VoetbalTV

Boze KNVB-directeur: ‘Privacywaakhond is snurkend keffertje waar voetbal de dupe van wordt’

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee op archiefbeeld, tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over bewegingsonderwijs. Beeld ANP
Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee op archiefbeeld, tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over bewegingsonderwijs.Beeld ANP

Vanwege privacy dreigt het einde voor VoetbalTV. Het bedrijf stapt naar de rechter, de KNVB-directeur amateurvoetbal is boos.

John Graat

In een column op de site van de KNVB noemt directeur amateurvoetbal Jan-Dirk van der Zee de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ‘een snurkend keffertje waar nu ook het amateurvoetbal zwaar de dupe van dreigt te worden’. Ook vergelijkt hij de privacywaakhond met ‘onbereikbare strafinquisiteurs’.

Van der Zee is boos over het oordeel van de AP over VoetbalTV. Dit bedrijfje, waarvan de KNVB en Talpa aandeelhouder zijn, hangt sinds 2018 bij amateurclubs op hun verzoek videoregistratiesystemen bij een voetbalveld op. De camera’s nemen de wedstrijden op die alle mensen met een account via een app kunnen (terug)bekijken. De technologie is innovatief: de beelden van twee camera’s worden automatisch aan elkaar geplakt en waar de bal is wordt ingezoomd. Inmiddels nemen 175 systemen bij 154 amateurclubs zo’n 700 wedstrijden per weekend op. Een club betaalt in totaal zo’n 2000 euro per jaar voor het systeem.

Toch dreigt het einde van VoetbalTV. Want mag dat wel, voetbalwedstrijden opnemen zonder individuele toestemming van iedereen die gefilmd wordt? Nee, dat mag niet, liet de privacywaakhond vorig jaar op 6 november in een voorlopig rapport aan VoetbalTV weten. Het ‘gerechtvaardigd belang’ ontbreekt volgens de AP om dit als bedrijf te mogen doen.

‘U hoort wel als het fout zit’

Bijzonder, vindt Maarten Hoffer, directeur van VoetbalTV. “In geen enkel ander Europees land wordt de privacywetgeving op deze manier toegepast.” VoetbalTV wachtte sinds november vergeefs op een definitief besluit van de privacywaakhond. “Dat zou er wettelijk binnen dertien weken na zo’n brief moeten zijn. Het is er nog steeds niet”, zegt Hoffer. “Ondertussen zitten wij in grote onzekerheid. We stonden op het punt meerdere sponsoren aan te kondigen, maar die wachten nu ook af. Wij hebben nu aan de rechtbank Midden-Nederland gevraagd om de AP te dwingen een besluit te nemen zodat wij dat kunnen aanvechten.” Van der Zee: “Het meest ergerlijke vind ik de houding van de AP. Dat is er één van: ‘U hoort wel als het fout zit’ en voor de rest wordt er het zwijgen toe gedaan, ondanks dat er meerdere malen om overleg is gevraagd door VoetbalTV.”

Bij het opzetten van het videoplatform is privacy voor de initiatiefnemers een belangrijk punt geweest. De gemeente Amsterdam oordeelde dat het binnen het lokale privacybeleid paste. Zo worden alleen jeugdteams vanaf de categorie -13 jaar en ouder gefilmd. Als er achteraf bezwaar wordt gemaakt, worden de beelden offline gehaald. Maar in twee jaar kwam er nog geen klacht binnen, zegt VoetbalTV. De app is inmiddels ruim 500.000 keer gedownload.

Goed instrument in opleiding

Bij USV Elinkwijk in Utrecht is VoetbalTV volgens voorzitter Rogier Schultz zeker van toegevoegde waarde. “Trainers kunnen nu wedstrijden van het eerste en onze jeugdelftallen achteraf goed analyseren. Wij profileren ons echt als een opleidingsclub en daar is dit een goed instrument bij. Maar ook de voetballers van wat minder niveau kunnen hun wedstrijden terugkijken. En het bevordert naar mijn idee de veiligheid. Als er eens een vechtpartijtje zou uitbreken, kun je achteraf terugzien wat er precies is gebeurd”, zegt Schultz.

Borden bij de ingang en het veld wijzen op het gebruik van VoetbalTV. Elinkwijk kreeg er in anderhalf jaar nog geen enkele klacht over. Schultz wijst ook op corona, waardoor er straks ook bij de amateurs mogelijk zonder publiek moet worden gespeeld. “Via VoetbalTV kunnen ouders toch meekijken.”

De AP wil niet op de zaak ingaan. “Omdat die nu onder de rechter is”, aldus een woordvoerder.

Lees ook: ‘Betaalbaar houden van sport is lastiger door de uitspraak van de AP’

De sportwereld krijgt minder inkomstenbronnen door de uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), vreest tennisbond KNLTB.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden