InterviewCody Gakpo

Cody Gakpo laat zijn keuzes niet bepalen door Van Nistelrooij of een titel met PSV: ‘Ik ga wel in gebed’

Cody Gakpo. Wordt de kans groter dat hij nog een jaar blijft als PSV nu nog geen kampioen wordt? ‘Nee, dan wordt die kans niet groter.’ Beeld Koen Verheijden
Cody Gakpo. Wordt de kans groter dat hij nog een jaar blijft als PSV nu nog geen kampioen wordt? ‘Nee, dan wordt die kans niet groter.’Beeld Koen Verheijden

Neemt international Cody Gakpo (22), zondag met PSV op bezoek bij Feyenoord, afscheid van zijn PSV met toch nog de titel, ten koste van Ajax? Of blijft hij nog een jaar? Een gesprek over zijn geloof, zijn waarden en zijn toekomst.

John Graat

Met spreekkoren gaven de supporters van PSV afgelopen zondag tegen Willem II nog eens uiting aan hun wens: ‘Cody moet blijven’. Moet hij nog een jaar blijven of ingaan op een aanbieding van een grote buitenlandse club? In de kern draait het bij hem altijd om de vraag waar en hoe hij zich het beste verder kan ontwikkelen. Ergens in het gesprek vat Cody Gakpo zijn drijfveer samen. “Ik streef de beste versie van mezelf na. Alles kan altijd beter.”

Hij leest er boeken over. Gakpo leest sowieso heel veel. In de Bijbel, over filosofie en de laatste tijd vooral over de kracht van de psyche. Master your mindset en Denk groot en word rijk, de bestsellers van Michael Pilarczyk, verslond hij. Momenteel op zijn nachtkastje: Mindset, changing the way you think to fulfil your potential van Carol Dweck. Die titel zegt alles over hoe hij in het leven staat: hoe kan hij zijn potentie maximaal benutten?

“Het boek gaat over twee soorten mindset die je kunt hebben”, zegt Gakpo aan een tafeltje op de PSV Campus in Eindhoven. “Ofwel je hebt een fixed mindset: ik ben slim en word niet slimmer. Ofwel een growth mindset: ik ben slim, maar kan nog veel slimmer worden. Ben je een mens die zegt ‘ik kan het niet’, of zeg je ‘ik kan het nóg niet’. Die eerste optie is de makkelijkste. Bij die tweede blijf je perspectief zien. Je hoofd, je mindset, dat is belangrijk hè? Niet snel opgeven, altijd de positieve kant blijven zien, niet blijven hangen in een negatieve sleur. Dat kun je heel erg trainen.”

Het fundament onder die levenshouding is zijn geloof. Hij groeide op in Eindhoven in een christelijk gezin met een Nederlandse moeder en een vader afkomstig uit Togo. Tijdens zijn middelbare schooltijd op het Sint-Joriscollege verdiepte zijn geloof zich. Hij zat in een sportklas met teamgenoten uit de opleiding bij PSV, een deel van hen was moslim. “Ik sprak er met hen over, wat zij doen, hoe zij het geloof beleven. Dan ga je ook voor jezelf op zoek.”

Op een dag raakte hij in een restaurant in Eindhoven aan de praat met Bappie Wolters, pastor van Levende Steen Ministries, een evangelisch kerkgenootschap. Sindsdien probeert Gakpo wekelijks een kerkdienst in Roermond bij te wonen. “Ik vind het fijn dat hij in zijn preken altijd veel aanhaalt wat in de Bijbel staat. Hij legt het zo uit dat je er ook iets aan hebt.”

Heb je daar ook als voetballer wat aan?

“Daar gaat het mij niet om. Geloven is voor mij een levensstijl. Dat zit in muziek die ik luister, hoe je met mensen omgaat en mijn karakter, hoop ik. Als je veel met God bezig bent, zul je vrede en liefde als vrucht dragen, staat in de Bijbel.”

Op het veld kun je daar toch niet mee bezig zijn?

“Ja en nee. Je moet gewoon winnen. Daar moet je alles voor doen. Maar er zijn wel grenzen, waar je niet overheen hoeft te gaan, vind ik. Het gaat mij altijd om de intentie. Een scherpe tackle is bij mij nooit bedoeld om een ander te blesseren.”

Hoe helpt dat geloof jou als voetballer?

“Het geeft mij rust. Bijvoorbeeld als je mindere momenten meemaakt, een blessure hebt. Dan zijn er zeker Bijbelverzen die toepasselijk zijn. Dan lees ik het stuk over Jezus en de discipelen in de storm. Waar anderen in paniek raken, blijft Jezus rustig. Er is geen groot probleem als je in het geloof staat. Niet alleen in het voetbal, ook met andere dingen in het leven.”

Dat relativeren vertaalt zich niet in gelatenheid, integendeel. Uit zijn geloof haalt hij de opdracht om beter te willen worden, ook als voetballer. Zijn linkerbeen, koppen en aannames, het moet allemaal nog beter worden, vindt hij. “Als je van de tien ballen er acht goed aanneemt, moet je naar tien. Dat is mijn streven.”

“Dat is dus mindset. Ik ben een persoon die graag wil leren. Soms is dat ook wel mijn valkuil, dat ik altijd maar door wil gaan. Je hebt ook rust nodig, het is een keer genoeg. Maar juist als alles goed gaat, ga ik op zoek naar de dingen die niet goed gingen. Als ik na vijftien jaar klaar ben met profvoetbal moet ik er echt alles uitgehaald hebben.”

Cody Gakpo: ‘Status vind ik altijd moeilijk. Ik zie mezelf als een normale jongen.’ Beeld Koen Verheijden
Cody Gakpo: ‘Status vind ik altijd moeilijk. Ik zie mezelf als een normale jongen.’Beeld Koen Verheijden

Al sinds zijn vroege jeugdjaren bij PSV staat hij daarom op vrije dagen met zijn vader ergens in Eindhoven op een achterafveldje. Dat doen ze nog altijd, vrijwel wekelijks. Vrijblijvend een balletje trappen is er niet bij met zijn vader, die in Togo ooit op het hoogste niveau voetbalde. “Dan gaan we trainen. Hij geeft mij oefeningen die ik moet uitvoeren. We zeggen vooraf altijd ‘een uurtje’, maar het loopt altijd uit.”

Maar jij hebt de hele week professionele trainers om je heen!

“Mijn vader kent mij van kleins af aan. Hij weet wat ik kan en nog niet kan. Bij PSV heb je teamtrainingen en één dag per week werk je individueel. Ik oefen met mijn vader vooral op afwerken op doel. Hij blijft benadrukken dat ik laag moet schieten in de hoek. Als ik dat in wedstrijden niet doe, krijg ik het te horen. Ik heb daar in de jeugd met Luc Nilis ook op getraind, maar dat was één keer per week. Ik denk persoonlijk dat je specifieke onderdelen meer individueel moet blijven trainen, wel drie keer per week.”

Ook met Ruud van Nistelrooij werkte je al samen in de jeugd, een jeugdheld van jou. Is de kans groter dat je blijft nu hij hoofdtrainer wordt?

“Ik heb met Ruud gesproken, we hebben een heel goede band. Bij het team onder vijftien kreeg ik al spitsentraining van hem. We hebben samen al veel over voetbal en over andere dingen gesproken. Tijdens het EK vorig jaar was hij assistent bij Oranje en heb ik ook een goede tijd met hem gehad. Maar of het dat verleidelijker maakt om te blijven? Ik probeer dat los van elkaar te zien.”

Wat is het belangrijkste bij je besluit om te blijven of te vertrekken?

“Ik wil lekker blijven spelen, niet op de bank zitten. Of dat nou bij PSV is of bij andere club is, dat gaan we zien. Natuurlijk is ook het WK dat eraan komt een factor. Als ik vertrek en moet kiezen voor een club dan moet het warm voelen, qua mensen. Dat is lastig vooraf te bepalen. Als een club je wil hebben, doen ze er alles aan om jou dat goede gevoel te geven terwijl het in de praktijk anders kan uitpakken. Dat weet je nooit van tevoren. Gelukkig heb ik mensen om me heen die me kunnen helpen.”

Is de kans groter dat je nog een jaar blijft als PSV nu nog geen kampioen wordt?

“Nee, dan wordt die kans niet groter. Pas aan einde seizoen zet ik alles op rij. Misschien worden we wel kampioen, hè?”

Ga je bij je keuze ook nog te rade bij God?

“Als het zo ver is, ga ik zeker in gebed. Ik zal vragen om het juiste inzicht of om een bepaalde openbaring over wat me te wachten staat.”

Er gloort nu een grote club in het buitenland en daarmee nog meer status en veel geld. Is dat belangrijk voor jou?

“Status vind ik altijd moeilijk. Ik zie mezelf als een normale jongen, ik ben dankbaar dat ik goed kan voetballen en in deze positie ben gekomen. Ik probeer dicht bij mezelf te blijven. Daarom ga ik ook naar de kerk. In mijn optiek draait het leven om familie, vrienden, liefde voor elkaar, aardig zijn voor mensen die je niet kent. De meeste voetballers die ik ken zijn heel down-to-earth hoor. De jongens bij het Nederlands elftal die al veel meer hebben bereikt, zijn heel normale jongens. En geld … ik wil niet zeggen dat ik er geen waarde aan hecht. Dan lieg ik. Ik probeer er van tijd tot tijd mensen mee te steunen die het minder hebben. Alleen, als ik een transfer maakt, kies ik niet per se waar het meeste geld ligt. Het is een packagedeal.”

Het beeld is dat profvoetballers vooral bezig zijn met geld, auto’s, vrouwen klopt dus niet?

“Het beeld is genuanceerd, zoals in elk bedrijf. De ene voetballer leest boeken, de ander gaat liever gamen. Ik denk dat de voetballers zich ook aan het ontwikkelen zijn. Als ik me niet vergis, is Giorgio Chiellini van Juventus doctorandus in de economie. Dan heb je veel gestudeerd. Zo zijn er veel spelers die buiten het voetbal met andere dingen bezig zijn. Die ziet de buitenwereld niet.”

Gakpo vindt dat PSV de afgelopen twee jaar onder Roger Schmidt is gegroeid. Hij wijst op het spel tegen goede tegenstanders in Europa, de kwartfinale in de Conference League, de bekerwinst en vooral dat de kloof met Ajax – vorig seizoen zestien punten – aanzienlijk is verkleind. Gakpo denkt dat de titel nog altijd een optie is. Winnen zondag in de Kuip tegen Feyenoord is dan wel een must. Een herhaling van de bizarre ontknoping op de laatste speeldag in 2016 zou voor hem een droomscenario zijn.

“Ik zat voor de tv toen, vol spanning. PSV won, PEC-uit. Ajax kreeg de bal er maar niet in tegen De Graafschap. Ik weet nog dat Cerny vlak voor tijd een enorme kans kreeg. Alles mislukte die dag bij Ajax. Een dag later stond ik bij de huldiging op het Stadhuisplein. Als dit zich herhaalt, zal Eindhoven weer op z’n kop staan.”

Wat is je droom nu als voetballer?

“Heel veel prijzen winnen met mooie clubs. En met Oranje het WK spelen.”

Wat heeft je voorkeur, Premier League of La Liga?

“Dat zijn twee fantastische competities. In Engeland ligt het tempo heel hoog. Je ziet er voetbal met een enorme intensiteit. In Spanje ligt de kwaliteit in de breedte zo hoog. Welke het beste bij mij past? Mmm, ik denk wel dat ik in Spanje zou kunnen spelen. Ik ben groot, al kan ik fysiek nog wel verbeteren. Maar dat zou ook in de Premier League kunnen. In Spanje is het wel mooier weer ja. Ook wel lekker.”

‘Qatar? We zullen er naartoe moeten’

Wat vindt viervoudig international Cody Gakpo van het feit dat het WK in Qatar wordt gehouden? De kans is groot dat hij er mee naartoe gaat. Gakpo: “Het verschrikkelijk als mensen overlijden als gevolg van een WK, bij de constructie van stadions, in een land waar de mensenrechten worden geschonden. We weten allemaal dat het zo is, niemand wil dat, we keuren het allemaal af. Alleen: het WK wordt daar nu eenmaal gehouden, dus wij moeten ernaar toe. Met Oranje hebben we, denk ik, in maart vorig jaar al een duidelijk statement naar buiten gebracht (Football supports change, red.). Of we nog meer gaan doen? Dat weet ik niet.”

Ajax gehavend beslissende week in

Net nu de eredivisie de laatste, beslissende week ingaat en Ajax de titel voor het grijpen heeft, kampt de koploper met veel blessureleed. Ryan Gravenberch heeft door een enkelblessure en vanwege zijn verwachte vertrek waarschijnlijk al zijn laatste wedstrijd voor Ajax gespeeld. Ook Lisandro Martínez (spierblessure), Perr Schuurs (knie) en Antony (enkel) zijn niet meer inzetbaar dit seizoen. Ajax speelt zondag (14.30 uur) de topper tegen AZ en ontvangt woensdag thuis Heerenveen en moet op 8 mei nog uit naar Vitesse. PSV staat vier punten achter. De Eindhovenaren moeten zondag naar Feyenoord, waarna nog NEC-thuis en PEC-uit volgen. PSV mist zondag zeker Boscagli, Vinicius, Mwene en waarschijnlijk Ramalho, maar middenvelder Mario Götze en aanvaller Noni Madueke zijn weer hersteld. PSV treft in Feyenoord een ploeg in euforische stemming. De Rotterdammers plaatsten zich donderdag voor de finale van de Conference League. PSV-trainer Roger Schmidt: “Het is voor mij geen toeval dat ze in de finale van de Conference League staan. We verwachten een zware wedstrijd.”

Lees ook:

Geloven op de grasmat is tegenwoordig heel gewoon

Op het (mannen)voetbalveld heeft zich de afgelopen jaren een heuse coming-out voltrokken, van profspelers die nadrukkelijk uiting geven aan hun geloof in God, Allah of Jahweh. Waar komt dat vandaan, en hoe diep zit het?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden