eSportsvariant biljarten

De biljarttafel als spelcomputer

In de Rotterdamse Schiecentrale wordt iPool, The AR Game ( Augmented Reality ) van de Nederlandse biljartbond, gelanceerd.  Beeld Jerry Lampen
In de Rotterdamse Schiecentrale wordt iPool, The AR Game ( Augmented Reality ) van de Nederlandse biljartbond, gelanceerd.Beeld Jerry Lampen

Hoe maak je het spel van bal en keu weer aantrekkelijk voor jongeren? Door een e-sport-variant te lanceren. Dat gebeurde dinsdag in Rotterdam.

Proxy_Bart Proxy_ter Huurne

Nolan Noordzij staat bij een bijzondere pooltafel en maakt aanstalten om te stoten. De oprichter van House of Esports is een van de uitverkorenen om bij de primeur in Nederland te laten zien hoe iPool werkt. Op het blauwe biljartlaken verschijnen witte lichtvonken rondom zijn keu. Noordzij stoot en de speelbal laat op de biljarttafel een spoor van wit oplichtende kubussen achter. “Als serieuze poolspeler word je hier gek van”, vertelt Willem La Riviere, directeur van biljartbond KNBB, “maar voor kinderen is dit hartstikke gaaf”.

Hier in de Schiecentrale in Rotterdam vindt de lancering van iPool plaats. Een interactieve game die op een pooltafel wordt gespeeld. De witte lichtflitsen en wit oplichtende kubussen worden door middel van AR-projectie (Augmented Reality) op een pooltafel geprojecteerd. Het systeem leest daarnaast de bewegingen van de ballen en de keu.

Interactieve tablet

Door het iPool-systeem verandert de pooltafel in een grote interactieve tablet. Het spel kent drie modi: entertainment, game en pro-training. In die modi kunnen diverse e-games, denk bijvoorbeeld aan Blackjack, worden gespeeld. Maar ook een kleurrijk potje pool, waarbij diverse koikarpers wegzwemmen voor de rollende biljartballen. Daarnaast kan de pooltafel ingezet worden voor digitale presentaties en interactieve trainingen.

De KNBB hoopt met de ‘gamification’ van poolen de sport aantrekkelijker te maken voor de jeugd. Daarnaast wil de bond samen met haar partners jongeren naar sportaccommodaties zien te krijgen. “We willen kinderen in beweging brengen en vanuit de gamewereld naar de sportwereld trekken”, vertelt La Riviere.

Het project past daarmee in de ‘innovatiestrategie’ van de bond. De biljartbond probeert een maatschappelijke bijdrage te leveren met verschillende projecten. Zo heeft de bond ‘Smartpool’ gelanceerd om leerlingen in de brugklas enthousiast te maken voor wiskunde via poolen en snooker en ‘Kantinebaas’ is bedoeld om vitaliteit op de werkvloer te bevorderen. En ‘Tijd voor Krijt’ is een project om de eenzaamheid onder ouderen te verminderen.

Pilot in Rotterdam

Voordat iPool landelijk te spelen is, wordt er gestart met een pilot van een jaar in Rotterdam. Op vijf locaties – waaronder voetbalclub Overmaas, sportvereniging Victoria en het Grafisch Lyceum Rotterdam – wordt een pooltafel met een iPool-systeem voor de duur van een jaar kosteloos neergezet. Daarbij is het ook mogelijk om het iPool-systeem uit te zetten en de pooltafel te gebruiken om een normaal potje pool op te spelen.

Gedurende deze periode wordt er een onderzoek uitgevoerd op welke wijze de bond iPool kan vermarkten en doorontwikkelen. La Riviere: “iPool kan mogelijk nog voor veel meer doelen en doelgroepen worden ingezet. Bijvoorbeeld voor dementerende ouderen. Met het projecteren van beelden in combinatie met spelvorm kan men spelenderwijs herinneringen oproepen.”

Over de kosten van het iPool-systeem wil La Riviere voorlopig nog geen uitspraken doen. “Los van de pooltafels is het systeem best prijzig. We zijn nog in onderhandeling met onze partner in China in hoeverre wij technische ondersteuning nodig hebben. Aan de hand daarvan zullen wij de uiteindelijke prijs bepalen.”

Lees ook:

Koning van de e-sports Victor Goossens opent trainingscentrum in Utrecht. ‘Er gaat meer geld in om dan in het Amerikaanse basketbal’

Zelfs Michael Jordan steekt miljoenen in Team Liquid, toonaangevend in de explosief gegroeide wereld van e-sports en geleid door Utrechter Victor Goossens. Hij opende een groot trainingscentrum voor e-sporters in Utrecht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden