Paralympische Spelen

Daniel Abraham was vluchteling en verdedigt nu voor Nederland paralympisch goud

Daniel Abraham Gebru na het winnen van goud in Rio in 2016. Beeld Reuters
Daniel Abraham Gebru na het winnen van goud in Rio in 2016.Beeld Reuters

Daniel Abraham Gebru vond als vluchteling zijn weg in de Nederlandse topsport en won in Rio de Janeiro paralympisch goud voor Nederland, nog voor hij zijn paspoort had. Dinsdag gaat hij in Tokio weer voor wielergoud. ‘Dat nu Afghaanse vluchtelingen worden uitgescholden, is echt enorm triest.’

Kick Hommes

Voor wielrenner Daniel Abraham Gebru werd vijf jaar geleden op de Paralympische Spelen het Nederlands volkslied gespeeld, terwijl hij formeel nog geen Nederlander was. Als winnaar van de gouden medaille kreeg hij bovendien de titel van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Abraham (36) is een voorbeeld van hoe vluchtelingen hun succes kunnen vinden in de Nederlandse topsport. In 2000 kwam hij vanuit Ethiopië naar Nederland, na opgegroeid te zijn in Eritrea. Op zijn zestiende stond hij op Schiphol, zonder familie, zonder bezit, gevlucht voor de oorlog aldaar.

Die periode zit nog steeds in zijn lichaam. Als hij hoort hoe wordt gereageerd op Afghaanse vluchtelingen in Harskamp, verandert zijn toon. Van lachen naar bloedserieus: “De beelden die je ziet over hoe de Taliban met mensen omgaat, die kennen wij al jaren. Het is verschrikkelijk. Dat er nu tegen deze mensen wordt geprotesteerd, is triest en jammer.”

Fietsen om de nutteloosheid te verdrijven

Abraham zelf kreeg ruim zeven jaar geen verblijfsvergunning. Hij voelde zich nutteloos, vertelt hij. “Je bent helemaal niemand, zonder bezittingen. Echt helemaal niets. Dat heb ik echt lang gehad.”

Hij vond in zijn jaren in Nederland rust op de fiets. “Elke dag, echt elke dag, keek ik bij de post of er een brief was van de IND. Als dat niet zo was, wilde ik weg. Op de fiets, waar je vrij was.” Pas in 2008 viel hij onder het generaal pardon, en kon hij werken. Eerst als kok, daarna bij de catering op Schiphol. In 2014 werd hij fulltime prof. Hij kan mee met het niveau van het profpeloton. Maar omdat zijn rechterbeen minder ontwikkeld is, mag hij ook deelnemen aan de Paralympische Spelen.

Vijf jaar geleden won hij goud. Dat kreeg wereldwijde aandacht. In de allerlaatste meters van de paralympische wegwedstrijd haakten een Australiër en een Brit in de eindsprint in elkaar. Zij vielen, Abraham kwam met de handen in de lucht over de streep. Het beeld ging de wereld over. Maar voor hem was dat niet van belang. Het Wilhelmus klonk prachtig voor de man die toen nog niet eens een Nederlands paspoort had. Dat kreeg hij pas in 2017, toen hij al Ridder in de Orde van Oranje-Nassau was.

Anderen een duwtje geven

Zijn verhaal vertelt hij aan een groep jonge vluchtelingen die enkele jaren geleden uit Libië zijn gevlucht. Hij gaat met ze fietsen, lekker kletsen, tijdens een koffietje op een terras. “Ik vertel met mijn verhaal, en hoop dat ze het in de maatschappij beter kunnen doen en niet blijven hangen en verwaarloosd raken. Ik wil dat ze controle hebben. En vertrouwen.”

Zelf rijdt hij zijn tweede Spelen. Vandaag de tijdrit, vrijdag de wegwedstrijd. En dit keer dus niet als stateloos atleet, zoals vijf jaar geleden. Hij klinkt weer vrolijk, zoals hij bijna altijd lacht. Dankbaar voor alle kansen die hij heeft gekregen. “Het is nu wel anders. Dit jaar gaat het alleen maar over presteren. Ik ga laten zien wat ik waard ben.”

Fietsen met vluchtelingen blijft hij doen. “Ik vind het belangrijk dat je mensen gewoon helpt. Ik wil dat wat ik heb gekregen van de Nederlandse staat, ook een beetje geven aan anderen. En vluchtelingen moeten niet kijken naar zij die negatief zijn, maar naar hen die verwelkomen.”

Lees ook:

Hoe is het Afghaanse vluchtelingen in Nederland tot nu toe vergaan? ‘Wij zijn heel prestatiegericht’

Afghanen kwamen sinds de jaren negentig naar Nederland, op de vlucht voor oorlog en geweld. Hoe is het met hen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden