Kampong - Pinoké

Coronarel in het hockey: de gezondheid van spelers is geen spelletje

Felicitaties voor Jip Janssen van Kampong (4) na zijn doelpunt (4-0) op 21 september.Beeld BSR Agency

Er loopt een onderzoek naar mogelijke schending van de coronaregels door Kampong in de hoofdklasse. Pinoké overweegt zondag niet te spelen als de hockeybond geen duidelijkheid geeft.

Kampong, titelfavoriet in de hoofdklasse bij de mannen, zou een week geleden in de wedstrijd tegen Tilburg een speler hebben laten meedoen die vanwege corona in quarantaine had moeten zijn. Hockeybond KNHB heeft voldoende redenen voor die verdenking en heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de onafhankelijke tuchtcommissie. Die doet nu onderzoek. 

Begin september voegde de bond aanvullingen toe aan het reglement. Daarin staat dat een speler niet-speelgerechtigd is als hij of zij vanwege Covid-19 in quarantaine had moeten zijn. Schending van die regel kan leiden tot een straf.

Komende zondag is Pinoké in Amsterdam de volgende tegenstander van het Utrechtse Kampong. Voorzitter Astrid Ventevogel zegt dat Pinoké overweegt niet te spelen als er vooraf geen duidelijkheid komt vanuit de bond. Ventevogel: “Ik wil van de hockeybond graag weten hoe die onze gezondheid kan garanderen. Het hele systeem is gebaseerd op goed vertrouwen. Maar als het vertrouwen wegvalt weet ik het niet meer. Blijkbaar had een Kampong-speler in quarantaine moeten zijn. Onze spelers maken zich terecht zorgen. Bij twijfel spelen we liever niet.”

Kampong won in Tilburg met 2-4. Het bondsbestuur van de KNHB kreeg na die wedstrijd informatie en verklaringen en besloot de zaak voor te leggen aan de tuchtcommissie. De naam van de hockeyer is niet bekend en Kampong geeft die ook niet prijs. “Wij doen hier verder geen inhoudelijke mededelingen over”, zegt voorzitter Sandra van Loon op hockey.nl. “Vanwege de privacy. Wij hebben als Kampong juist naar eer en geweten gehandeld. Wij houden ons aan de strenge maatregelen.”

Roelant Oltmans, coach van Kampong, tijdens de kick-off van het nieuwe hockeyseizoen van de hoofdklasse heren, eind augustus.Beeld ANP

Nota bene Kampong-coach Roelant Oltmans sprak voor de competitiestart nog zijn verbazing uit dat in Nederland zo soepel met corona wordt omgegaan. Hij werkte tot deze zomer in Maleisië waar het beleid zeer streng is. Oltmans’ pleidooi om alle hoofdklassespelers voor wedstrijden te laten testen bleek om financiële redenen voor de clubs en bond niet haalbaar. De ervaren coach uit Oegstgeest wil nu niet veel kwijt over het vermeende voorval in Tilburg. Oltmans: “Ik denk dat het verhaal wat anders is, dan het verhaal dat nu rond gaat. Als ik gevraagd word door de tuchtcommissie om een lezing te geven, dan zal ik dat doen, met details.”

Kampong heeft sinds zondag niet meer getraind. Oltmans, assistent Alex Verga, de rest van de staf en alle spelers zijn deze week allemaal getest en in vrijwillige quarantaine gegaan. Bij Pinoké wachten ze nog even af. Ventevogel benadrukt het belang dat de regels gevolgd blijven worden. “Wij moesten afgelopen weekend ook naar Oranje-Rood met veel te weinig vrouwen omdat er zes in quarantaine waren of getest moesten worden. Zo is het afgesproken met de bond”, zegt de Pinoké-voorzitter. “Op persoonlijke titel zeg ik: ik wil niet dat er met de gezondheid van mijn spelers gesold wordt.”

Lees ook: Coaches willen coronatests voor hockeyers maar er is geen geld

Kampong-coach Oltmans was verbaasd dat hockeyers voor de competitie niet worden getest op corona. De bond zegt het niet te kunnen betalen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden