar volledig wordt verreden.

Met vijf energiebedrijven werd een oplossing bedacht: drie ‘mobiele’ laadpunten (lees: aanhangwagens) waar plek is voor tien auto’s tegelijkertijd. Elke dag worden de wagens ‘op strategische punten’ neergezet, zodat de berijders niet al te ver moeten lopen naar hun hotel.

De ploeg Corendon-Circus staat in Noorwegen met een favoriet aan de start: Mathieu van der Poel rijdt voor het eerst sinds de (door hem gewonnen) Amstel Gold Race weer op de weg. De ploeg komt alleen met een voor dit artikel opmerkelijk nieuws: er zijn ‘normale’ auto’s beschikbaar gesteld aan het team, dus geen elektrische.

Navraag bij de organisatie leert dat dit jaar de ‘support teams’ elektrisch rijden, dus bijvoorbeeld de auto waar de racedirecteur in rijdt. De ploegleiders moeten nog steeds zelf tanken. Over drie jaar is de Arctic Race of Norway volledig elektrisch, belooft Solheim. De 46 auto’s van dit jaar worden na afloop verkocht op de open markt.

Lees ook:

Als een gecontroleerde idioot, als een bezeten vrijbuiter, wint Mathieu van der Poel de Amstel Gold Race

Het was Paaszondagmiddag 16.03 en Mathieu van der Poel, al dagen zalig verklaard door een naar succes snakkende wielernatie, gaf gas. Het was de laatste race op de weg voor deze, in Noorwegen.

Mathieu van der Poel gaat voor een revolutie in de trainingsleer zorgen

Marijn de Vries weet het zeker: deze winter gaan wielrenners anders trainen, met dank aan Van der Poel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden