Tour de France

Corona zaait onrust in het peloton. Van hetzelfde buffet eten? ‘Nee, heel lekker voelde dat niet’

Jumbo-Visma bereidt zich in Kopenhagen voor op de Tour. Primoz Roglic, links, heeft zijn mondkap nog op.  Beeld BELGA
Jumbo-Visma bereidt zich in Kopenhagen voor op de Tour. Primoz Roglic, links, heeft zijn mondkap nog op.Beeld BELGA

De coronastress is terug in het peloton. Wie nu positief test, mag niet meedoen. En dus is het vervelend als je als renner van hetzelfde buffet moet eten als hotelgasten die geen rekening houden met wat voor regel dan ook.

Kick Hommes

De kok was afwezig en dat was een probleem. Om die reden moesten de wielrenners van Intermarché-Wanty Gobert de afgelopen dagen tussen andere hotelgasten hun eten halen. Van hetzelfde buffet, met dezelfde lepels. En dat voelde toch niet lekker, nu het coronavirus het peloton toch weer angst aanjaagt. Taco van der Hoorn: “Nee, heel lekker voelde het niet.”

De aanwezigheid van de kok is in de laatste dagen voor de Tour de France misschien nog wel het belangrijkste punt binnen de Belgische ploeg. Alleen zo kan er eigen eten komen in eigen eetzalen. Bovendien kunnen zo contacten met de buitenwereld zoveel mogelijk worden vermeden. Want corona speelt vlak voor de Tourstart toch weer een grote rol, en geen renner mag het krijgen.

Stress tussen de vakantiegangers

Vooral de Ronde van Zwitserland, twee weken geleden, schudde iedereen wakker. Daar finishten slechts 76 van de 152 gestarte renners. Het merendeel van de afvallers was positief getest of zat in een ploeg waar covid rondwaarde. Het overgrote deel van de covidgevallen werd overigens niet of amper ziek.

De stress voor de Tour was in een keer weer terug. Romain Bardet gaf toe dat hij nerveus was om naar Kopenhagen te vliegen tussen alle vakantiegangers zonder mondkapjes. Van der Hoorn gaf even geen handen meer. En Dylan Groenewegen besloot maar achterin de camper van zijn ouders naar Denemarken te rijden.

Bovendien zijn al gevallen bekend. Tim DeClercq van Quick-Step kon na een positieve test niet afreizen en ook sportief directeur van Jumbo-Visma Merijn Zeeman had twee streepjes op de test. En Matteo Trentin, knecht van de grote favoriet Tadej Pogacar, was woensdag positief. Hij en DeClercq kunnen helemaal niet meer naar de Tour, Zeeman volgt thuis de wedstrijd voor de televisie en reist als hij is hersteld naar Frankrijk. Daarnaast testten ook Omer Goldstein (Israel-Premier Tech) en Samuele Battistella (Astana) woensdag positief.

Twee dagen voor de Tourstart is de Tour al duidelijk aanwezig in het straatbeeld van Kopenhagen. Beeld AFP
Twee dagen voor de Tourstart is de Tour al duidelijk aanwezig in het straatbeeld van Kopenhagen.Beeld AFP

Digitale persconferentie

Men bleek er woensdag nuchter onder bij Jumbo-Visma, al verlegden zij gelijk de koers weer naar een digitale persconferentie. “We hebben in Zwitserland gezien dat corona zeker niet weg is”, zei ploegleider Grischa Niermann, die vertelde Zeeman al twee weken niet ‘live’ te hebben gezien. “Daar moeten we extra mee omgaan. Jumbo-Visma zal verder van media afstaan. En helaas van de fans ook.”

Alleen Wanty struinde zodoende woensdag in Kopenhagen zodoende de perszaal in, en Ineos hield de inleidende praatjes in het hotel waar de ploeg verblijft. Gezond verstand houden, doceerde sportief manager van Wanty, Aike Visbeek, die geen extra risico zag door in het grote mediacentrum te verschijnen. Hij was gefrustreerder door de situatie in het hotel. “Zelfs in de grootste wedstrijd van de wereld zitten we nog tussen andere gasten.”

Als de Tour eenmaal vertrokken is, is het vooral hopen dat de positieve tests wegblijven. De Tourorganisatie bleef stil, zelfs na de situatie met Zwitserland uit de hand liep. Dinsdag kwam er een mail naar de volgers, waarin de bestaande situatie nogmaals werd bevestigd: alleen een mondkapje op als men dichtbij de renners komt.

Ligt willekeur op de loer?

Voor de ploegen worden de regels amper aangescherpt. Er moet meer worden getest, onder meer op beide rustdagen. Maar tegelijkertijd zijn de regels ambigu, waarbij vooral een rol is weggelegd voor de teamdokter van elke ploeg. Dinsdagavond publiceerde wielerunie UCI regels die ruimte laten voor interpretatie. Was vorig jaar de regel dat een ploeg bij twee coronagevallen naar huis moest, dit jaar is het aan de betreffende teamdokter om te besluiten wie de koers moet verlaten.

Het roept de vraag op wat de doktoren gaan beslissen mochten bijvoorbeeld Tadej Pogacar of Primoz Roglic positief testen. En wat bij George Zimmermann of Cyril Lemoine? Willekeur ligt op de loer, zeker omdat dagelijks testen vooralsnog alleen maar wordt aangeraden. Bij Jumbo-Visma zijn ze altijd al streng geweest, zelfs toen de regels de afgelopen maanden werden versoepeld, dus omgaan met testen is voor die ploeg niet nieuw. Roglic: “We houden ons aan de basisregels. En meer kunnen wij ook niet doen.”

Bij Wanty is de kok woensdag alsnog aangekomen. Het maakt de contactmomenten voor de ploeg met andere gasten een stuk minder. Van der Hoorn: “We aten dan wel in aparte zalen, maar nu is het gelukkig echt volledig gescheiden.” Bovendien is iedereen nog negatief.

Lees ook:

Wielerploeg Jumbo-Visma vanwege corona uit Ronde van Zwitserland

Het coronavirus gaat rond in het peloton in de Ronde van Zwitserland. Het Nederlandse Jumbo-Visma besloot de hele ploeg terug te trekken uit de belangrijke voorbereidingskoers op de Tour.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden