Rotterdam
Drie spelers van HC Rotterdam dames-3, Ellen Engels, Linda Nederlof en Robin Mets

Amateurteams

Dames-3 moet derde helftvoorlopig blijven missen

Rotterdam Drie spelers van HC Rotterdam dames-3, Ellen Engels, Linda Nederlof en Robin Mets Beeld Arie Kievit

De teamsporters mogen voorlopig nog niet in actie komen van het kabinet. Ook dames-3 van hockeyclub Rotterdam mag het veld nog niet op. 

Balen. Frustrerend. Saai. Zomaar wat reacties vanuit ‘Dames 3’ van hockeyclub Rotterdam, een van die duizenden recreantenteams in het hockey, voetbal en andere sporten die het seizoen in duigen zien vallen. Gisteravond verlengde het kabinet de maatregelen tegen sporten in teamverband en vrijwel zeker valt ook de hockeycompetie dit jaar stil. Bijvoorbeeld de amateurvoetballers weten al dat ze dit seizoen het veld niet meer opgaan. 

Het derde vrouwenteam van HC Rotterdam had stiekem gehoopt dat er toch weer uitzicht kwam op hervatting van de competitie. ‘Dames 3’ heeft pas twaalf van de 22 competitiewedstrijden kunnen spelen. Nu is het de vraag of die competitie nog wel wordt uitgespeeld, of zelfs hervat, voor de zomer. Keepster Jolijn Esser (20) kijkt al met een schuin oog naar het ‘zomeravondhockey’, dat vanaf half juni op de planning staat bij hockeyclub Rotterdam. “Dat wordt spannend”, verwacht ze. “Ik hoop dat we dat net halen.” Teamgenoot Linda Nederlof (24): “Zomeravondhockey is in ieder geval nog iets om naar uit te kijken.”

Ze kunnen nu al een paar weken niks, ook niet trainen. Dat is ook sociaal een aderlating. “Ik mis de meiden”, zegt ‘gezelligheidsaanvoerder’ Ellen Claire Engels (28). “Omdat we al zo lang met elkaar samenspelen, hebben we een mooie band opgebouwd. Je wilt weten hoe het persoonlijk met iedereen gaat. Dat sociale contact mis ik.”

Teamgenoot Anne van Huijstee (27) is dat met haar eens. “Ik mis ook het spelplezier. Om met elkaar naar een doel toe te werken.” Robin Mets (28), energiek in woord en daad, wordt bijna gillend gek van haar sociale isolement, zegt ze, wel met een lach. “Ik houd ervan om actief bezig te zijn in de buitenlucht. Die energie kan ik nu niet kwijt.” Ook de ‘derde helft’ wordt node gemist door de hockeysters.

Het zal andere breedtesporters bekend voorkomen. In ons land zijn ruim vijf miljoen mensen lid van een sportbond, waaronder de Nederlandse hockeybond KNHB (255.000 leden). Voor veel recreanten is het onduidelijk wanneer (en of) zij het seizoen af kunnen maken. Een aantal bonden, zoals die van het volleybal, handbal, basketbal, zwemmen en nu ook voetbal besloten al hun competities voor de rest van het seizoen te beëindigen.

Bij sommige leden van sportverenigingen borrelt de lastige vraag op hoe het nu zit met de contributie. Hebben ze recht op teruggave? Bij HC Rotterdam (2500 leden) betalen senioren 375 euro per seizoen, terwijl net de helft van de competitie is afgewerkt. “Daar heb ik wel een dubbel gevoel bij”, stelt Nederlof. “Aan de ene kant is het voor mij een hoop geld, maar aan de andere kant wil ik ook loyaal zijn naar de club. Dit is overmacht.”

Ellen Claire Engels denkt dat de leden zich solidair tonen met HC Rotterdam. “De verbinding binnen de club is de laatste twee jaar juist ontzettend gegroeid”, ziet zij. “Iedereen wil erbij horen. Dan ga je niet meteen je geld terugvragen.”

Engels heeft vooral zorgen over een mogelijk andere ontwikkeling bij Dames-3: een geboortegolf in het volgende seizoen. “Dat zou zomaar kunnen”, lacht ze. Mets: “Nou, voor mij gaat dat niet op, want ik ben net weer begonnen met studeren, maar reken maar dat dit thema aan menig keukentafel besproken wordt. We hebben vier, vijf dertigers in het team.”

Voorlopig probeert iedereen fit te blijven. Engels heeft haar skates uit het vet gehaald, Mets zit wat vaker op de racefiets, Nederlof heeft haar hometrainer thuis en Van Huijstee en Esser lopen meerdere keren per week hard. Via WhatsApp blijven ze met elkaar in contact.

“Toen ik hoorde dat we voorlopig niet meer mochten hockeyen, was er eerst irritatie bij mij”, herinnert Mets. “Daarna sloeg dat om naar zorgen. Dit is nodig voor de gezondheid van anderen. Het is niet leuk, maar het moet.”

Lees ook: Sportkoepel NOC-NSF stelt stroppenpot van 5 miljoen in voor acute nood clubs en bonden

Koepel NOC-NSF stelt 5 miljoen euro beschikbaar om acute nood bij bonden en verenigingen te lenigen en rekent op extra steun voor de sport van het rijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden