Schaatsen

Bondscoach Ritsma wil gaan scoren op de ploegenachtervolging

Bondscoach Rintje Ritsma tijdens de eerste gezamenlijke training voor de ploegenachtervolging. Beeld ANP
Bondscoach Rintje Ritsma tijdens de eerste gezamenlijke training voor de ploegenachtervolging.Beeld ANP

Het olympisch echec op de ploegenachtervolging kostte bondscoach Jan Coopmans na de Winterspelen in Peking de kop. Onder Rintje Ritsma moet het beladen teamonderdeel serieuzer worden genomen.

Marco Knippen

De laatste keer dat Rintje Ritsma zich in het trainingspak van de Oranje-equipe hees, dateert van 2007. De ploegachtervolging was pas twee jaar daarvoor geïntroduceerd en bood hem de uitgelezen kans om in de nadagen van zijn imposante carrière bij het debuut in Turijn de ontbrekende olympische titel te veroveren. Het kwam er niet van, na een val van Sven Kramer in de halve finale. Waarna zijn loopbaan door rug- en heupblessures in mineur werd afgesloten.

Het voelde niettemin als vanouds, de terugkeer in een actieve rol binnen de bond. Ritsma gleed dinsdag in het Thialf-stadion in Heerenveen soepel over het ijs. Praatte ontspannen met sporters en coaches. Volgde nauwlettend de verrichtingen van de diverse ‘treintjes’ tijdens de eerste gezamenlijke training van anderhalf uur. Gaf aanwijzingen. En sprak naderhand over de evolutie van de ploegenachtervolging (‘duwen wordt leidend, daar moet het accent op komen te liggen’), de meest besproken discipline waar hij naast de massastart en teamsprint de zeggenschap over heeft gekregen, alsof de materie geen geheimen voor hem kent.

‘De tweede plek zie ik als verlies’

Na vijftien jaar aan de zijlijn te hebben gebivakkeerd (het afgelopen decennium als een van de vaste analytici bij de NOS), is de tot en met de Spelen van 2026 aangestelde Ritsma degene die de discipline uit het slop moet trekken – iets waar hij in woord alvast de eerste aanzet toe deed. De ‘TP’, zoals hij telkens de ploegachtervolging op zijn Engels (team pursuit) afkortte, bestempelde hij als ‘een relatief makkelijk te behalen medaille’. “Elk jaar wil ik scoren, op het moment dat de echte prijzen worden verdeeld. Dat zijn we, op basis van de individuele prestaties, aan onze stand verplicht. Dan heb ik het over winnen, want de tweede plek zie ik als verlies.”

Hij zei het alsof het de normaalste zaak is, maar de praktijk is weerbarstiger. In vijf olympische afleveringen werd er door beide seksen pas één keer goud behaald. Dat terwijl in WK-verband de mannen liefst twaalf keer in dertien beurten triomfeerden en de vrouwen tot een score van zes uit dertien kwamen. Een contrast dat niet op toeval berust.

In het landschap van commerciële teams bleek het in olympische seizoenen lastig tot geoliede machines te komen, als gevolg van gebrek aan saamhorigheid. Trainingen waren op één hand te tellen, visies en prioriteiten weken af, en er was geen chemie. Dat laatste werd pijnlijk duidelijk toen aan de vooravond van ‘Peking 2022’ in het vrouwenkamp eerst een veenbrand werd geblust, die desondanks bleef smeulen. Brons was derhalve het hoogst haalbare, terwijl de mannen zelfs naast het podium eindigden.

Van animositeit is geen sprake

Van animositeit wil Ritsma, die met een lijst van circa twintig schaatsers bij de vrouwen en mannen werkt, echter niet weten. Hij ‘proeft enthousiasme bij schaatsers en coaches’, merkt dat ‘de betrokkenheid er is’ en ziet ‘het brede bewustzijn dat het anders moet’. Bovendien wees hij erop dat het exacte aantal olympische startplekken meer dan ooit van resultaten op de ploegenachtervolging afhangt. “Iedereen ziet in dat we het samen moeten doen.”

Harde toezeggingen dat de neuzen in dezelfde richting (gaan) staan, kreeg Ritsma daarentegen niet. Of het niet aan een dood paard trekken is, werd hem daarom voorgelegd – mede omdat bijvoorbeeld drievoudig olympisch kampioen Kjeld Nuis, niet fit teruggekomen van het trainingskamp in Inzell, de eerste samenkomst aan zich voorbij liet gaan. “Absoluut niet, anders was ik er nooit ingestapt.”

Lees ook:

De Nederlandse schaatser kiest altijd voor zichzelf en dat schatte de bond pijnlijk verkeerd in

Halsstarrig bleef de schaatsbond de ploegenachtervolging groot belang geven. De rijders en ploegen bewezen in Peking opnieuw dat het voor hen bijzaak is. Extra pijnlijk voor de twee schaatsers die hiervoor thuis moesten blijven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden