EK Bobsleeën

Bussen vol bobsleefans naar Duitse Winterberg? Nee, er komt niemand

Een bobslee in actie tijdens een training op de bobbaan in Winterberg. Beeld anp
Een bobslee in actie tijdens een training op de bobbaan in Winterberg.Beeld anp

Het zou voor de Nederlandse bobsleefans het feestje van het jaar zijn geworden, deze zaterdag en zondag in het Duitse Winterberg.

Kick Hommes

Het EK-weekend voor de bobsleeërs is een traditioneel uitje voor de Nederlandse supporters van de viermansbob van Ivo de Bruin. ‘Bussen vol met fans’ zouden naar het ‘vernederlandste’ skidorp zijn gereisd. Maar er komt niemand; Duitsland zit in lockdown.

En dat is jammer, erkent het bobteam, bestaande uit piloot Ivo de Bruin (34) en remmers Janko en Jelen Franjic, Dennis Veenker en Joost Dumas. Terwijl er toch wat te vieren is voor de bobsleeploeg, Het kwintet, voor wie het al jarenlang sabbelen is om aan de top van de bobsleewereld te blijven, heeft sinds woensdag een nieuwe hoofdsponsor. En dus is er zeker wel opluchting in kamer 224 in Hotel Winterberg, een driepersoonskamer waar het team met zijn vijven rond een telefoon zit voor het interview. De Bruin: “Het is een eer nog langer voor Nederland uit te komen.”

‘Vergeten sport’

Het bobsleeën is een ‘vergeten sport’ van Nederland, zeker sinds NOC-NSF sinds 2014 geen financiële steun meer geeft. Het is een beeld dat de afgelopen jaren werd versterkt door de amateuristische prestaties van het team van De Bruin, zoals hij het zelf verwoordde. Een plek ver achter in de twintig was meestal het resultaat voor het enige Nederlandse profteam. Geld was er niet. Het team sliep op luchtbedjes op de grond in een kamer voor twee, zodat er vier in konden. Er werd zelf gekookt, de fysiotherapeut was ver te zoeken.

Ook dit olympisch traject krijgen de bobsleeërs geen steun van NOC-NSF. Iedereen werkt in de zomer, ondanks de steun van het KPN Sportfonds en wat kleinere sponsoren. De Bruin is in zijn Canadese woonplaats Calgary de bestuurder van een ‘taxibob’, waarin toeristen een ritje kunnen maken. Veenker geeft massages, Franjic personal training en Dumas werkt bij een ingenieursbedrijf.

Sponsor NewCold

Maar nu stapt het logistieke bedrijf NewCold uit Breda in, dat volgens het persbericht ruimte heeft voor zo’n 750.000 pallets met ijsjes, frietjes, groenten en pizza’s. Het geeft het team van De Bruin opeens kans op een gedegen voorbereiding op de Olympische Spelen, mochten die worden gehaald. De kans is naar eigen zeggen reëel, met in de tweemansbob prestaties rond de top-twaalf, de positie die nodig is voor plaatsing voor de Spelen in Peking.

Volgens voorzitter van de bond, Wim Noorman, tevens de man die met zijn bedrijf Eurotech de huidige bobslee naar eigen inzicht heeft verbeterd, is het zeer belangrijk geweest dat het team de ‘stabilisatie van de resultaten’ heeft gerealiseerd. “Vanuit de bond is echt gekozen te werken met het topsportprogramma van Ivo.” Om kosten te drukken werkt het team bovendien samen met België. Maar dat is door corona moeilijk gegaan. Er moest geld bij, want dit jaar moest alles dubbel worden betaald.

Motivatiecrisis

Dat het team van De Bruin toch heeft doorgezet, is knap geweest, klinkt het. Ook vanwege corona zaten sommigen van het team wel tegen een motivatiecrisis. Toch hielden ze elkaar scherp, door met filmpjes in de groepsapp ‘Boys’ te laten zien hoe ze hebben getraind. Samen zijn ze dan eigenlijk nooit. Daar is geen geld voor. Alleen Dumas en Franjic trainen soms samen, omdat ze dicht bij elkaar wonen. Masterstudent metafysica Dumas bouwde afgelopen jaar zelf een geel-zwart rolkarretje om op de atletiekbaan weg te duwen.

Met de nieuwe sponsor is het wel mogelijk om samen te trainen. Vooral op de start, het belangrijkste onderdeel van de sport. De ultieme krachtsinspanning van vaak net iets meer dan vijf seconden, waarbij de bob van ruim tweehonderd kilo op gang moet worden geduwd. Hoe meer daar op getraind wordt, hoe beter het gaat. Door de nieuwe sponsor is er ruimte voor meer dan ‘honderden’ duwtjes.

Elk ‘duwtje’ telt

Elk ‘duwtje’ telt in de sport die kracht combineert met snelheid. En er is nog een voordeel: “We hebben nu kans om een maand naar China te gaan en op de olympische baan te trainen”, klinkt het vanuit de Duitse hotelkamer uit de mond van De Bruin. “Anders hadden we die baan pas gezien op de Spelen zelf. Bovendien kunnen we onze eigen slee meenemen, terwijl we er zonder steun een moesten huren. Een bobslee vervoeren kost al snel tienduizend euro namelijk.”

Het eigen materiaal gebruiken is uiteraard van enorm belang, zeker in een sport waarin de wand van de bob de enige bescherming geeft in het ijskanaal. “Op beeld is niet zichtbaar hoe moeilijk het is”, zegt De Bruin. Alleen iemand die langs de baan staat, heeft enig besef van de snelheid waarmee de bob naar beneden zoeft. Iedereen binnen het team kreeg fysiek last toen ze voor het eerst naar beneden gingen. Van kotsmisselijk zijn tot lijkbleek, het gevolg van zes keer het lichaamsgewicht dat op hun lijf drukt. Het is tien keer enger dan de achtbaan, zoals Joost Dumas het verwoordt. “Daar kun je je tenminste nog vasthouden. Hier heb je kans met 140 kilometer per uur uit de bob te worden geslingerd.”

Bobbers stoppen

Maar bobbers stoppen niet. Niet bij financiële tegenslagen, niet bij fysieke klachten. Sterker nog, ze zijn gelijk verkocht als ze in een bob zitten. Ook De Bruin, die het vak leerde achter de rug van Edwin van Calker en Vincent Kortbeek. Zijn leven is verbonden aan de bob. Meer dan vijftienhonderd keer is hij al afgedaald.

Talloze keren is hij inmiddels al in Winterberg geweest, maar geen enkele keer is te vergelijken met 2021. Het team is veroordeeld tot het verblijf in Hotel Winterberg. Van de 250 kamers zijn er zo’n tachtig bezet door sporters. Verder komt er niemand. En dat is ontzettend zonde voor zowel de sporters als het dorp, vertelt Judith van Zon, eigenaar van het hotel waar het Nederlandse team verblijft. Ze appt een plaatje door: het hele parkeerterrein van het hotel ligt onder een dikke laag sneeuw, zo’n dertig centimeter. Ideaal terrein voor een weekend wintersport, maar het dorp in het midden van Duitsland is afgesloten.

Dagjesmensen

De oorzaak: vorige week kwamen er te veel dagjesmensen, ook al zijn alle skiliften dicht. Van Zon: “Het was drukker dan ik hier ooit heb meegemaakt. Echt chaos. Er reed zelfs politie te paard door het dorp. Dat heb ik nog nooit gezien.” De man van Van Zon speelde bij het eigen hotel voor parkeerwacht, om te verhinderen dat de dagjesmensen in de buurt van de sportbubbel kwamen.

De bobsleeërs mogen hoe dan ook bijna niets. Ze zitten vrijwel verschanst in hun hotelkamers. Minimaal twee keer per week worden ze getest. Verder is het trainingsschema zo aangepast, dat ze minder vaak de baan op mogen, vertelt Sandra Schmitt van het organisatiecomité. De ene dag is gereserveerd voor de skeletonners, de andere dag voor de bobsleeërs. Bovendien is dit weekend de eerste dag dat het Nederlands team in de viermansbob kan starten. Het eerste deel van het seizoen werd ook vanwege coronamaatregelen in een tweemansbob gesleed.

Gescheiden van familie

In het restaurant eet team-De Bruin gescheiden van anderen, zelfs van familie. Zo zit De Bruin samen in het hotel met zijn vrouw, de Canadese pilote Christine de Bruin. Maar die zit op een andere verdieping en in een andere bubbel. Ze kunnen elkaar nog vijf weken zeer beperkt zien, zegt Ivo de Bruin.

Maar deze opofferingen wil het team graag doen. Zaterdag gaat de viermansbob voor het eerst naar beneden dit seizoen. Doel is zoals altijd hetzelfde, zegt De Bruin. “De top-12 halen. En dat moet lukken.” Dan is het gesprek voorbij. De jongens zijn wat baldadig geworden op de kamer, door de telefoon. Lang stilzitten is er niet bij in de bobwereld.

Lees ook:

Bobsleeteam slaapt niet langer op luchtbedden

Ivo de Bruin slaapt sinds kort ‘s nachts weer uren achter elkaar. Dat was hij lange tijd niet gewend. Elke nacht schoten er wel tien gedachten door zijn hoofd: nog een zo goedkoop mogelijk kamertje huren, luchtbed niet vergeten, eten kopen.

Sponsor wil wel op dat sporterslijf, met de Winterspelen op komst

Het stond er toch maar mooi even op, twee maanden voor de Winterspelen in Pyeongchang: het logo van een bedrijf voor vloerisolatie, Tonzon, prijkt nu op linkerdijbeen van de Nederlandse shorttrackers, die KPN, sponsor sinds 2010, op het rechterdijbeen hebben staan. En bij de bobsleeërs sprong Holland Casino in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden