Prijs

De duurzaamste accommodatie van het land: FC Burgum veranderde de kantine in een ‘huiskamer’ voor het hele dorp

De Friese club FC Burgum heeft volgens de jury de meest duurzame accommodatie van Nederland.

 Beeld geen
De Friese club FC Burgum heeft volgens de jury de meest duurzame accommodatie van Nederland.Beeld geen

In een klein dorp in Friesland staat de best verduurzaamde sportaccommodatie van Nederland.

FC Burgum, voetbalvereniging in het gelijknamige dorp, werd donderdag door een jury met experts vanuit NOC-NSF, het Kenniscentrum Sport & Bewegen en de Vakbeurs voor sportaccommodaties gekozen tot accommodatie van het jaar.

De verkiezing van de beste accommodatie wordt georganiseerd om verenigingen attent te maken op duurzaamheid en clubs die zich er al voor inzetten te belonen. Donderdag vond de uitreiking in beperkte setting plaats bij een van de winnaars van vorig jaar. Jaap van Bruggen, projectleider van het sportcomplex in Burgum, nam de prijs met een luide ‘yes’ in ontvangst. Hij vond de prijs een ‘mooie waardering’ voor vier jaar werk.

Nadat in 2017 de sporthal op het complex afbrandde, verrees een gloednieuw en energieneutraal clubgebouw. De vereniging heeft warmtepompen, zonnepanelen en sensors in de douches om niet te veel water te verspillen. Bovendien zijn de bakstenen van het gebouw vergaard uit verschillende restpartijen. Maar het unieke pluspunt is de zelfbenoemde ‘huiskamer’ van de club, aldus de jury, waarmee ook aandacht is voor de zogenoemde 'sociale duurzaamheid'.

Bij veel andere verenigingen heet de huiskamer de kantine, maar bij FC Burgum is dat woord veranderd. Van Bruggen zegt dat het de bedoeling was om de gemeenschap bij de vereniging te betrekken. “We hebben gevraagd aan instanties om ons heen of ze gratis een ruime kamer wilden benutten. Daar zei natuurlijk vrijwel iedereen ja op.” En dus is de ruimte toegankelijk voor de asielzoekers die in het nabijgelegen azc wonen, wordt er huiswerkbegeleiding gegeven en is er naschoolse opvang. Dankzij het burgerinitiatief uit het dorp van tienduizend inwoners zijn ook fiets- en wandelpaden op de accommodatie aangelegd. Het idee leverde ook een Europese subsidie op van 150.000 euro.

Potjes met subsidie zijn nog lang niet leeg

FC Burgum is dus in meerdere aspecten vergevorderd met het verduurzamen van de accommodatie. Maar dat is niet voor elke vereniging het geval. In het Nationaal Sportakkoord uit 2018 staat dat accommodaties uiteindelijk moeten toegroeien naar energieneutraal. Op dit moment is nog weinig zicht of er veel energie is bespaard, zo bleek in november uit een jaarlijks monitorrapport van het Mulier Instituut. Bovendien zijn de subsidiepotjes ter verduurzaming niet uitgeput. In een van die regelingen, de BOSA, zat afgelopen jaar nog vijftig miljoen euro (van de negentig). Zo’n duizend van de 22.000 sportaccommodaties in Nederland krijgen inmiddels begeleiding om energie te besparen, aldus het rapport.

Van Bruggen van FC Burgum heeft de eerste tip voor verenigingen: “Ga eerst eens achterover leunen en dan dromen. Wat zouden we allemaal willen. En schrijf dat eens een keer op. Het hoeft niet langer dan een A4-tje te zijn, of misschien zelfs tien regels. Zoek daar de mensen voor. En als je de helft van die dromen haalt, ben je al veel verder.”

KNVB wil CO2-uitstoot ‘voetbalverkeer’ inperken

De KNVB wil dat zijn leden over twee jaar 20 procent minder CO2 uitstoten als ze zich met de auto richting de wedstrijd begeven. Wekelijks gaan ruim 1,2 miljoen mensen op pad om ergens een van de 33.000 wedstrijden te spelen. Bijna de helft van die mensen reist met de auto (44 procent), goed voor ruim 248 miljoen gereden kilometers per jaar. Een nieuwe campagne focust dan ook vooral op het idee dat voetballers met de fiets naar hun sport kunnen.

Ook kan de KNVB met een verbeterde competitie-indeling voor pupillen voor 17 procent minder reisafstand zorgen. De bond schrijft: “Voor het gehele pupillenvoetbal gaat dat om ruim 25,8 miljoen vermeden reiskilometers per seizoen. Dit staat gelijk aan een besparing van 2217 ton CO2 en is vergelijkbaar met meer dan drieduizend retourvluchten van Amsterdam naar Barcelona.”

Lees ook:

De grote massa meekrijgen in denken over duurzaamheid in sport

Uit maatschappelijke verantwoordelijkheid, en geholpen door subsidieregelingen van de overheid, zoeken bedrijven naar mogelijkheden om sportaccommodaties te verduurzamen. Deel 1 van een serie: ‘In een circulaire economie is ook sport belangrijk.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden