Mensenrechten

Blokhuis en Europese ministers eisen door WK Qatar actie van sportfederaties

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie) op het Binnenhof.  Beeld ANP
Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie) op het Binnenhof.Beeld ANP

In een open brief roepen 23 ministers en staatssecretarissen uit Europa de internationale sportfederaties op de mensenrechten beter in acht te nemen bij de toewijzing van grote evenementen.

Redactie sport

De brief is namens Nederland ondertekend door Paul Blokhuis, staatssecretaris van volksgezondheid, welzijn en sport. De kern van de oproep is dat bij het toewijzing van grote sportevenementen zoals het WK voetbal transparantie, democratie, de mensenrechten en arbeidsregels in het land centraal moeten staan.

“Veel internationale sportfederaties zijn transparant en democratisch, maar veel ook niet. Het besluitvormingsproces van deze federaties moet hervormd worden”, staat in de brief. “Het is nu tijd voor actie.”

De brief is op initiatief van de Scandinavische landen opgesteld naar aanleiding van de discussies over het WK voetbal van volgend jaar in Qatar. De keuze van de mondiale federatie Fifa voor Qatar als gastland is zeer omstreden vanwege de mensenrechtensituatie in dat land. “Die beslissing was duidelijk fout”, zegt de Deense minister Ane Halsboe-Jørgensen. “Hopelijk kan deze Europese verklaring in de toekomst helpen om te voorkomen dat een groot sportevenement als het WK voetbal in een land als Qatar belandt.”

KNVB was met werkgroep Uefa recent in Qatar

Heel wat Europese landen, waaronder Nederland, dringen in de aanloop naar het WK aan op verbetering van de mensenrechtensituatie en de arbeidsvoorwaarden in het Arabische land. Dat is ook de inzet van de Nederlandse bond KNVB. Secretaris-generaal Gijs de Jong was vorige week nog in Qatar met een speciale werkgroep die binnen de Europese federatie Uefa is gevormd. De KNVB wil samen met onder meer de bonden van Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Engeland het WK aangrijpen om in Qatar ‘duurzame verbeteringen’ in de behandeling van arbeidsmigranten te bewerkstellingen.

De kritiek van mensenrechtenorganisaties is dat wereldvoetbalbond Fifa als medeorganisator nog altijd te weinig druk zet op de overheid in het Golfstaatje. De brief van de EU-ministers is bedoeld ‘om politieke druk op de internationale sportfederaties’ te zetten, schrijft Halsoe-Jørgensen. “In de toekomst kunnen wij en onze nationale sportfederaties deze verklaring gebruiken als bewijs dat de overgrote meerderheid van de EU-landen meer openheid en meer democratie in de internationale sport wil. Hopelijk zien we binnenkort beslissingen van sportfederaties die meer gebaseerd zijn op waarden als democratie, transparantie en mensenrechten.”

Meer aandacht voor gastarbeiders, kinderen en lhbti’ers

Vrijwel alle Europese ministers en staatssecretarissen die de brief hebben ondertekend, zijn in hun land verantwoordelijk voor sport. De politici roepen de federaties ook op om meer aandacht te schenken aan de situatie van gastarbeiders, kinderen, lhbti’ers en minderheden in de landen waar grote sportevenementen worden gehouden.

Bij de bouw van de acht stadions, hotels en andere voorzieningen voor het WK zijn volgens schattingen mogelijk duizenden arbeidsmigranten om het leven gekomen door de slechte arbeidsomstandigheden.

Lees ook:

KNVB-baas terug uit Qatar: ‘Ik geloof dat het glas halfvol is’

Nationale bonden uit Europa, waaronder de KNVB, hebben in Qatar aangedrongen op onderzoek naar de doden die voor het WK zijn gevallen. Dat zegt Gijs de Jong van de KNVB.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden