Schaatsen

Blijft schaatsen dé winterse volkssport? Als het aan de Sven Kramer Academy ligt wel

Kinderen op natuurijs in januari 2017, bij Kinderdijk.  Beeld ANP
Kinderen op natuurijs in januari 2017, bij Kinderdijk.Beeld ANP

Schaatsen zit steeds minder in het Nederlandse DNA. ‘Schaatsen hoort bij Nederland. Dat moeten we zo houden.’

Het bevroren slootje achter het huis is niet meer. Door de mildere winters zijn er steeds meer kinderen in Nederland die nooit in aanraking komen met de schaatssport. Weemoed klinkt door in de analyse van Douwe de Vries, oud-schaatser en directeur van de Sven Kramer Academy. Daarom is er deze maand een actie om het schoolschaatsen nieuw leven in te blazen: voor een donatie van 3,75 euro kan een kind een les krijgen op ijzers.

Het is de droom van boegbeeld Kramer dat ‘elk kind voor zijn of haar twaalfde minimaal één keer het plezier van de schaatsbeweging heeft ervaren’. De Vries vult aan: “Het is een stukje cultureel erfgoed dat verloren dreigt te gaan. Wie het over de nationale geschiedenis heeft, noemt ook de Elfstedentocht. Schaatsen hoort bij Nederland. Dat moeten we zo houden.”

Daar ligt geen gemakkelijke uitdaging voor de Academy, realiseert De Vries zich. Zijn sport zit steeds minder in ons DNA. “Vroeger vonden ouders het een vaardigheid die hun kind moest leren, net als zwemmen. Die noodzaak wordt nu minder gevoeld. Daarbij is het laagdrempelige van weleer verdwenen. Als het had gevroren, was er in iedere buurt wel natuurijs te vinden. Je stapte erop en proberen maar.”

Basisvaardigheden

De Sven Kramer Academy heeft zich ten doel gesteld om de functie van het bevroren slootje om de hoek als het ware over te nemen. “Wij leren kinderen de basisvaardigheden. Een eerste kennismaking, alleen nu op kunstijs. Zo proberen wij de kinderen weer in onze sport te krijgen. Dat is hard nodig, want de aanwas stokt.”

Sinds de start van de Academy in juli hebben zich 650 kinderen aangemeld voor les, gegeven door 65 vrijwilligers. Daarnaast wordt ingezet op schoolschaatsen. De doneeractie moet ten goede komen aan onderwijsinstellingen die vanwege de kosten niet zo makkelijk drie gymlessen kunnen omruilen voor uren op het ijs. “We liggen op koers om dit seizoen via die weg duizend kinderen te laten schaatsen.”

De Academy is daarvoor een samenwerking aangegaan met de stichting IT4Kids, die gebruikte hardware verzamelt en de waarde daarvan schenkt aan projecten die kinderen bijvoorbeeld de kans bieden om te sporten. Dit eerste jaar concentreert de Academy zich op de regio Heerenveen, met Thialf als basis. Volgend jaar wil ze stapsgewijs uitbreiden, liefst naar schaatsbanen waar nu weinig jeugd komt. In de hoop dat schaatsen in de winter volkssport nummer één blijft.

Lees ook:

De redding van het schaatsen ligt in vernieuwing

Mark Tuitert ziet zijn ‘schaatsbedrijf’ iSkate als blauwdruk voor de toekomst

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden