Goede doelen
De donoren stromen toe; het ‘fascinerende dubbele gezicht van het betaald voetbal’
De oproep voor stamcel- en bloeddonoren bij PSV leverde duizenden donoren op. Ook waren er veel acties voor Giro555 door Fortuna Sittard. ‘Sport is een van de mooiste manieren om mensen samen te brengen.’
Emoties gierden door het Philips Stadion toen in de twaalfde minuut van PSV tegen FC Groningen de lichtjes van duizenden telefoontjes aangingen. De wedstrijd viel even stil. Op de tribune slikte Thijs Slegers zijn emoties weg. De persvoorlichter van PSV, getroffen door leukemie, maakte onlangs bekend dat hij is uitbehandeld. Hij deed daarbij de oproep aan mensen om zich te laten registreren als stamcel- en bloeddonor.
En dat heeft veel losgemaakt. Matchis, de organisatie voor stamceldonatie, registreerde in de anderhalve week daarna, tot zondagmiddag, ruim 6000 nieuwe donoren. Dat is veel meer dan normaal. “Het Thijs-effect is echt groot”, zegt Bert Elbertse van Matchis.
Nog belangrijker is dat het vooral jongere mannen zijn die zich aanmelden. Elbertse: “Die categorie is normaal moeilijk te bereiken. Ons bestand bestaat voor 70 procent uit vrouwen en 30 procent mannen. Van de aanmeldingen nu zie je het omgekeerde: 70 procent is man en de meesten zijn jonger dan 35 jaar, dankzij het voetbal. We waren vrijdag nog aan het collecteren bij Willem II en ineens hoef je niemand meer uit te leggen hoe belangrijk stamceldonatie is.”
Drie keer zoveel bloeddonoren
Bloedbank Sanquin zag na de oproep van Slegers het gemiddelde aanmeldingen per dag stijgen van 160 naar 450. Dat zakte afgelopen week naar 350 maar door de wedstrijd van zaterdag, waarbij alle reclameborden volledig in het teken van de oproep stonden, piekte dat weer naar 440. “Dit is echt wel bijzonder”, zegt Merlijn van Hasselt van Sanquin.
Tom Barendregt is er ‘dankbaar’ voor, zegt hij. De 24-jarige Hagenaar speelde op hoog niveau ijshockey in Amerika en in de BeNeLeague. Al twee keer onderging hij stamceltransplantatie, de laatste keer in 2020. “Zonder die transplantaties was ik er niet meer geweest. Nu ben ik kerngezond”, zegt Barendregt. “Sport is een van de mooiste manieren om mensen samen te brengen. Dat wordt nu weer bewezen.”
Het betaald voetbal was afgelopen week niet alleen een platform voor de werving van donoren. Op alle velden werd ook aandacht gevraagd voor de actie Giro555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. Feyenoorder Orkun Kökcü droeg tegen Heerenveen een speciale aanvoerdersband. Fortuna Sittard had zaterdag tegen FC Emmen shirts aan met ‘Giro555’ op de borst. Die worden nu geveild voor dat doel. De Limburgse club heeft een eigenaar van Turkse afkomst en drie spelers met wortels in Turkije.
Middenvelder Dogan Erdogan woonde en speelde vorig jaar nog in Gaziantep, de nu zwaar getroffen stad. Emotioneel bedankte hij zaterdag voor de camera het Nederlands volk voor de steun aan Turkije. Oguzhan Özyakup, die met zijn treffer de uitslag bepaalde, noemde de 0-1 winst bijzaak. “Het waren echt zware dagen voor ons”, zei de geboren Zaandammer. Hij had na zijn doelpunt een wit T-shirt met in het Engels ‘Bid voor Turkije’ omhoog gehouden. “Wij kunnen misschien mensen sneller bereiken dan anderen. Daar kunnen we gebruik van maken”, aldus Özyakup.
Mensen uit de sport kunnen met hun verhaal sneller wat teweeg brengen, heeft Elbertse van Matchis gemerkt. Eerder leidde een campagne met Cody Gakpo en Luuk de Jong al tot extra stamceldonoren maar met het trieste verhaal van Slegers is dat in een stroomversnelling gekomen. Elbertse: “Sport bereikt miljoenen mensen. Amateurclubs nemen nu ook contact met ons op. Wij blijven de komende weken dit onder de aandacht brengen van de sportwereld, vooral via sociale media.”
Uitzending op ESPN
Als gevolg van Slegers’ oproep wijdt sportzender ESPN maandagavond een speciale uitzending aan het belang van doneren. Matchis en Sanquin hebben nog meer donoren nodig. Sanquin heeft er nu ongeveer 400.000, het streven is 450.000.
Ook voor stamceltransplantatie zijn veel donoren nodig. In Nederland komen ongeveer 600 mensen met leukemie jaarlijks in aanmerking voor stamceltransplantatie. “Een derde komt van familie. Voor de overige 400 matches hebben we zo’n 700.000 mensen nodig. We zitten nu mede dankzij Thijs net boven de 400.000”, zegt Elbertse van Matchis.
Kan de voetbalwereld niet vaker op deze manier een maatschappelijke rol vervullen? Bob van Oosterhout is sceptisch. “Ik denk dat het brede publiek er niet op zit te wachten dat clubs elke week met een andere charitatieve boodschap komen. Die zal snel aan kracht inboeten. Voetbal kan een heel mooi platform zijn, maar de tent moet ook blijven draaien en daarvoor heb je geld van sponsors nodig”, zegt de sportmarketeer. “Je ziet nu overigens wel dat fascinerende dubbele gezicht van het voetbal. Het ene moment denk je dat die wereld doodziek is, dat een deel soms een hersenloos volk is in hoodies, het andere moment gebeurt er iets ingrijpends en zie je dat diezelfde lui een minihartje van goud hebben.”
Lees ook:
PSV wint dankzij Xavi Simons simpel van FC Groningen (6-0)
PSV reist woensdag met een goed gevoel naar Spanje voor de ontmoeting met Sevilla FC in de tussenronde van de Europa League. De Eindhovenaren beleefden in de Eredivisie tegen FC Groningen een eenvoudige avond en wonnen met 6-0.