ReportageWinterspelen
Chinezen maken kennis met snowboarden. ‘Het is een lifestyle geworden’
Tot een paar jaar geleden skiede er nog vrijwel niemand in China, maar in de aanloop naar de Olympische Spelen wil Beijing driehonderdduizend mensen aan het skiën en snowboarden krijgen. In de warmere delen van China zijn kunstbanen daarom een gat in de markt. ‘In plaats van plezier maken zijn Chinezen heel competitief, ze willen bewijzen dat ze er goed in zijn.’
Soepeltjes zwaait Nick Wang zijn heupen van de ene naar de andere kant. Onder zijn snowboard rolt een plastic tapijt, als een lopende band van pak ‘m beet vier bij zes meter. De haartjes zijn een paar centimeter lang, en ze zijn wit – net echt. Hier moeten wintersportenthousiastelingen het mee doen, aangezien in het zuiden van het land zelden tot nooit een echt pak sneeuw valt. Het kunstbaantje van Snow51 zit in een hoek van een chic winkelcentrum in Shanghai.
“Haal de kracht uit je benen, niet te ver naar voren leunen”, roept de trainer hem toe vanaf de zijkant. De sportieve Wang (25) groeide op in Dali, een stad in de provincie Yunan, waar het altijd heerlijk lenteweer is. Pas in de Verenigde Staten, waar hij vijf jaar geleden kort studeerde, stond hij voor het eerst op een snowboard. “Het gevoel dat je krijgt als je van een berg omlaag zoeft, heerlijk!” zegt hij wanneer hij tijdens een korte pauze een paar slokken water neemt.
Een gat in de markt
De keten Snow51 heeft de afgelopen jaren meerdere vestigingen geopend. Skiën op een kunstbaantje is zeker in het warmere zuiden, zonder besneeuwde bergen, een gat in de markt, nu van overheidswege het wintersporten wordt aangemoedigd. In de aanloop naar de Olympische Spelen wil Peking driehonderdmiljoen mensen aan het skiën, schaatsen en snowboarden krijgen.
Op dat aantal zit China nog lang niet, maar de grafiekjes die aangeven hoeveel mensen aan wintersport doen, gaan stijl omhoog. Twintig jaar geleden skiede er nog vrijwel niemand in China, in 2019 waren er 770 skiresorts die twintig miljoen keer werden bezocht. Voor steeds meer van die skiërs en snowboarders is het geen eenmalig uitje meer, maar een heuse hobby, meldt een rapport van adviesbureau Snowpal Enterprise, uit juli 2021. Er wordt zelfs melding gemaakt van een tekort aan huursnowboards in skidorpen.
Natuurlijk is het plastic tapijt in de verste verte geen vervangen van échte sneeuw. “Het helpt”, zegt instructrice Cindy Tian fijntjes op de vraag of je op dit mini-baantje nou echt leert skiën. Haar mondhoeken gaan even omhoog. De instructrice komt uit Harbin, in het hoge noorden, en stond als kind al op de ski’s. “Sommige van onze klanten hebben nog nooit echte sneeuw gezien”, zegt ze. Tian heeft het over een ‘Chinese stijl’ in de wintersport. “In plaats van plezier maken zijn Chinezen heel competitief, ze willen bewijzen dat ze er goed in zijn.”
Een lifestyle
Een kilometer verder naar het noorden van Shanghai merkt Dong Yi Hu op dat wintersporten een ‘lifestyle’ is geworden. “Het reizen is een belangrijk onderdeel van de ervaring.” Het is een klein wereldje, dat van de snowboarders. Iedereen kent de winkel van Dongs vriend, in een rommelig stuk straat tussen de eetstalletjes voor gestoomde broodjes en groenten. Beneden staan snowboards, helmen, schoenen en ander materiaal uitgestald. Op de bovenverdieping is er een soort stube, met houten lambrisering en een barretje waar catalogi met de laatste wintersportoutfits rondslingeren.
De 35-jarige Shanghainees zat ooit in het Volksbevrijdingsleger, was daarna diamantslijper en ontdekte toen dat hij snowboarden het allerleukst vond. Nu organiseert hij lesreizen naar het noorden. “Ik wil beginners de kans geven om de ski's en het snowboard goed te leren kennen.”
Dong draagt een hoodie, een pet en een klein baardje. Gisteren kwam hij terug uit Jilin, waar hij een nieuw skiresort bezocht. Van de drie provincies in het noordoosten – samen de regio Dong Bei (letterlijk ‘oost noord’) heeft Jilin de beste vliegverbinding. Dongs klanten kunnen donderdagavond na hun werk vertrekken, en aan het eind van het weekend weer terugvliegen. Snowboarden is steeds populairder, ziet hij. “Vroeger zocht iedereen naar warmere bestemmingen, in het zuiden. Nu ligt de focus in de winter meer op het noorden.”
Iedereen is beginner
Bijna iedereen is een beginner, nu wintersport nog in de ontluikende fase is. Over niet al te lange tijd dient zich de vraag aan waar echte fanatici heen kunnen. “We hebben het er vaak over”, knikt Dong aan de rustieke picknicktafel. Vóór de epidemie bracht hij drie maanden per jaar in Japan door. In eigen land zijn de bergen van de westelijke regio Xinjiang – ongeveer even ver vliegen – de bestemming voor gevorderden. “Maar het is er wilder, dus gevaarlijker. Jilin is sneeuwzekerder, en echt niet alleen voor beginners.”
Op dit moment moet hij door de epidemie telkens zijn georganiseerde reizen afzeggen, maar met Chinees Nieuwjaar, als ook de Olympische Winterspelen beginnen, hoopt hij weer die kant op te gaan. Hij heeft er nu al zin in. “Op den duur gaat iedereen aan wintersport doen. De Winterspelen hebben er een trend van gemaakt.”
Lees ook:
Na een verloren wintersportseizoen hebben de Nederlandse skibanen het zwaar
Nederlandse skibanen en -scholen zijn in de winter nauwelijks open geweest. De branchevereniging van skischolen BIS is daarom bang voor het verdwijnen van de bedrijfstak.