Eredivisie

Clubs hoeven niet te vrezen: ook na corona kopen fans massaal seizoenkaarten

FC Twente liet onder voorwaarden 4.000 supporters  toe bij de wedstrijd tegen FC Utrecht in de Grolsch Veste in Enschede op 25 april.  Beeld ANP
FC Twente liet onder voorwaarden 4.000 supporters toe bij de wedstrijd tegen FC Utrecht in de Grolsch Veste in Enschede op 25 april.Beeld ANP

Na een seizoen met grotendeels lege stadions kopen voetbalsupporters weer massaal seizoenkaarten voor de eredivisie, zo blijkt uit een inventarisatie.

Een kleine maand voor de start van de nieuwe competitie hebben de achttien clubs in de eredivisie samen al meer dan 200.000 seizoenkaarten verkocht. Bij zes clubs, waaronder de promovendi NEC, Cambuur en Go Ahead Eagles, zijn de jaarabonnementen voor het nieuwe seizoen zelfs al uitverkocht. Als alle businesskaarten erbij worden geteld, komt de teller voor de eredivisie al boven de 250.000 uit.

Afgelopen seizoen bleven de stadions bij de meeste wedstrijden leeg. Alleen in het begin van het seizoen en in april werd er bij enkele speelronden beperkt publiek toegelaten. De clubs, belangenvereniging ECV en de KNVB uitten regelmatig hun vrees dat dit voor het nieuwe seizoen grote gevolgen kon hebben voor de verkoop van seizoenkaarten en het vullen van businessruimtes. De sector was bang dat de binding met de supporter minder zou zijn geworden, dat sponsors door de crisis minder geld zouden hebben en dat mensen gewend waren geraakt aan andere vrijetijdsbesteding, zonder stadionbezoek. De clubs en de KNVB waren bang dat de sector hiermee deze zomer een nieuwe financiële tik zou krijgen.

Die vrees komt niet uit, wijzen de cijfers per 1 juli uit. Die zijn afgelopen week verzameld door sporteconoom Bas van Rossum van de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen. Het blijkt dat de meeste clubs meer seizoenkaarten hebben verkocht dan vorig seizoen rond deze tijd. De aantallen benaderen die van twee seizoenen geleden, toen er van corona nog geen sprake was. Ajax verkocht dit jaar tot 1 juli al 31.500 seizoenkaarten en verwacht net als vorig jaar rond het maximum van 43.000 uit te komen. Bij de meeste clubs wijzen de cijfers op een (ruime) stijging tegenover vorig jaar.

Duurste seizoenkaart van de eredivisie: PSV

Bij PSV laten de supporters zich niet afschrikken door de aanschafprijs van een seizoenkaart. Die is met 850 euro (50 euro per wedstrijd) het duurste in de eredivisie. Desondanks wist PSV tot 1 juli al 27.500 seizoenkaarten te verkopen. De goedkoopste kaart is bij Fortuna Sittard te krijgen (150 euro). Ook bij Heracles, Vitesse, Cambuur en Sparta kost een seizoenkaart minder dan 200 euro. Supporters van NEC, die al vóór de promotie naar de eredivisie een jaarabonnement kochten, hebben geluk. Zij betalen niet meer, wat neerkomst op 131 euro voor een heel seizoen.

De stadions zullen gemiddeld voor ongeveer de helft met kaarthouders bezet zijn. De clubs willen niet voor het hele seizoen op voorhand alles bezetten met abonnementen omdat de verkoop van losse kaartjes voor wedstrijden winstgevender is.

Het seizoen start op 8 augustus met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV, de eredivisie begint in het weekend daarna. In het kader van de versoepelingen gaf het kabinet toestemming om vanaf deze maand bij professionele sportwedstrijden weer naar 100 procent bezoekerscapaciteit toe te gaan. Toeschouwers moeten wel een negatieve coronatest of een vaccinatiepaspoort laten zien.

Lees ook:
Betaald voetbal verbindt 8 miljoen mensen en heeft 2 miljard waarde, maar is nog niet erg duurzaam

Het betaald voetbal in Nederland heeft een groot economisch en maatschappelijk belang. Aldus een onderzoek dat de KNVB en de clubs zelf lieten uitvoeren.

Corona zou dramatische gevolgen hebben, maar het vermogen van eredivisieclubs is juist gegroeid

De coronacrisis heeft opvallend weinig impact op de financiële staat van de voetbalclubs uit de eredivisie. Afgelopen seizoen groeide zelfs het totale eigen vermogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden