SportPrivacywet

Blessure of niet? Ook de topsport heeft te maken met de privacywet

De blessure van Sam Lammers zag er zaterdag, tijdens de door PSV verloren wedstrijd tegen Ajax, pijnlijk uit. Beeld BSR Agency
De blessure van Sam Lammers zag er zaterdag, tijdens de door PSV verloren wedstrijd tegen Ajax, pijnlijk uit.Beeld BSR Agency

Trainers mogen sinds de invoering van de nieuwe privacywet niet meer uitgebreid vertellen over de blessures van hun sporters. Dat is even wennen voor iedereen.

Het is de vraag die iedere voetbaltrainer wel kan dromen: is iedereen fit voor de volgende wedstrijd? Als het antwoord ‘ja’ is, is het eenvoudig, maar lastiger is het als de trainer (zware) blessuregevallen binnen zijn selectie heeft.

Dat bleek wel toen PSV-trainer Van Bommel deze week werd gevraagd naar het lot van zijn spits Sam Lammers, die zaterdagavond geblesseerd uitviel in de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax. Het zag er pijnlijk uit. Zijn blessure leidde tot diverse speculaties. Of Van Bommel al iets kon melden over de ernst van het kwetsuur? “Het ziet er niet goed uit”, zei hij. “Meer kan en mag ik er niet over zeggen.”

Van Bommel refereerde daarmee aan de privacywet AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), die sinds 25 mei 2018 van kracht is. Hierdoor mogen clubs officieel niets meer melden over blessures van spelers. Dus ook niet over Lammers.

Het is onzin dat sporters geen privacy hebben

Van Bommel kreeg veel kritiek op sociale media. Waarom vertelde hij niet gewoon wat er aan de hand was? Supporters hebben daar toch recht op? Nee dus, concludeert Thijs Slegers, de perswoordvoerder van PSV. “Dit is de wet. En daar houden wij ons aan.”

Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is blij dat de discussie over de privacy van sporters nu eindelijk op gang is gekomen. “De natuurlijke habitat in de sport is dat sporters helemaal geen privacy hebben”, ervaart zij. “Terwijl dat onzin is. Ieder mens heeft recht op privacy. Ook sporters. Sterker nog, hun gezondheid vertegenwoordigt hun economische waarde. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan.”

Laurens Korbee, jurist van het FBO (Federatie van Betaald voetbal Organisaties), ziet dat betaald voetbalclubs nog worstelen met de AVG. Vorige week was er een bijeenkomst om clubs te informeren over het toepassen van de privacywet. “Ons advies is vooral om een speler zelf te laten vertellen wat voor blessure hij heeft en hoe ernstig het is”, stelt Korbee. “Zo laat je aan de speler wat hij wel en niet vertelt.”

Boete van 460.000 euro

Olfers vindt dit een onwenselijke ontwikkeling. “Er is sprake van een ­gezagsverhouding”, benadrukt zij. “Clubs kunnen spelers ook opdragen om bepaalde dingen te zeggen. Dan kan er druk worden uitgeoefend. Wat gebeurt er als je als speler zegt: ‘Ik doe het niet’? Een trainer kan je dan een lastige jongen vinden en je buiten de ploeg houden.”

Bij PSV ligt de grens op zes weken. Als een speler korter uit de roulatie is, dan wordt gecommuniceerd dat zijn herstel van dag tot dag wordt bekeken en als diegene langer niet in actie kan komen, mag de speler – indien hij dat wenst – zelf vertellen wat er aan de hand is. Ajax en Feyenoord doen dat net zo, al wordt bij die clubs wel het gekwetste lichaamsdeel van de speler gemeld.

Voorzichtigheid is tegenwoordig gewenst. En daarnaast ook noodzakelijk. Wat als een trainer in alle eerlijkheid zegt dat hij vreest voor het einde van de carrière van een speler? Dan is zijn economische waarde vrijwel ­nihil. Korbee wijst op de recente (en eerste) boete van 460.000 euro aan het Haagse HagaZiekenhuis, dat de patiëntendossiers onvoldoende had beveiligd. Tientallen medewerkers hadden de medische gegevens van realityster Samantha de Jong (beter bekend als ‘Barbie’) ingezien. De boete voor overtreding van de AVG kan oplopen tot 4 procent van de jaaromzet van een bedrijf. “Er is heerst nog veel onwetendheid”, stelt Olfers. “Maar we moeten af van het idee dat sporters publiek bezit zijn. Die tijd is geweest. Sporters hebben net zo goed recht op privacy.”

Sporters zélf hebben het laatste woord. Zo liet wielerploeg Jumbo-Visma bijvoorbeeld weten dat de Belg Wout van Aert, die ten val was gekomen tijdens de Tour de France, voor de tweede keer was geopereerd, waarbij hij was geholpen aan het spierweefsel in zijn gekwetste been. De ploeg deed dat met toestemming van Van Aert zelf.

In een eerdere versie van dit artikel stond abusievelijk geschreven dat Jumbo-Visma onzorgvuldig zou zijn omgegaan met de privacy van Van Aert. Echter, de ploeg gaf details over de blessure van de wielrenner vrij op diens eigen verzoek.

Lees ook:

Krijgt de consument de controle terug met de nieuwe privacywet?

Eind deze week gaat een nieuwe privacywet in. Bedrijven zien die nieuwe regels vooral als een boel extra werk. Maar wat levert het burgers op?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden