InterviewSarina Wiegman

Bondscoach voetbalvrouwen: Mijn streven is dat we lekker normaal blijven doen

Sarina Wiegman (in het wit) op het WK in Frankrijk. ‘Wat als de VS in de 61ste minuut geen strafschop hadden gekregen?’ zegt ze nu. Beeld ANP
Sarina Wiegman (in het wit) op het WK in Frankrijk. ‘Wat als de VS in de 61ste minuut geen strafschop hadden gekregen?’ zegt ze nu.Beeld ANP

De voetbalvrouwen, kampioen van Europa en vicewereldkampioen, hebben een nieuw doel: plaatsing voor het EK van 2021. Al spookt de WK-finale nog door wel door haar hoofd, vertelt bondscoach Sarina Wiegman.

Fred Buddenberg

In een ambiance die in niets zal herinneren aan de laatste wedstrijd, de WK-finale tegen de Verenigde Staten in Lyon, beginnen de voetbalvrouwen volgende week aan een nieuw hoofdstuk. Estland, de eerste opponent in de kwalificatiereeks voor het EK van 2021, ontvangt Nederland komende vrijdag in het Lilleküla­stadion in Tallinn. Van de ruim 9000 stoeltjes zijn er naar verwachting slechts een paar honderd bezet.

Om zich als titelverdediger te kwalificeren voor de EK-eindronde van 2021 in Engeland dient Nederland, de nummer drie van de wereld, af te rekenen met landen die op het internationale podium geen rol van betekenis spelen: Estland (nummer 99), Turkije (62), Rusland (25), Slovenië (51) en Kosovo (126). De eerste thuiswedsrijd is dinsdag 3 september tegen Turkije in Heerenveen.

Toch nog even over het WK

Wanneer de 23 door bondscoach Sarina Wiegman geselecteerde speelsters zich maandag in Zeist melden, zullen de eerste gesprekken niet direct gaan over de komende tegenstander Estland, maar toch nog even over het WK, dat Nederland zo verrassend mondiaal zilver opleverde. Of misschien over de ervaringen bij nieuwe werkgevers, want een aantal internationals verhuisde deze zomer van club.

Ook Wiegmans gedachten gingen de afgelopen tijd vaak terug naar het WK, vertelde ze deze week aan een handjevol journalisten in Zeist. En vooral naar de finale, die met 2-0 verloren werd van de Verenigde Staten. Nadat ze na haar vakantie in Kroatië de beelden terug had gezien, ontwikkelde zich een wat-als-scenario in haar hoofd: wat als de Verenigde Staten in de 61ste minuut geen strafschop hadden gekregen?

Wiegman: “Direct na de finale dacht ik: oké, USA was beter en is ­verdiend kampioen geworden. Naarmate ik verder van de finale kwam, werd ik er steeds zieker van. Ik weet nog hoe de stemming in de rust was. We straalden uit dat het mogelijk was. Zolang het 0-0 bleef, zou die kans voor ons komen, dat zit in onze ploeg. Zo ging het niet en dat was jammer, maar ik ben er geen zuur mens van geworden.”

Veel positieve reacties kreeg Wiegman over de energie, de openheid en de drive van de speelsters. En over het voetbal, dat nog zo puur was. “Ik hoop wel dat dat zo blijft”, zei Wiegman. “Door de commercie worden de belangen en de consequenties van winnen en verliezen vele malen groter. Je ziet het al iets verharden. Doordat de omgeving verandert, moeten speelsters zich ook aanpassen. Ik streef ernaar dat we lekker normaal blijven doen en dat we blijven waken over onze ­gedragsnormen.”

De selectie is nog niet uitgegroeid

Met bijna dezelfde speelsters als op het WK, behalve de van blessures herstellende Lieke Martens en Kika van Es, begint Nederland aan de EK-kwalificatie. Volgens Wiegman is de selectie nog niet uitgegroeid, hebben de speelsters hun top nog niet bereikt. De gemiddelde leeftijd ligt onder de 26 jaar. “Ze willen en kunnen beter worden en iedereen wil graag naar de Olympische Spelen.”

De meisjes onder negentien jaar bereikten deze zomer de halve finales van het EK. Talent is er dus voldoende, al zal het volgens Wiegman voor hen lastig worden om door te stromen naar de nationale ploeg. Die stap is nu te groot en dat komt doordat de A-internationals zich enorm hebben ontwikkeld bij internatio­nale topclubs. “Daar kom je als jong talent niet zo snel bij. Dat heeft tijd nodig.”

Nu haken veel jonge talenten af, omdat ze als speelsters in de eredivisie het perspectief missen om prof te kunnen worden. Wiegman vindt het te makkelijk om te stellen dat de eredivisie niets voorstelt. Ze ziet wel ­degelijk positieve ontwikkelingen, zoals het opgestelde marketingplan, de komst van een accountmanager en de door Ajax ingevoerde cao. “De clubs moeten het echt als topsport zien en het niet doen omdat een vrouwenteam maatschappelijk verantwoord zou zijn.”

Lees ook:

Oranje kijkt waarheid in de ogen: de Verenigde Staten zijn te sterk

De bubbel waarin de Nederlandse voetbalvrouwen in vier weken naar de finale van het WK zweefde, werd uiteindelijk toch doorgeprikt.

Plotseling zijn de voetbalvrouwen geld waard

Als een van de eerste makelaars in het vrouwenvoetbal voerde Leoni Blokhuis de onderhandelingen thuis aan de keukentafel. Nu heeft de Oldenzaalse een kantoor in Enschede en zitten er tien Nederlandse internationals in haar portefeuille.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden