Judo

Brabants duo is wereldkampioen geworden in nage no kata: ‘Het begon als een grap’

nage no kate Beeld judo bond
nage no kateBeeld judo bond

Erik Faes en Niels Neumann zijn de nieuwe wereldkampioenen nage no kata, een onderdeel van judo. “Het is een beetje uit de hand gelopen.”

Stefan Cornelius

De sport is zeker in Nederland klein en tamelijk onbekend: nage no kata. Het is een variant van het judo waarbij er niet gevochten wordt met een tegenstander. In plaats daarvan strijden de judoka's als duo tegen andere koppels. Elk duo dient een serie van 15 judotechnieken zowel links als rechts uit te voeren voor een jury. Ze doen dit allemaal in dezelfde volgorde die ook voor elk toernooi hetzelfde is. Wie volgens de jury het beste de technieken uitvoert, wint.

Bij het recente wereldkampioenschap in Lissabon veroverden Erik Faes uit Boxtel en Tilburger Niels Neumann als duo de mondiale titel. Dat verhaal begon zo’n tien jaar geleden. De nu 34-jarige Faes kwam per toeval in contact met de inmiddels 28-jarige Neumann. Ze zaten bij andere judoverenigingen. Nadat het vaste trainingsmaatje van Faes op stage ging in het buitenland ging Faes verder met Neumann. “We zijn een jaar of tien geleden als een soort grap als duo begonnen. En tien jaar later zijn we wereldkampioen, de grap is een beetje uit de hand gelopen,” zegt Faes.

‘Elke beweging is voorgeschreven’

De sport is in Nederland relatief klein. Dit komt volgens Faes doordat veel judoka’s het nage no kata niet zo leuk vinden. “Elke beweging is voorgeschreven. Omdat het wat minder vrij is vinden judoka’s het minder leuk. Hoe vrijer je kunt judoën, hoe leuker velen het vinden. Dat kan niet bij nage no kata.”

Wat maakt de sport dan zo leuk, als je elke wedstrijd dezelfde technieken in dezelfde volgorde moet uitvoeren? Neumann: “Als je de 100 meter sprint doet is het ook iedere keer hetzelfde. Je moet iedere keer die 100 meter afleggen, maar je moet het wel zo goed mogelijk doen. Dat is bij ons ook zo. Wij laten iedere keer dezelfde technieken zien, maar wel zo goed mogelijk.”

Waar vele andere judoka’s het onderdeel saai vinden, en liever de opponent op de rug werpen, vindt Faes de pure techniek die bij nage no kata komt kijken juist het leukste aspect. “Ik vond de technieken van het judo al heel leuk, maar de wedstrijden niet. Het einddoel in het wedstrijdjudo is om je tegenstander op de rug te krijgen. Er staat niet beschreven hoe je dit doet, zolang het maar binnen de regels is mag je alle technieken gebruiken die in je opkomen. Ik houd juist van de techniek achter de worpen.”

Wereldtopper in nage no kata betaalt alles zelf

Al in 2012 werd het Brabantse duo voor het eerst Nederlands kampioen. Dat flikten ze in de jaren daarna nog vijf keer. Ook mocht het duo eerder dit jaar een gouden medaille mee naar huis nemen op het EK, net als in 2017. En als kers op de taart mogen ze zich nu dus de beste van de wereld noemen in het nage no kata. Geld levert het niet op.

“Nee, we kunnen er niet van leven,” lacht Faes die werkt als gymleraar op een basisschool. Neumann werkt als onderzoeker aan toepassingen uit de kwantumtechnologie. “Sterker nog: het kost ons alleen maar geld. Alles betalen we uit eigen zak, ook vliegtickets en hotels. Als we naar een EK gaan zijn we per persoon tussen de 500 en 700 euro kwijt voor één toernooi. En we hebben al heel wat EK’s en WK’s meegemaakt. Maar, niet iedereen kan zeggen dat hij de beste van de wereld is in zijn dure hobby.”

Lees ook:

Bijzondere archiefvondst: Jigoro Kano, de legendarische Japanse grondlegger van het judo, was in 1928 in Zaandam

De Olympische Spelen van Tokio zijn dan toch goed afgelopen. Die van 1940 gingen niet door. Jigori Kano was toen de initiatiefnemer. Deze Japanse judolegende was in 1928 in Zaandam.

Helft jonge kinderen stopte met sporten in coronatijd. ‘Dit is schrikken’

In juni vorig jaar bleek al dat kinderen veel minder zijn gaan sporten. Normaal doet 85 procent van kinderen tussen vijf en twaalf jaar aan sport, in april daalde dat tot 35 procent. In concrete cijfers: een terugval van 1,3 miljoen naar 500.000 sportende kinderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden