EK atletiek

Bol inspireert succesvolste Nederlandse atletiekploeg

Femke Bol viert de Europese titel voor Nederland op de 4x400 meter.  Beeld AFP
Femke Bol viert de Europese titel voor Nederland op de 4x400 meter.Beeld AFP

De Nederlandse atletiekploeg heeft het landenklassement gewonnen op de EK indoor. Een primeur. Grote ster in Polen was Femke Bol. ‘Zij heeft een voortrekkersrol, ondanks haar 21 jaar.’

Zo strak als haar blonde haar met vlechten naar achteren was getrokken, zo los en soepel oogde haar loop. Femke Bol snelde in het Poolse Torun op de Europese kampioenschappen indoor ontspannen naar het goud dat van haar verwacht werd. Eindelijk kon ze laten zien dat ze er ook in het gevecht om de medailles staat. Dat de druk haar hoofd niet vertroebelt of haar spieren verkrampt. Het was de bevestiging die ze zocht. “Ik ben hier zo blij mee. De afgelopen anderhalf jaar heb ik laten zien dat ik hard kan lopen, maar nog nooit op een groot toernooi. Dat is nu gelukt.”

In wat de moeder aller sporten wordt genoemd, is het een atlete met een meisjesachtige uitstraling die voor Nederland het goede voorbeeld geeft. Bol (21) won dit weekend haar eerste internationale titel bij de senioren, mede door corona kreeg ze nu pas die kans. Outdoor heerste ze afgelopen zomer op de 400 meter horden, indoor is ze deze winter een klasse apart op dezelfde afstand zonder hindernissen.

Desondanks – of misschien wel juist daardoor – zag ze tegen de finale op. Want verwar haar jeugdige uiterlijk niet met jeugdige onbevangenheid. Ik moet dit goed doen, dacht ze. Naar eigen zeggen was ze tijdens de warming-up met haar hoofd ergens anders. Normaal focust ze op technische dingen. Vooraf schrijft ze punten op waar ze per vijftig meter op moet letten. Door dat constant te herhalen, verdwijnen de zenuwen. Het houdt haar nuchter, en de aandacht bij de race. Nu waren haar gedachten bij wat het resultaat moest zijn. Tot ze tegen zichzelf zei: ik moet er gewoon van genieten, ik weet dat ik sterk ben en wat ik moet doen. “Zo heb ik het op tijd goed kunnen zetten. Voor volgende keren weet ik nu hoe ik die knop moet omzetten.”

Waardig boegbeeld

Met een nieuw nationaal record van 50,63 seconden, één honderdste onder haar oude toptijd, liet ze zaterdagavond de concurrentie ver achter zich en maakte ze de hoge verwachtingen waar. Bij afwezigheid van Dafne Schippers en Sifan Hassan, die deze wedstrijd niet in de aanloop naar Tokio vonden passen, wierp de jonge Bol zich op als een waardig boegbeeld van de Nederlandse ploeg.

Die ploeg was in Torun met 34 atleten omvangrijker dan twee jaar geleden bij de laatste EK indoor in Glasgow, toen er vijftien Nederlanders meededen. De grootte zegt wat over de groeiende breedte aan de nationale top. Maar meer nog spreken de resultaten duidelijke taal: voor het eerst won Nederland het landenklassement, met zeven medailles, waarvan vier gouden. Twee jaar geleden waren dat er vijf (één goud).

Opvallend was de afgelopen vier dagen vooral de machtsgreep van de Nederlanders op de 400 meter, de langste sprintafstand. Bij de mannen zorgden Tony van Diepen, Liemarvin Bonevacia en Jochem Dobber voor een historisch moment: nooit eerder stonden er bij een atletiekonderdeel drie landgenoten in de finale van een groot kampioenschap. Van Diepen won zilver, Bonevacia brons. In de finale van de vrouwen kwam behalve Bol ook Lieke Klaver uit. Zij eindigde als vijfde.

Grote saamhorigheid en concurrentie tegelijk

Ook een primeur: nooit eerder deed er op een indoortoernooi een Nederlands team mee op de estafette (4x400 meter). Nu kwalificeerden zowel de mannen als de vrouwen zich en beide viertallen pakten zondag meteen de titel. Voor Bol betekende dat haar tweede goud.

Charles van Commenée, hoofdcoach van de Atletiekunie, zag naar eigen zeggen ‘het ondenkbare’ gebeuren. “In het verleden was het niet voor te stellen dat we ooit zo’n dominante rol zouden spelen op de 400 meter. Dat was weggelegd voor grote atletieklanden als Groot-Brittannië of Duitsland.” Volgens hem is de onderlinge kruisbestuiving en het groepsgevoel op Papendal van niet te onderschatten waarde gebleken. “Er is sprake van grote saamhorigheid en concurrentie tegelijk.” Veelzeggend was het wat dat betreft dat Van Diepen en Bonevacia na afloop van de individuele finale hun rugnummers uitwisselden, en dat Bol voor ze aan een ereronde begon haar vriendin Klaver opzocht voor een omhelzing.

Beste mondiale prestatie van dit jaar

Ook op een ander onderdeel excelleerde er een Nederlander. Nadine Visser (26) prolongeerde met een recordtijd haar titel op de 60 meter horden: 7.77 is niet alleen een nieuw nationaal record maar tevens de beste mondiale prestatie van dit jaar.

Teleurstellingen waren er ook. Medaillekandidaten Joris van Gool en Mike Foppen strandden al in de heats. Van Gool werd op de 60 meter na een valse start gediskwalificeerd, Foppen stortte op de 3000 meter na een voor hem ongebruikelijk snelle start gaandeweg de race in. Polsstokhoogspringer Menno Vloon stelde ook teleur. Hij haalde 5.80 meter niet, terwijl hij een week geleden nog 5.96 sprong.

Hoewel indoor zich lastig laat vertalen naar outdoor vertellen de prestaties wel of atleten op de goede weg zijn richting de Olympische Spelen, later dit jaar. Nederland sprong er in z’n geheel internationaal positief uit, onder aanvoering van Femke Bol. Volgens Van Commenée heeft zij een soort voortrekkersrol, ondanks haar 21 jaar. “Ze is niet alleen uitzonderlijk getalenteerd, maar ze heeft ook een grote mate van discipline en is goed te coachen. De andere atleten zien dat ook. Een wat oudere atleet zei tegen mij: had ik maar wat meer Femke Bol in mij. Om aan te geven hoe gedisciplineerd zij haar sport beoefent; op tijd eten, slapen en regelmaat creëren. Ze is een voorbeeld.”

Lees ook:

Nadine Visser: Ik ben duidelijk de favoriet op de horden

Hordeloopster Nadine Visser verdedigt op de Europese indoorkampioenschappen atletiek haar titel. Alles komt aan op een handvol seconden. ‘Je moet er staan in één race: dat past wel bij me.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden