Europees Kampioenschap

De curlingmannen willen niet wéér bijna alle wedstrijden verliezen, dus bedachten ze een nieuwe tactiek

Het Nederlands team eerder dit jaar op het WK in Calgary, met toen nog Jaap van Dorp als skip en naast hem Carlo Glasbergen (rechts) en Laurens Hoekman (links).  Beeld AP
Het Nederlands team eerder dit jaar op het WK in Calgary, met toen nog Jaap van Dorp als skip en naast hem Carlo Glasbergen (rechts) en Laurens Hoekman (links).Beeld AP

De Nederlandse curlingmannen moeten zich verbeteren, willen ze zich plaatsen voor de Olympische Spelen. Hoe doe je dat, als je maar met vier bent? Met een nieuwe tactische leider.

Kick Hommes

Stel, een klein team van vier stuit op een plafond. Het is goed, maar net niet goed genoeg. Het moet beter, want dat is de enige manier om op de Olympische Spelen te komen. Iemand van buiten erbij kan niet, want die zijn er niet. Hoe zorg je dan dat er een impuls wordt gegeven aan het groepsproces?

Jaap van Dorp, Wouter Gösgens, Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen, samen de Nederlandse curlingploeg, moeten het antwoord op die vraag hebben gevonden. De belangrijkste periode voor de ploeg is aangebroken. Donderdag begint in Noorwegen het EK. Daarna, vanaf 11 december, is in Leeuwarden het olympisch kwalificatietoernooi, met drie plekken voor Peking.

Het zijn deze vier mannen die al jaren het Nederlandse curling vertegenwoordigen. Het team kende in 2017 zijn doorbraak, met een zevende plaats op het EK. Daarna werd elk jaar het WK gehaald. NOC-NSF zag potentie en maakt elk jaar drie ton over aan het topsportprogramma. Maar de progressie is gestokt. Op de WK werd Nederland twee keer tiende, een keer elfde en in april nog twaalfde. De Spelen van Pyeongchang werden gemist, op het EK kwam men nooit hoger dan die zevende plek.

Campagne om Canadese toppers te strikken leverde niets op

Een kwaliteitsimpuls kan alleen maar uit het eigen kwartet komen. Er zijn onder de 150 curlers in Nederland geen concurrenten. Er is een Jong Oranje, maar die spelers zijn nog niet goed genoeg om door te stromen, al is reserve Tobias van den Hurk er wel vaak bij. Een campagne uit 2019 om Canadese toppers met mogelijk een dubbel paspoort aan te schrijven, leverde niets op.

Het belangrijkste doel

De weg naar de Spelen is voor bondscoach Leibbrandt een emotionele. Vorig jaar overleed haar man Christian aan de gevolgen van het coronavirus. Hij was onder meer official bij internationale curlingwedstrijden en had een belangrijke rol bij het opzetten van de curlingtopsport in Nederland. Leibbrandt: “Ik heb nog geen tijd gehad om er echt over na te denken. Hij (Christian, red.) is begonnen met deze jongens, wilde dolgraag dat ze naar de Spelen gaan. Dat is mijn belangrijkste doel. Daarna kan ik er ruimte voor maken.”

Maar hoe wijzig je de synergie van een klein team waarvan de leden elkaar door en door kennen, en als een familie regelmatig een appartement verkiezen boven een hotel? Door in te spelen op de persoonlijkheden van de leden, zegt bondscoach Shari Leibbrandt. Ze typeert het team als volgt: “Van Dorp, de analyticus. Gösgens, de wijsheid. Hoekman, de perfectionist en Glasbergen als de regelaar. Het is een mooie mix, maar we hebben er een prikkel in nodig.”

Daarom is sinds dit jaar niet Van Dorp de ‘skip’, de man die de strategie en de tactiek bepaalt. Dat is Gösgens geworden, sinds augustus afgestudeerd als bewegingswetenschapper. “Als je heel veel ervaring hebt, ga je minder vragen. Wouter moet veel uitzoeken. Dat zijn leermomenten die het team nodig heeft. Niet gecalculeerd, maar met meer creativiteit. Wouter durft andere dingen.”

Curlingteam werkt ook aan het verbeteren van fitheid

Het moet leiden tot een andere tactiek, op het ijs. Met verrassing, lef ook. Schwung die nodig is om niet elf van de dertien wedstrijden te verliezen, zoals op het afgelopen WK gebeurde. Bovendien wordt gewerkt aan fitheid: een wedstrijd duurt al snel drie uur en soms worden er twee op een dag gespeeld.

Dat gegeven, samen met trainingskampen in Zwitserland, Tsjechië en Canada en een ingevlogen Duitse ijsmaker die twee weken de baan in Zoetermeer prepareert (er is geen geld voor langer), moet ervoor zorgen dat de curlingmannen eindelijk eens doorstoten. Zeker op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Leeuwarden, wat een unieke kans is op plaatsing voor de Spelen. Lukt dat niet, dreigt wederom een deceptie, en gaat mogelijk ook de subsidiekraan dicht. Al voelt het voor het team niet als beslissend. Van Dorp: “Wij kunnen nog wel wat jaartjes door”.

Lees ook:

De kloof tussen het Nederlandse curlingteam en de wereldtop is, alle investeringen ten spijt, nog groot

Het Nederlandse curlingteam heeft ervaren hoe groot de kloof nog is met de wereldtop. Hoe kan het dat het team elf van de dertien wedstrijden op het WK in Canada verloor?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden