American football

Carl Nassib komt als eerste NFL-speler ooit uit de kast. ‘Ik doe het niet voor de aandacht’

Carl Nassib, hier in actie in november. Beeld AFP
Carl Nassib, hier in actie in november.Beeld AFP

Carl Nassib is de eerste actieve speler in de grote Amerikaanse NFL die ervoor uitkomt dat hij homoseksueel is. Een belangrijk moment in de sporthistorie.

Het filmpje was vrolijk, maar met een heel serieuze ondertoon. Carl Nassib, verdediger in de American Footballcompetitie NFL, vertelde vanuit zijn tuin in Pennsylvania op Instagram dat hij homoseksueel is. Een bijzonder moment, want hij is de allereerste speler in de geschiedenis van de sport die tijdens zijn carrière zijn geaardheid bekendmaakt.

Nassib, 28 jaar, is verdediger bij Las Vegas Raiders, waar hij afgelopen jaar vijf wedstrijden speelde. Vijf jaar geleden debuteerde hij bij Cleveland Browns. Hij zei in het filmpje al vijftien jaar tegen het moment aan te hikken, en dat hij door vrienden en familie werd overtuigd. “Hé daar. Ik wil even snel zeggen dat ik homoseksueel ben. Ik wilde dit al een tijd melden, maar nu voel ik me comfortabel genoeg om het te zeggen”, vertelt Nassib in het filmpje.

Nassib maakt honderdduizend euro over naar de Trevor stichting, die lhbti+’ers helpt en actief is in zelfmoordpreventie. Volgens directeur Amit Paley van de stichting is de stap van Nassib heel belangrijk. “We hopen dat dit ervoor kan zorgen dat alle lhbti+-­sporters door het hele land de kracht vinden hun waarheid te leven en hun dromen na te jagen.”

Lovende reacties

De reacties binnen de NFL-topsportwereld waren gelijk lovend. De baas van de NFL, Roger Goodell zei trots te zijn op de moedige beslissing van de speler. “Representatie is belangrijk. We zijn op weg om voor gelijkheid te zorgen. Alle geluk voor Carl in het komende seizoen.”

De NFL is de rijkste sport in Amerika en is veruit de best bekeken sport van het land. Er zijn meerdere spelers in de NFL geweest die uitkwamen voor hun homoseksualiteit, ongeveer twintig, maar zij openbaarden dit ná hun carrière.

De laatste NFL-speler die tijdens zijn carrière aangaf homoseksueel te zijn was Michael Sam, die vlak na zijn studententijd uit de kast kwam. Hij werd in 2014 weliswaar gekozen door een NFL-team, maar speelde nooit een wedstrijd. Sam prees op Twitter Nassibs beslissing en zijn donatie. “Mensen uit de lhbti+-­gemeenschap zijn meer geneigd zelfmoord te plegen dan hetero’s. Ik hoop en bid dat mensen voor deze beslissing aandacht hebben.”

Nassib hoopt vooral dat een mededeling zoals die van hem snel niet opvallend meer is. “Ik ben graag op mezelf en ik doe het niet voor de aandacht, maar ik vind zichtbaarheid en representatie erg belangrijk. Ik help vol compassie mee aan een acceptatiecultuur. Ik hoop dat deze video’s snel niet meer nodig zijn.”

Toch is dat niet de verwachting: homo zijn wordt niet door iedereen geaccepteerd in de American Football-wereld. En dat geldt voor meer sporten. Onlangs bleek ­bijvoorbeeld uit nieuw onderzoek dat ondanks meerdere campagnes de ­acceptatie van homoseksualiteit in het betaalde voetbal niet is toegenomen.

Op het EK voetbal is momenteel een controverse gaande over onder meer een regenboogaanvoerdersband van de Duitse keeper Manuel Neuer, en mag het stadion in München van de Uefa niet in de kleuren van de regenboog worden verlicht. Duitsland speelt daar tegen Hongarije, dat onlangs een wet aannam waardoor het is verboden om homoseksualiteit te ‘promoten’.

Lees ook:

In het profvoetbal kun je nog steeds beter niet uit de kast komen, hetero is en blijft de norm

De acceptatie van homoseksualiteit in het betaald voetbal is ondanks alle campagnes niet toegenomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder honderd profvoetballers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden