InterviewAtletiek

De Atletiekunie is succesvol, maar zit in nijpende geldnood

Deelnemers aan de NK atletiek vorige maand in Apeldoorn. Beeld ANP
Deelnemers aan de NK atletiek vorige maand in Apeldoorn.Beeld ANP

De Atletiekunie is niet langer in staat een verantwoord topsportprogramma te realiseren, wegens gebrek aan financiën. Over de ondersteuning door NOC-NSF heerst onvrede.

Esther Scholten

De Atletiekunie is ontstemd over de ondersteuning die zij van sportkoepel NOC-NSF krijgt. Ondanks de recente medailleregen op de Olympische Spelen, WK’s en EK’s is de financiële bijdrage de laatste vijf jaar geleidelijk gedaald. “Normaal gesproken verwacht je bij succes dat de financiering toeneemt of tenminste gelijk blijft”, zegt technisch directeur Ad Roskam.

De geldnood is nijpend, verklaart hij. Er is voor 2022 een tekort van vier ton. “Wij hebben op dit moment echt een probleem om het topsportprogramma rond te krijgen op een manier die wij verantwoord vinden. Qua medische begeleiding en wetenschappelijke ondersteuning kunnen we niet langer financieren wat nodig is voor het niveau waarop onze sporters presteren.” Vrijdag beginnen in Belgrado de wereldkampioenschappen indoor.

Minder begeleiding door sportartsen, fysiotherapeuten

Roskam mist adequate ondersteuning van NOC-NSF bij het oplossen van het probleem. “Als ik simpelweg vraag hoe het kan dat wij in een paar jaar tijd zo ver teruggaan in het faciliteren van experts als sportartsen, fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers, dan heeft niemand daar een antwoord op.”

Behalve de teruggang in het topsportbudget van de Atletiekunie is ook de topsportsubsidie verlaagd en is er ‘enorm geknipt’ in de indirecte financiering via Papendal – een Centrum voor Topsport en Onderwijs. Dat betreft de hoeveelheid uren dat er kosteloos gebruikgemaakt kan worden van experts.

“Het gaat er uiteindelijk om dat sporters die fulltime trainen dat op een verantwoorde manier moeten kunnen doen. Daar voel ik zorg voor. Atletiek is niet zo’n vergevende sport, dus atleten hebben regelmatig last van blessures. We hebben nu drie dagen in de week één voedingsexpert voor vijftig topatleten. Gedegen begeleiding kost tijd. Het is niet zo van ‘eet gezond en neem je eiwitpoedertje’. Nee, de doseringen van supplementen zijn individueel. Bovendien moet het doorlopend gemonitord worden: hoe reageert een lichaam op een bepaald moment van een trainingsregime?”

Geen gehoor

Aanvankelijk gaapte er op de balans van 2022 een gat van zes ton. Met eigen inkomsten uit sponsoring heeft de Atletiekunie een derde van dat bedrag weten te dekken. De sponsorrechten van TeamNL, dat op de Spelen van Tokio mede dankzij de atleten vorig jaar zo succesvol was, zijn een paar jaar geleden door NOC-NSF van de bonden gekocht.

“Maar nu zitten we in een nieuwe situatie. Onder de streep kom ik vier ton tekort, wat een substantieel bedrag is op een totaal budget van 2,5 miljoen euro. Daarbij hebben we meer uitgaven, omdat we meer sporters hebben die op hoog niveau presteren.”

“We hebben met NOC-NSF besproken dat we linksom of rechtsom, uit de bijdrage of de indirecte middelen, meer hulp nodig hebben om de kwaliteit van ons topsportprogramma op hetzelfde niveau te houden. Helaas is daar geen gehoor aan gegeven.”

Steeds meer succesvolle sporters

Vooral de communicatie daarover frustreert Roskam. Van NOC-NSF kreeg hij te horen dat ze het geld niet hebben: het beschikbare budget moet over steeds meer programma’s verdeeld worden omdat er steeds meer sporters succesvol zijn. “Ik heb er begrip voor dat iedere euro maar één keer uitgegeven kan worden. Heel veel mensen doen binnen NOC-NSF hun best om in een situatie van krapte alle middelen op de goede plek te krijgen, maar dat betekent dat ik voor ieder onderwerp met iemand anders moet overleggen en de antwoorden niet altijd duidelijk zijn”, zegt Roskam.

“Er wordt weleens eenvoudig gedacht: oh, dat is atletiek. Maar in feite zijn het twaalf sporten die elk voor een andere belasting van een lijf zorgen en daardoor een specialistische expertise van coaches en staf nodig hebben. Ik verwacht dan, als ik in een gesprek met de experts van NOC-NSF uitleg hoe complex dat systeem is en wat het kost, dat ze dat erkennen en onderkennen. Maar ik krijg dan alleen terug: we hebben de centjes niet. Dan vraag ik me af: is NOC-NSF nou het kenniscentrum van de Nederlandse topsport of is het vooral met boekhouden bezig?”

Lees ook:

Waarom de talentontwikkeling van de Atletiekunie werkt: deze bijzondere generatie is geen toeval

De Nederlandse kampioenschappen indoor kennen dit weekend meer blikvangers dan lang gebruikelijk was. Waarom gaat het zo goed met de Nederlandse atletiek?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden