Brexit

Brexit bezorgt de Engelse sport veel onzekerheden

De paardenrenbaan van Cheltenham. Ook de paardensport, erg populair in Engeland, zal te maken krijgen met de gevolgen van de brexit. Beeld BSR Agency

Minder voetballers uit de EU bij grote clubs in Engeland, vertrek van Formule 1-teams en veel rompslomp voor de paardensport. De brexit krijgt ook gevolgen voor de sportwereld. 

Liverpool-trainer Jürgen Klopp liet het zich tijdens een persconferentie al eens ontvallen: “Brexit slaat nergens op.” Nu de Britten in minder dan tien maanden tijd de toekomstige relatie met de EU moeten uitonderhandelen, zijn ook de zorgen in de sportwereld groot. Want er staat veel op het spel, terwijl de gevolgen voor de sport tot nu toe amper in kaart zijn gebracht.

“Er is nog geen enkel regeringsrapport over verschenen, nog geen enkele denktank heeft de consequenties berekend. We gaan echt het onbekende tegemoet”, zegt Simon Chadwick, professor in sport, business, strategie en marketing aan de universiteit van Salford en verbonden aan het gerenommeerde centrum voor sporteconomie aan de businessschool in het Franse Lyon. “Niemand heeft in de afgelopen jaren de potentiële brexit-effecten onderzocht. Erg vreemd.”

En dat zorgt voor onrust. Bijvoorbeeld in de voetballerij. De Premier League is al jaren de rijkste en meest invloedrijke competitie ter wereld. Er gaat zoveel geld in om dat de beste voetballers ter wereld het als het walhalla beschouwen. Exorbitante salarissen, sfeervolle stadions en eindeloos veel voetbaltraditie. De Premier League teert al jaren op al die buitenlandse sterren.

Professor Simon Chadwick.

Maar de regering presenteerde twee weken geleden een streng nieuw immigratiebeleid. EU-ingezetenen moeten aan een puntensysteem voldoen om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning, zo is het plan. Voetballers halen weliswaar ruimschoots de salariseis van zo’n 30.000 euro per jaar – sterker nog, de echte sterren verdienen dat in een paar dagen – maar de regering heeft het dringende verzoek aan de Britse voetbalbond FA gedaan om na te denken over het maximaliseren van het aantal buitenlanders per Premier League-club.

Quotum

Die discussie is sindsdien in volle hevigheid losgebarsten. “En we zijn nog lang niet in de buurt van een oplossing”, zei Richard Masters, CEO van de Premier League, pas geleden. “Als we een quotum instellen dat totaal anders is dan waaraan andere Europese clubs zich moeten houden, is dat een gigantisch nadeel voor onze clubs.” Bij clubs als Arsenal, Chelsea en Manchester City bestaat meer dan de helft van de selectie uit EU-spelers.

Tegelijk vindt de FA dat zo’n quotum kan helpen om meer Engelse spelers een kans te geven, ook in de jeugdopleidingen –waar Engelse clubs nu heel jeugdige talenten uit EU-landen als Nederland naartoe halen. “De FA en de Premier League staan lijnrecht tegenover elkaar”, zegt Chadwick. “De angst dat de competitie minder aantrekkelijk zal worden als clubs meer moeten teren op Engels talent en Engelse aankopen is groot.”

Ook voor de Formule 1 is het zeer bepalend hoe de onderhandelingen tussen de Britten en de EU aflopen. “Bijna alle grote Formule-1-teams hebben hun basis in Groot-Brittannië”, legt Chadwick uit. “Van de grote teams is alleen Ferrari hier niet gevestigd. Al die teams zijn afhankelijk van een snelle doorvoer van materialen, het vrij verkeer van auto-onderdelen, zoals ze dat nu gewend zijn.”

Maar gezien het Britse streven om niet langer onderdeel te zijn van de Europese interne markt, zal er een einde komen aan het vrij verkeer van goederen. En tegelijk werken deze teams met veel technici uit allerlei EU-landen.

“Als die ineens allemaal te maken krijgen met werkvisa, zal het een stuk minder aantrekkelijk worden om die thuisbasis hier te houden. De Britse regering moet snel handelen op dit punt, voordat Formule-1-teams de keuze maken om te verhuizen naar een ander Europees land of naar Azië, wat ik ook niet uitsluit.”

Miljoenenindustrie

Een derde sport met grote zorgen is de paardensport, mateloos populair in Groot-Brittannië. Er is geen winkelstraat te vinden zonder een filiaal van William Hill of Ladbrokes waar gegokt kan worden op paardenraces. Een miljoenenindustrie.

Maar lang niet alle paarden worden op Britse bodem gefokt en hoe de onderhandelingen ook aflopen, het staat nu al vast dat het een stuk ingewikkelder zal worden om paarden van en naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. “Dat zal hoe dan ook gepaard gaan met allerlei papierwerk”, meent Chadwick. “Maar stel dat de Britten hun standaarden voor dierenwelzijn veranderen ten opzichte van de EU. Dat zal het zelfs nog ingewikkelder maken.”

Brexit heeft veel onzekerheden voor de sport veroorzaakt. Veel zal afhangen van de uitkomst van de onderhandelingen tussen Londen en Brussel, maar dat er veel zal veranderen, staat vast.

Chadwick wil actie. “Het is nu aan de regering om in te zien hoe groot de waarde van sport is voor de Britse economie. Het is tijd dat ze dit echt serieus nemen.”

Lees ook: 

Britse boeren vrezen hun seizoenswerkers te verliezen door brexit: ‘Het einde van mijn boerderij’

De Britse regering wil strengere eisen stellen aan EU-burgers die zich naar het Verenigd Koninkrijk komen. Boeren vrezen nu hun seizoensarbeiders kwijt te raken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden