Zeilen

Bouwmeester had graag goud gewonnen, ook voor haar broer

Marit Bouwmeester onderweg in de afsluitende olympische race in de Laser Radial. Beeld ANP
Marit Bouwmeester onderweg in de afsluitende olympische race in de Laser Radial.Beeld ANP

Zeilster Marit Bouwmeester won zondag een bronzen medaille in de Laser Radial. Na afloop vochten diverse emoties om voorrang. Kon zij, winnares van beroep, wel blij zijn met brons? Ze kwam er niet uit. En besloot daarna trots te zijn.

Antal Crielaard

Even wennen maar. Marit Bouwmeester, olympisch zeilster van beroep, stapt van haar boot en lacht. Een beetje onwennig misschien, maar ze lacht. Na een week zeilen met allerhande onverwachte wendingen had ze gemengde gevoelens. Eigenlijk racet ze voor niets minder dan een gouden medaille. En dan is een bronzen plak moeilijk te verteren.

Maar het water, en de wind op Sagami Bay, voor de kust van Enoshima bleek verraderlijk en moeilijk te bevaren. En dus besloot Bouwmeester dat trots de juiste emotie moest zijn. “Maar ik vind het moeilijk er om heel blij mee te zijn.” De Deens Anne-Marie Rindom was de hele week stabieler en werd eerste, de Zweedse Josefin Olsson pakte het zilver.

Broer Roelof waardeerde het brons als het maximaal haalbare

Bouwmeester vaart de wereld rond met broer Roelof aan haar zijde. Vroeger was hij zelf ook zeiler, maar door fysiek malheur redde hij het uiteindelijk niet om de Spelen te halen. Nu is Roelof coach, en vertrouwenspersoon. Samen stoppen ze veel tijd en energie in hun samenwerking. Roelof zag dat het de afgelopen week allemaal niet heel gemakkelijk ging met zijn zus. En juist daarom waardeerde hij het brons als het maximaal haalbare en iets ‘waar ze heel erg trots op mag zijn’.

Maar Bouwmeester (33) vaart al jaren. En voor haar telt maar één plek, de eerste. Meestal lukt dat heel aardig. Op de Olympische Spelen stond ze al eens op het hoogste schavot, in Rio de Janeiro, vijf jaar geleden. Bovendien is ze viervoudig wereldkampioen en tweevoudig Europees kampioen. Vorig jaar nog won ze zowel het WK als het EK en was in grootse vorm om ook op de Spelen te schitteren. Tot het coronavirus voor uitstel zorgde. Een jaar later bleek lang niet alles in haar richting te vallen.

Geklopt door wind en stroming

Ook de laatste dag verliep niet vlekkeloos. Bouwmeester wist dat haar positie niet bepaald florissant was bij het begin van de medaillerace. Omdat in die laatste paar rakken dubbele punten te verdienen zijn, wilde ze scherp starten, maar werd geklopt door wind en stroming. Ze botste op de startboot. Het resultaat was dat de Friezin een strafrondje moest varen. “Toen wist ik: Dit is niet ideaal”, zei Roelof na afloop van de race, die zijn zus als zesde beëindigde. “Maar ze koos er wel voor om het zo te doen, daar was ik blij mee. En vaart ze drie centimeter naar rechts, dan heeft ze een briljante start.”

De slotrace van haar olympische regatta stond daarmee symbool voor haar week. Goede en slechte resultaten wisselden elkaar in hoog tempo af. Bouwmeester begon de week tegenvallend, met een 21ste en veertiende plaats in de eerste twee races. Daarna herstelde ze zich, maar een diskwalificatie in de zevende race wierp haar ver terug. Ze gaf zichzelf er na afloop de schuld van. “Het was deze week een struggle. Het voelde echt als een race bergop. Dat maakt het extra pijnlijk voor me. Als je het gevoel hebt dat een ander beter is, is het niet moeilijk om je verlies toe te geven. Maar ik heb hier echt verloren van mezelf.”

Het was de hele week al nét niet

Domme fouten noemde ze het. Haar diskwalificatie na een valse start in de zevende race, en de mislukte start van zondag. Maar eigenlijk was het de hele week al nét niet voor de zeilster uit het Friese Warten. Voor de eerste race liet ze zich overvallen door veranderende regels, en een windrichting waar ze geen rekening mee had gehouden. “Normaal ben ik best cool, kan ik goed omgaan met dit soort situaties. Misschien was ik te gretig, wilde ik te graag. Nu had ik te veel ups en downs. Dat ik ook een eerste plaats haalde in een race met heel weinig wind was dan weer briljant. Maar het wisselde te veel.”

Het brons was daarmee uiteindelijk iets om trots op te zijn. Liever had ze echter een beter resultaat geboekt. Ook voor haar broer. “Ik voel me soms schuldig dat ik er niet meer heb uitgesleept. We waren zo goed hier, en hij heeft ook de andere kant van de medaille gezien, met zijn hartklachten en zo. Dat is misschien wel anders als je met je familie werkt. Ik had hem heel graag een gouden medaille gegeven.”

Kiran Badloe viert zijn gouden medaille in de RS:X . Beeld ANP / Olaf Kraak
Kiran Badloe viert zijn gouden medaille in de RS:X .Beeld ANP / Olaf Kraak

‘Kiran is zo laidback, hij leeft bijna horizontaal’

Vanaf donderdag waren de felicitaties al binnengestroomd, maar Kiran Badloe moest zaterdag in de medalrace van de RS:X-klasse nog wel even veilig finishen. Dat deed hij met verve. Na drie wereldtitels was het olympisch goud voor de 26-jarige windsurfer uit Almere een feit. “Ik heb veel mooie reacties gehad, die van mijn vriendin en mijn ouders deden me het meest.”

Met de Nieuw-Zeelandse coach Aaron McIntosh benutte Badloe het jaar uitstel van de Spelen goed. “Optimaal, denk ik. En we zijn met het oog op de toekomst ook gaan foilen. Daarmee bleven we fris voor als we weer op de oude plank stapten. Het draait toch vooral om energie, motivatie en pit”, zei Badloe. Het foilen vervangt op de Spelen van Parijs in 2024 de RS:X.

Voor McIntosh, die ook Dorian van Rijsselberghe in 2012 en 2016 naar goud begeleidde, was het de derde olympische windsurftriomf op een rij. Hij noemde Badloe ‘de technicus’ en Van Rijsselberghe ‘de rauwdouwer’. “Dorian is fysiek dominant, Kiran is technisch sterker.” McIntosh moedigde Badloe aan uit de schaduw van Van Rijsselberghe te treden. “Dat is gelukt, hij is dominant geworden, zonder dat hij dat relaxte verloor. Kiran is zo ‘laidback’, hij leeft bijna horizontaal.”

Lees ook:

Het goud kan Kiran Badloe niet meer ontgaan: ‘Dit is een gaaf gevoel’

De blauwe pijl op het hoofd van Kiran Badloe verwijst naar een tekenfilmfiguur dat over de wind heerst. De surfer liet donderdag zien dat realiteit en fictie heel soms door elkaar lopen: hij domineerde op de Spelen even de wind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden