InterviewBondscoach

Blij hoeven de waterpolosters van de nieuwe bondscoach niet te zijn, maar gelukkig wel

Bondscoach Evangelos Doudesis instrueert zijn speelsters tijdens de oefenwedstrijd tegen Canada. Beeld Bram Petraeus
Bondscoach Evangelos Doudesis instrueert zijn speelsters tijdens de oefenwedstrijd tegen Canada.Beeld Bram Petraeus

Voor de nieuwe bondscoach van de waterpolosters, Evangelos Doudesis, staat het welzijn van zijn speelsters voorop. ‘Voor mij is tactiek onderdeel van het mentale plan.’

Esther Scholten

“Zeg maar Eva.” Aangenaam kennis te maken. Evangelos Doudesis (36) is de nieuwe bondscoach van de waterpolosters. Een Griek die over alles nadenkt. Bijvoorbeeld over hoe zijn naam het makkelijkst is uit te spreken voor Nederlanders. Het is wel duidelijk dat hij zich met veel meer bezighoudt dan de ideale aanvalslijnen in het water. Meer dan ooit staat het welzijn van de sporters voorop. “Ik wil mensen ontwikkelen, niet alleen waterpolosters.”

In de bossen van Zeist, in een oud zwembad op het terrein van voetbalbond KNVB, bereidt de nationale selectie zich voor op het WK, dat later deze maand in Boedapest wordt gespeeld. Het is het eerste grote toernooi na de Olympische Spelen, waar Nederland teleurstellend als zesde eindigde. Sinds november is Doudesis de hoofdcoach en sindsdien waait er een andere wind. Vrijheid vindt hij zelf een groot woord, maar feit is dat er minder moet en meer mag.

“Ik geloof in het proces, in langetermijndoelstellingen. Ik wil graag een team bouwen met karakter. Een team dat alles geeft, elke dag weer. Maar ook een team dat geniet van deze mooie weg.”

Een killersmentaliteit bijbrengen

De ochtendtraining van de woensdag zit er net op. Speelster Brigitte Sleeking klimt lachend op de kant. Zij heeft met haar club Olympiakos uit Piraeus het afgelopen seizoen de prestigieuze Euro League gewonnen en herkent in de aanpak van Doudesis wel zijn Griekse roots. “Hij probeert ons een killersmentaliteit bij te brengen. In het verleden probeerden we ook wel de bovenliggende partij te zijn, maar lieten we het soms varen. Mentaal moeten we weerbaarder zijn dan we waren.”

Later die dag staat er een oefenwedstrijd tegen Canada op het programma. Een meetmoment om te kijken waar het team staat. De laatste speelsters zijn een week geleden uit de buitenlandse competities teruggekeerd. Oranje wint met 14-12.

“In Nederland zijn we soms een beetje naïef”, zegt Doudesis zelf. “Tijdens wedstrijden verliezen we onze concentratie, zijn we bezig met de perfectie te vinden, het mooiste spel. In Griekenland zijn we pragmatischer, realistischer ook. Dat is een groot verschil.”

Sinds 2017 was hij de assistent van zijn voorganger Arno Havenga. Nu kan het helemaal op zijn manier. Het belangrijkste verschil? “Arno is Arno, Evan is Evan”, klinkt het filosofisch. “Voor mij is tactiek onderdeel van het mentale plan. Uiteindelijk gaat het over wat je bereid bent om te doen tijdens een wedstrijd. Het is meer strategie dan tactiek. Tactiek gaat over één wedstrijd. Welk plan ga je volgen? Strategie is ook een visie. Met welke insteek ga je het water in?”

Pressing als manier van leven

“Ik wil pressing spelen, druk zetten op de tegenstander. Veel mensen denken dat pressing een tactiek is, maar pressing is in mijn ogen een manier van leven. Je wil dominant zijn. Wij zijn beter; die visie is het startpunt. Daarna, tijdens de wedstrijd, zien we wat er gebeurt.”

Onder zijn leiding hebben de internationals meer zeggenschap gekregen over hoe ze topsport wensen te bedrijven. Wil je een studie volgen naast waterpolo? Prima. Bij een buitenlandse club spelen? Ook goed. Natuurlijk zijn er afspraken, maar Doudesis wil geen ‘onnodige verplichtingen’. In het verleden zijn er om die reden talenten afgehaakt.

“Oranje is geen club. Speelsters kunnen kiezen welke vereniging bij hen past. Die keuze hebben ze bij een nationaal team niet. Daarom kunnen wij ons niet gedragen zoals een club. Er is minder moeten bij ons. Om te zorgen dat iedereen terugkomt en onderdeel wil zijn van dit proces.”

Hij wil dus blije speelsters? “Nee, gelukkige.” Lachend: “Als je om zeven uur ’s ochtends vijf kilometer moet zwemmen, ben je zeker niet blij. Je bent wel gelukkig, omdat je in een mooi proces zit en jezelf kan zijn. De combinatie met een studie zorgt voor balans tijdens je carrière. Een topsporter verkeert in een fantastische parallelle wereld van het echte leven. Helaas komt daar een eind aan. Dat er ook iets is voor daarna geeft rust om tijdens het sporten alles te kunnen geven.”

Lees ook:

Hoera, de waterpolosters gaan voor het eerst sinds 2008 naar de Olympische Spelen. Toch?

De Nederlandse waterpolosters hebben zich voor het eerst sinds 2008 weer geplaatst voor de Olympische Spelen. ‘Het voelt wel raar dat we het niet echt kunnen vieren.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden