Financiële staat Eredivisie

Bijna alle eredivisieclubs leden verlies in coronatijd, maar de spelers werden ontzien

De selectie van Ajax viert de landstitel van het seizoen 2020/2021 voor lege tribunes in de Arena. Vanwege corona werden toeschouwers maandenlang geweerd bij voetbalwedstrijden. Beeld ANP
De selectie van Ajax viert de landstitel van het seizoen 2020/2021 voor lege tribunes in de Arena. Vanwege corona werden toeschouwers maandenlang geweerd bij voetbalwedstrijden.Beeld ANP

De eredivisieclubs hebben de coronaperiode redelijk doorstaan, ondanks stevige verliezen. De spelers leverden geen cent in, blijkt uit onderzoek.

John Graat

Willem II degradeerde zondag, maar in Tilburg hoeven ze zich geen grote zorgen te maken voor de lange termijn. Willem II komt snel weer terug in de eredivisie, voorspelt sporteconoom Willem de Boer op basis van de financiële situatie van de club. “Die club is gezond en heeft een behoorlijk eigen vermogen (afgelopen jaar 9,8 miljoen euro, red.). Dat kun je vergelijken met FC Emmen, dat dit seizoen promoveerde en daardoor ook in één seizoen is teruggekeerd. Als Fortuna Sittard de dans niet was ontsprongen, dan had ik voor die club wel grote problemen op de lange termijn voorzien”, aldus De Boer. Fortuna zag afgelopen jaar het negatief eigen vermogen verslechteren naar ruim 6 miljoen euro.

De financiële basis van de clubs verschilt sterk, blijkt uit de jaarlijkse monitor die het Sports & Economics Research Centre (SERC) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Han) donderdag publiceert. Alle cijfers van de achttien eredivisieclubs over het coronaseizoen 2020/2021 zijn geanalyseerd.

Klappen zijn deels opgevangen door loyaliteit van supporters en sponsors

Het onderzoek geeft aan dat de clubs het seizoen - ondanks veel voetballen in lege stadions - redelijk hebben doorstaan, zegt De Boer. De totale omzet daalde fors (21 procent) en veertien van de achttien clubs leden verlies. Dat was samen goed voor 70 miljoen euro verlies. De financiële buffer op de bank (eigen vermogen) daalde voor de hele eredivisie met 61 miljoen euro. Vier clubs hebben een negatief eigen vermogen, bij nog eens zes clubs is dat minder dan 2,5 miljoen euro.

De klappen zijn deels opgevangen door de loyaliteit van supporters en sponsors; zij eisten amper geld terug van gemiste wedstrijden. Verder incasseerden de achttien clubs samen 70 miljoen euro aan overheidssteun uit de NOW-regeling. Veel clubs stelden belastingbetaling uit, samen goed voor 60 miljoen. “Zonder NOW was er een groot probleem geweest.”

Links en rechts werd behoorlijk gesneden in de kosten, maar één groep ontsprong grotendeels de dans: de voetballers. De loonkosten stegen over de hele eredivisie zelfs nog licht (1 procent). “Er zijn veel grote verliezers, maar dat geldt niet voor een groot deel van de spelers”, zegt De Boer. De clubs gaven zelf in de crisis aan zo min mogelijk te willen besparen op de selectie; het ‘kapitaal’ moest op het veld staan. “Dat de clubs ingeteerd hebben op het eigen vermogen is een bewuste keuze. Ze hadden het anders kunnen oplossen, door te bezuinigen op spelers.”

FC Twente gaf de jeugd een kans

Uitzondering was FC Twente. Dat bezuinigde in het seizoen 2020/2021 wel fors op de selectie. Het gaf jeugd een kans, verkocht doelman Joël Drommel voor 3,5 miljoen aan PSV en kon dat geld uitgeven door transfervrije spelers een contract aan te bieden of te huren. Dat pakte dit seizoen goed uit. De Boer: “Ik had eigenlijk verwacht dat meer clubs in tijden van nood afscheid zouden nemen van dure spelers en voor de eigen jeugd zouden kiezen, om kosten te drukken. Dat is niet gebeurd.”

De cijfers over het voorbije seizoen zijn nog niet bekend. Ajax verwacht wel weer een verlies. Komend seizoen wordt voor de (sub)top een ‘tussenjaar’, zegt De Boer. In 2023/2024 kunnen waarschijnlijk twee clubs zich rechtstreeks plaatsen voor de vernieuwde Champions League. Daar is dan nog meer geld te verdienen dan nu. De Boer verwacht dat behalve Ajax met name clubs als PSV, AZ, Feyenoord en FC Utrecht daardoor meer financiële risico’s zullen nemen.

In een reactie op het rapport zegt de KNVB dat de clubs de gevolgen van de coronatijd nog lang gaan voelen. “En de met 1 procent toegenomen personeelskosten zijn niet bijzonder vergeleken met de vaak grotere stijgingen van de loonkosten in andere sectoren. Een reden voor de stijging wordt niet gegeven, maar waarschijnlijk spelen langlopende contracten een rol, evenals de inflatiecorrectie”, aldus de KNVB. Meer bezuinigen was wel mogelijk geweest omdat vorig jaar 40 procent van alle spelerscontracten afliepen.

Lees ook:

Willem II degradeert uit de Eredivisie, Heracles moet play-offs strijden om lijfsbehoud

Willem II degradeert na acht jaar uit de Eredivisie. De Tilburgers wonnen tijdens de laatste speelronde van de Eredivisie weliswaar met 3-0 van FC Utrecht, maar omdat de concurrenten Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam ook wonnen, eindigde Willem II op de zeventiende plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden